Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Ritka papagájok veszte

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Ritka papagájokat fojtott meg a titokban behozott tigrispiton

Budapest, 2007. augusztus 17. (péntek)

Az Állatkert ismeretlen tettes ellen tett feljelentést

Valószínűleg egy látogató engedte be az Új-Zélandon őshonos, kea néven ismert papagájokhoz azt a tigrispitont, amelyik kedd reggelre mindhárom ritka állatot megfojtotta. A kár leltári értéken számolva négy és fél millió forint, az állatok természetvédelmi étéke azonban ennél lényegesen nagyobb.

Meglepő látványban volt részük kedd reggel a Fővárosi Állat- és Növénykert madárházában dolgozó munkatársaknak. Az állatok reggeli ellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az Új-Zélandon honos keák röpdéjében egy idegen óriáskígyó van. A két méteres, tigrispitonnak bizonyult hüllő a három madár közül kettőt addigra megfojtott, a harmadikat pedig - amely ekkorra szintén élettelen volt - a szájában tartotta. Az állatorvosoknak így nem volt már lehetőségük a harmadik madár megmentésére sem.

Jóllehet az Állatkert maga is tart tigrispitonokat, azok az - egyébként azonosító chippel ellátott - állatok viszont hiánytalanul megvannak. A madarakat megfojtó tigrispitont tehát valaki titokban csempészte az Állatkertbe. A kérdés csak az, hogy az elkövető kifejezetten a ritka papagájok röpdéjébe szánta az óriáskígyót, vagy egyszerűen csak felelőtlenül szabadon engedhette egy óvatlan pillanatban. A három madár pusztulása mindenesetre igen nagy veszteséget jelent. Leltári értékük összesen 4 és fél millió forint, ám ennél sokkal nagyobb, jóllehet pénzben nem kifejezhető a természetvédelmi értékük. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió minősítése szerint a faj "sebezhetőnek" számít, és az Állatkert kifejezetten azért szerezte be őket, hogy szaporításukkal részt vegyen a faj megmentését szolgáló európai tenyészprogramban. A világon mindössze 44 állatkertben tartanak keákat, összesen mintegy 140 egyedet. Az Állatkert ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

A Fővárosi Állat- és Növénykertet rendszeresen keresik meg azzal, hogy különféle megunt kedvenceket igyekezzenek az intézményben elhelyezni. Természetesen erre nincs lehetőség, hiszen az Állatkert nem menhelyként működik, az állatok elhelyezését, és a róluk való gondoskodást pedig nem ötletszerűen, hanem szakmailag előkészített módon valósítják meg az itt dolgozó szakemberek. Sajnos azonban időnként megesik, hogy az állatát az Állatkertben elhelyezni szándékozó egyén végül úgy oldja meg a kérdést, hogy a szóbanforgó állatot önhatalmúlag elengedi a kertben egy óvatlan pillanatban. Az ilyesmi, ha nem is gyakori, időnkét azért előfordul. A nyolcvanas években megesett, hogy ilyen módon elengedett róka komoly pusztítást okozott a kert szárnyasai között, de olyanra is volt már példa, hogy aligátorteknőst engedtek el illegálisan a Nagy-tó partján. Még zöld leguán is került ilyen módon a kertbe. Az Állatkert úgy véli, most is hasonló eset történhetett. Az illegális elengedésre valószínűleg még kedden reggel, vagy előző nap záráskor kerülhetett sor, hiszen egyébként nem kerülte volna el az állat a területen dolgozó állatkerti munkatársak figyelmét.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

Milyen állat a kea?

A csaknem egy kilogrammosra megnövő, zöldes színű papagáj őshazája Új-Zéland déli szigete, az ottani alhavasi cserjések, erdős völgyek lakója 600 és 2000 méter közötti tengerszint feletti magasságban. Tápláléka igen változatos: leveleket, rügyeket, hajtásokat, virágokat és magvakat éppúgy elfogyaszt, mint különféle rovarokat, vagy pókokat. Különösen kedveli a bogyókat, és alkalmanként dögöt is eszik.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS