Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Archívum 2007

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Archívum 2007


Év végi állatszaporulat

Budapest, 2007. december 20. (csütörtök)

A kis orrszarvú "kinőtte" a mérleget

Jóllehet a legtöbb kisállat a tavaszi és nyári hónapokban látja meg a napvilágot, az év utolsó heteiben is születnek új állatok a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A közelmúltban több majomkölyök is született, de szaporulat volt a mangalica sertéseknél és a barnasávos bambuszcápáknál is. Közben a korábban született apróságok is szépen fejlődnek. Layla, a januári születésű orrszarvú például már 650 kg-ot nyom!


Már csak húst esznek a "szupercuki" nagymacskák

Budapest, 2007. december 4. (kedd)

A nagyra nőtt leopárdkölykök télen is a szabadban hancúroznak

Gyorsan nőnek az állatkerti leopárdkölykök. A nyáron született ritka perzsa leopárdok már elérték anyjuk méretének felét, és immár csak húst hajlandóak enni. Az Állatkert most a jövendőbelijüket keresi.


Állatkerti betlehem

Budapest, 2007. december 1. (péntek)

Az ország legnagyobb faragott betleheme az állatkerti parasztudvarban

Különleges betlehem teszi teljessé az ünnepi hangulatot a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A ma felavatott betlehem ember nagyságú kőrisfa figurái Mónus Béla fafaragó művész munkáját dicsérik. A kompozícióból természetesen az állatok sem hiányoznak: ők azonban nem fából faragottak, hanem egytől egyig eleven jószágok.


"Vécére ment" a kaméleon

Budapest, 2007. november 22. (csütörtök)

Az egzotikus hüllőre a Ferihegyi Repülőtér egyik mosdójában találtak rá

A múlt héten eleven kaméleont találtak a repülőtéri vámhivatal munkatársai a ferihegyi I-es terminál egyik mosdójában. Az egzotikus hüllőt valószínűleg a határon akarták átcsempészni, ám a csempész végül meggondolhatta magát. Az alig arasznyi nagyságú állatot az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították.


Téli élménykert az Állatkertben

Budapest, 2007. november 16. (péntek)

Programok, kedvezmények, nyitva tartás este nyolcig

A mai naptól egészen Karácsonyig tart a Fővárosi Állat- és Növénykert "téli élménykert" elnevezésű programja. A karácsonyi ünnepeket megelőző csaknem hathetes időszakban a szokásos látnivalókon kívül változatos programokkal várja az Állatkert a családokat. A kert ebben az időszakban este nyolcig tart nyitva, sötétedés után ünnepi díszkivilágítás teszi egyedivé a hangulatot. Délután háromtól pedig kedvezményes belépőjeggyel látható a városligeti intézmény.


Ganésa szobor az Elefántházban

Budapest, 2007. november 8. (csütörtök)

Az elefántfejű istenség szobrát Ganés-púdzsa szertartás keretében avatják fel

Az ország egyik legnagyobb Ganésa szobrát avatták fel ma a Fővárosi Állat- és Növénykert Elefántházában. Az elefántfejű istenség nagyméretű szobra úgynevezett Ganés-púdzsa, azaz dicsőítő szertartás keretében került felavatásra. Az eseményen részt vett az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, és a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vezető lelkésze is.


Egészségnapok az Állatkertben

Budapest, 2007. október 25. (csütörtök)

Ingyenes egészségügyi szűrés a "Nyugdíjas Hónap" keretében

Jövő hét szerdáig, vagyis október hónap utolsó napjáig tart a "Nyugdíjas Hónap" a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Állatkertet felkereső nyugdíjasoknak jelentős kedvezményeket, és különféle programokat is kínáló "Nyugdíjas Hónap" részeként vasárnap és hétfőn ingyenes egészségügyi szűrésre is lehetőség lesz.


Anya lett a mentett huszármajom

Budapest, 2007. október 16. (kedd)

A kis Móric megszületése igazi sikertörténet

Anya lett Maltisz, a huszármajom, aki februárban került az Állatkertbe. A négyéves állatot éveken át egy máltai család tartotta méltatlan körülmények között, majd a hatóságok elkobozták, és - egy holland állatvédő szervezet közvetítésével - a Budapesti Állatkertben kapott végleges menedékhelyet. Semessel, a hat éve Budapesten élő hímmel remekül összeszoktak, így nem kellett sokat várni, hogy közös utódjuk megszülethessen.


Ritka fát kap ajándékba az Állatkert

Budapest, 2007. október 10. (szerda)

Szombaton nyílt nap a pedagógusoknak, vasárnap Botanikus Kertek Napja az Állatkertben

A mostani hétvégén is több programot szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert. Szombaton a pedagógusok számára tartanak nyílt napot az intézmény zoopedagógusai, vasárnap pedig a Botanikus Kertek Napja alkalmából lesznek rendezvények. A növényekkel kapcsolatos különféle programok mellett egy különleges ajándékozásra is sor kerül vasárnap. A Kertbarát magazin egy különleges fafajt ajándékoz az Állatkertnek: az Ausztráliában őshonos ősi ritkaságból alig száz felnőtt példány él vadon!


Mandrillkölykök az Állatkertben

Budapest, 2007. október 4. (csütörtök)

A színes ábrázatú majmoknál három anyaállat is kölyköt nevel

Három mandrillkölyök cseperedik a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A páviánok rokonsági körébe tartozó, Afrikában honos majomfaj szaporodása azért is örvendetes, mert az európai állatkertek egy tenyészprogram keretében igyekeznek megőrizni ezt a ritka állatfajt. A kontinens negyvennél is több állatkertjére kiterjedő programot a magyar főváros állatkertje irányítja, hangolja össze.


Állatok Világnapja és Nevelőszülők Napja az Állatkertben

Budapest, 2007. október 2. (kedd)

Programok az állatbarátoknak és az állatkerti "nevelőszülőknek"

Az Állatkert idén is megemlékezik az Állatok Világnapjáról. Csütörtökön számos programmal várják az állatbarátokat, több civil természetvédelmi és állatvédelmi szervezettel együttműködve. Vasárnap a hagyományos Állatkerti Nevelőszülők Napjára kerül sor.


Nyugdíjas Hónap az Állatkertben

Budapest, 2007. október 1. (hétfő)

Programok és kedvezmények egy hónapon át

Nyugdíjas Hónappá bővíti az Állatkert az elmúlt években hagyománnyá vált nyugdíjas hét programjait. Az október elsejétől a hónap utolsó napjáig tartó időszakban a nyugdíjasok a szokásos ár harmadáért kereshetik fel az Állatkertet, sőt, a velük érkező unokák is kedvezményt kapnak. A szokásos látnivalók mellett erre a hónapra külön programokat is kínál az intézmény.


Denevér Nap az Állatkertben

Budapest, 2007. szeptember 20. (csütörtök)

Szombaton a denevéreké lesz a főszerep

Szombaton Denevér Napot tartanak a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény nem titkolt célja, hogy a sokak által a "nemszeretem állatok" között számontartott repülő emlősök fontosságára hívja fel a nyilvánosság figyelmét.


Ritka papagájokat fojtott meg a titokban behozott tigrispiton

Budapest, 2007. augusztus 17. (péntek)

Az Állatkert ismeretlen tettes ellen tett feljelentést

Valószínűleg egy látogató engedte be az Új-Zélandon őshonos, kea néven ismert papagájokhoz azt a tigrispitont, amelyik kedd reggelre mindhárom ritka állatot megfojtotta. A kár leltári értéken számolva négy és fél millió forint, az állatok természetvédelmi étéke azonban ennél lényegesen nagyobb.


Új állatházban látható Délkelet-Ázsia élővilága

Budapest, 2007. augusztus 16. (csütörtök)

Az újjászületett létesítmény Xántus János nevét viseli

Új állatház nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A délkelet-ázsiai élővilágot bemutató létesítményben számos veszélyeztetett faj is bemutatásra kerül, köztük olyanok is, amelyeket eddig nem láthatott az Állatkert közönsége.


Hármas gyermekáldás a perzsa leopárdoknál

Budapest, 2007. augusztus 14. (kedd)

Év végéig díjmentesen látogathatják az Állatkertet az ikrek és a hármasikrek

Hármasikrek születtek a ritka perzsa leopárdoknál. A veszélyeztetett nagymacskák megmentését célzó tenyészprogramhoz négy évvel ezelőtt csatlakozott a Fővárosi Állat- és Növénykert. 2005-ben már volt szaporulat, ám akkor csak egyetlen kölyök született. A mostani hármasikrek születése alkalmából az Állatkert december 31-ig díjmentes belépést biztosít az együtt érkező hármasikreknek.


141 éves az Állatkert

Budapest, 2007. augusztus 9. (csütörtök)

Magyarország első állatkertje világviszonylatban is réginek számít

Ma 141 esztendeje annak, hogy Magyarország első állatkertje megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A kapuszárnyak eredetileg 1866. augusztus 9-én, a déli harangszóra tárultak ki. A megnyitás óta hozzávetőleg százmillió jegyet váltottak a látogatók.


Simogasson csótányt a Sziget Fesztiválon!

Budapest, 2007. augusztus 8. (szerda)

Szerethető ízeltlábúakkal az előítéletek ellen

Ötödik alkalommal vesz részt a Fővárosi Állat- és Növénykert a Sziget Fesztiválon. A "Civil Sziget" térségében felállított állatkerti sátornál érdekes "állati alkatrészekkel", a Madagaszkár kampányhoz kapcsolódó kiállítással, valamint zoopedagógiai programokkal várják az élővilág, illetve a természetvédelem iránt érdeklődőket. A bátrabbak akár a madagaszkári bütykös csótányokkal, és számos más szeretnivaló ízeltlábúval is megismerkedhetnek.


Népszerű dallamok az Állatkertben

Budapest, 2007. július 31. (kedd)

Folytatódik az állatkerti nyáresti koncertsorozat

A MÁV Szimfonikus Zenekar fellépésével folytatódik az állatkerti nyáresti koncertsorozat. A szerda esti hangversenyen, amelyre az állatkerti Nagy-tó és a Pálmaház között kerül sor, népszerű dallamok, köztük Rossini, Verdi, Mozart és Offenbach szerzeményei csendülnek fel.


Johnny - fehérfejű rétisasMatuzsálemi kort ért meg a fehérfejű rétisas

Budapest, 2007. július 27. (csütörtök)

Johnny, az Állatkert legidősebb madara 37 éves korában pusztult el

Elpusztult a világ egyik legidősebb élő fehérfejű rétisasa a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Johnny nevű madármatuzsálemet, aki egyébként az intézmény legidősebb tollas lakója volt, harminchét évesen érte a halál. Ez nagyjából kétszerese a vadonban élő fehérfejű rétisasok jellemző élettartamának. Az állatkerti állatok egyébként rendszerint tovább élnek a szabad természetben található fajtársaiknál.


"Pákásztanya" nyílt az Állatkertben

Budapest, 2007. július 13. (péntek)

Az újonnan berendezett élő kiállítás egyszerre kínál állattani és néprajzi látnivalót

Ma adták át az Állatkertben a Pákásztanya elnevezésű új bemutatóhelyet. A Bagolyvár szomszédságában kialakított új élő kiállítás együttesen nyújt zoológiai és etnográfiai látnivalót, hiszen a hazai halakat bemutató két medence egyúttal pákász-, illetve halásztanyát formáló néprajzi dioráma is, amely nádkunyhóval, bödönhajóval, és különféle halászati eszközökkel eleveníti fel a magyar halászélet hagyományait.


Megnyílt a Lepkekert

Budapest, 2007. június 14. (csütörtök)

A mai naptól várja ismét a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert lepkebemutatója. A Pálmaház szomszédságában található Lepkekertet az idei szezonra kissé átalakították, a lepkék férőhelye tágasabb és változatosabb lett. A Lepkekert mostantól az egész nyári szezonban látogatható.


Új bérletkonstrukciót kínál az Állatkert

Budapest, 2007. május 31. (csütörtök)

Ismét lesz korlátlan számú belépésre jogosító bérlet

Péntektől ismét bevezeti az Állatkert a korlátlan számú belépésre jogosító bérletjegyet. A felnőttek 20 ezer, a diákok és a nyugdíjasok 15 ezer, a gyermekek pedig 13 ezer forintért válthatják meg a bérleteket, amelyekkel - december 31-ig - hétköznapokon akárhány alkalommal felkereshetik az Állatkertet.


Gyermeknap az Állatkertben

Budapest, 2007. május 23. (szerda)

Hétvégén már láthatja a közönség Bóbitát, a kisoroszlánt

Játékos családi vetélkedővel, arcfestéssel, színpadi programmal várja látogatóit az Állatkert az idei Nemzetközi Gyermeknapon. Aki szeretne, elefántot is etethet az állatgondozók felügyelete mellett, és meglátogathatja a kert legifjabb lakóit, köztük Bóbitát, a mesterségesen nevelt kisoroszlánt is.

Képek Bóbitáról


Virágkiállítás és Nemzetközi Biodiverzitás Nap az Állatkertben

Budapest, 2007. május 17. (csütörtök)

A virágnevűek hétvégén díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe

Május 19-én és 20-án, azaz szombaton és vasárnap kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete közös kiállítására. A kifejezetten nőszirmokat, vagy - közismert latin nevükön - íriszeket bemutató különleges virágkiállítást harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon. Az íriszkiállítás mellett vasárnap a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából vetélkedőt is szervez az Állatkert.


Kölykök és fiókák az Állatkertben

Budapest, 2007. május 16. (szerda)

Szaporulat a prérikutyáknál, az emuknál és a mangébéknál is

A közelmúltban ismét számos aprósággal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjteménye. A prérikutyáknál több kölyök is előmerészkedett az elmúlt napokban, fióka kelt az emuknál, az aranyhasú mangábéknál világra jött újabb kölyökkel pedig immár elvitathatatlan, hogy ezek a ritka, nyugat-afrikai majmok a világ összes állatkertje közül a budapestiben szaporodnak a legjobban.


Malaca van az Állatkertnek!

Budapest, 2007. április 27. (péntek)

Ica, a mangalica koca is hozzájárult az állatkerti szaporulathoz

Az egzotikus, sokszor veszélyeztetett vadállatok mellett a háziállatok is jól szaporodnak a Budapesti Állatkertben. Jó példa erre a Parasztudvarban látható mangalica anyakoca, aki éppen öt kismalacot nevel. A háziállatok bemutatása fontos része az Állatkert tevékenységének, hiszen a nagyvárosi emberek számára ezek az állatok éppúgy egzotikumnak számítanak, mint a messzi tájakról származó vadállatok.


Hova fejlődik Egerszalók?

2007. április 23. Hétfő - Vélemény rovat

Az Egerszalókról írt cikkemmel kapcsolatban kaptam egy levelet. Amióta én arra jártam, történtek változások, de nem biztos hogy ezek pozitív változások. Érdemes elolvasni egy újabb, frissebb tapasztalatot.


Föld napi programok az Állatkertben

Budapest, 2007. április 17. (kedd)

Vetélkedő iskolásoknak a Föld napja alkalmából

E héten pénteken, április 20-án emlékezik meg a Föld Napjáról a Fővárosi Állat- és Növénykert. A különféle programok mellett ezen a napon kerül sor a Zuglói Polgármesteri Hivatal hagyományos föld napi vetélkedőjének állatkerti fordulójára is.


Idén még befogadja az Állatkert a húsvéti nyulakat

Budapest, 2007. április 10. (kedd)

A felelős állattartás lenne az igazi megoldás a "megunt" húsvéti nyulak problémájára

Az idei évben még befogadja az Állatkert a húsvéti nyulakat. A nyuszik befogadásával s főképp azok számára próbál az intézmény segítséget nyújtani, akik önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudnak a nyulakról gondoskodni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban akadnak olyanok is, akik elve erre a lehetőségre számítva vásárolnak nyulat "ideiglenes házikedvencként". Az Állatkert álláspontja szerint a legjobb az lenne, ha az állattartás felelősségteljes kapcsolatot jelentene az állat és gazdája között, úgy, ahogyan ezt egyébként az állatvédelmi törvény is előírja.


Bemutatkozott a kis orrszarvú

Budapest, 2007. április 5. (csütörtök)

A Layla névre keresztelt kicsi jó időben fél 12 és fél 1 között látható kifutójában

Ma mutatkozott be a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert januárban született kis orrszarvúja. A most 138 kg-os orrszarvúborjúnak a nagyközönség választott nevet szavazás útján, így a bemutatkozással egy időben a hivatalos névadásra is sor került. A szavazás eredményét Gálvölgyi János, az Állatkerti Alapítvány fővédnöke hirdette ki. Az orrszarvú bébi debütálásával egy időben az Állatkert évadnyitó sajtótájékoztatójára is sor került. Dr. Bogsch Ilma, az intézmény főigazgatója a kert 2007-es terveiről számolt be, és megindították a madagaszkári élővilág megmentésével kapcsolatos természetvédelmi kampányt is.


Húsvéti programok az Állatkertben

Budapest, 2007. április 4. (szerda)

Az Állatkert idén is felhívja a nyilvánosság figyelmét a nyulak védelmére

Változatos programokkal, nyuszisimogatóval várja a látogatókat az Állatkert a húsvéti ünnepek alatt. A nagyszombattól húsvét hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében lehetőség lesz jelképes nyuszi örökbefogadásra is. Vasárnap és hétfőn kézműves foglalkozások, arcfestés és több állomásból álló játék is várja a gyerekeket. A programok meghirdetése mellett az Állatkert idén is felhívja a figyelmet a meggondolatlanul vásárolt nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. 


Repülőkutya kölykök a Pálmaházban

Budapest, 2007. március 27. (kedd)

Kifejlett korukban akár az egy métert is elérheti szárnyaik fesztávolsága

Kölykök cseperednek az állatkerti repülőkutyáknál. A Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában élő kolónia az elmúlt hónap során három kölyökkel is gyarapodott. A kert szakemberei kíváncsian várják, hogyan alakul a kicsik fejlődésének üteme, mivel az Állatkertben látható Délkelet-Ázsiai fajnál az egyedfejlődés különféle szakaszainak időtartalmát eddig nem dokumentálták kellő alapossággal.


Állatkerti programok a Víz Világnapján

Budapest, 2007. március 20. (kedd)

Csütörtökön díjmentesen látogathatják az Állatkertet a 14 éven aluli gyermekek

Csütörtökön gazdag programkínálattal várja látogatóit az Állatkert, a Víz Világnapja, valamint a Meteorológiai Világnap alkalmából. A nap folyamán a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen kereshetik fel a kertet.


A látogatók szavazhatnak a kis orrszarvú nevére

Budapest, 2007. március 7. (szerda)

Az orrszarvúborjú hathetes és már csaknem száz kilogrammos

A nagyközönséget kéri fel a Fővárosi Állat- és Növénykert annak eldöntésére, hogy mi legyen a neve a január végén született orrszarvúborjúnak. A kert közönsége öt eredeti afrikai név közül választhatja ki a legszimpatikusabbat. Szavazni várhatóan egy hónapig lehet, az Állatkert ugyanis április elejére tervezi a kis orrszarvú névadással egybekötött bemutatását. Addig egy plazmaképernyőn lehet megszemlélni, mi történik az orrszarvú "gyerekszobájában".


Karmosmajom kölykök az Állatkertben

Budapest, 2007. február 28. (szerda)

A fehérfejű selyemmajmoknál és az arany oroszlánmajmocskáknál is kölykök születtek

A karmosmajmok két faja, a fehérfejű selyemmajom és az arany oroszlánmajmocska is szaporodott a budapesti állatkertben. A két-két kölyök világra jövetele azért is örvendetes, mert ezek az állatok őshazájukban fenyegetett fajoknak számítanak, az állatkertek pedig tenyészprogramokat tartanak fenn szaporításuk érdekében


Kirándulás a Kölni Állatkertben

2006-ban kiugrottunk egy hétvégére, ahol külön kiharcoltam az állatkerti látogatást. Nem mindig sikerül, ugyanis Zürichben leszavaztak. De most csak ketten voltunk... :)


Újabb termékenyítés Lulunál: most egy angliai orrszarvú lehet az apa

Budapest, 2007. február 22. (csütörtök)

Az egyhónapos orrszarvúborjú már 80 kg-nál is nehezebb!

Szépen fejlődik a Fővárosi Állat- és Növénykertben napvilágot látott orrszarvúborjú. Az egyhónapos állat apróságnak éppen nem nevezhető, hiszen mostanra már 80 kg-nál is nehezebb. Miközben a gondozók cumisüvegből táplálják az orrszarvú bébit, az anyaállatnál újbóli mesterséges termékenyítéssel próbálkoznak az állatorvosok.


Monitoron az állatkerti orrszarvúbébi!

Budapest, 2007. február 1. (csütörtök)

Ha testközelből nem is, monitoron már látható az egy hetes orrszarvú

Mától a nagyközönség is láthatja a múlt kedden született orrszarvúbébit. Persze most még nem közvetlenül, hanem egy méretes plazmaképernyőn keresztül. Napi három alkalommal még azt is meg lehet ezen a módon figyelni, hogyan etetik a gondozók a most már hatvan kilogrammnál is nehezebb apróságot.


Megszületett az állatkerti orrszarvúbébi!

Budapest, 2007. január 24. (szerda)

A világon először Budapesten született mesterséges termékenyítés útján fogant orrszarvú

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött. Bár az anyaállat eleinte gyengéden bánt kicsinyével, szopni - talán tapasztalatlanságából adódóan - nem engedte. Ezért az állatkerti szakemberek a mesterséges nevelés mellett döntöttek.


Nyílnak a virágok az Állatkertben

Budapest, 2007. január 11. (csütörtök)

A téltemető, a hóvirág, a hanga és a százszorszép is szirmot bontott

Vadvirágok virítanak az Állatkert több pontján is! A szokatlanul enyhe télben néhány növényfaj láthatóan már most elérkezettnek látta az időt arra, hogy szirmot bontson. A figyelmes szemlélődő virágzó téltemetőt, hóvirágot, százszorszépet és hangát is láthat az Állatkert védett parkrészein.


A lap tetejére

Archívum:

2007

2006

2005

2004

Régebbi hírek


 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS