Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Virágkiállítás és Nemzetközi Biodiverzitás Nap

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Virágkiállítás és Nemzetközi Biodiverzitás Nap az Állatkertben

Budapest, 2007. május 17. (csütörtök)

A virágnevűek hétvégén díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe

Május 19-én és 20-án, azaz szombaton és vasárnap kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete közös kiállítására. A kifejezetten nőszirmokat, vagy - közismert latin nevükön - íriszeket bemutató különleges virágkiállítást harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon. Az íriszkiállítás mellett vasárnap a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából vetélkedőt is szervez az Állatkert.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületével közösen május 19-én és 20-án, azaz szombaton és vasárnap rendezi meg az III. Magyarországi Nőszirom Kiállítást. A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont a kiállítás két napjára. A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző kertészeti nősziromfajták bemutatója mellett a közönség látványos virágkompozíciókat is láthat, ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik. A művészi kompozíciók tematikája idén a Naprendszerhez kapcsolódik, így a bemutatóban látható kompozíciók mindegyike egy-egy bolygóra fog utalni. Bár a Plútót a közelmúltban törpebolygóvá minősítették át a csillagászok, az egyik kompozícióhoz mégis ez az égitest ad ihletet.

A nőszirmokról, vagy - más néven íriszekről - egyébként tudnivaló, hogy 200-300 fajuk az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.
A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.

A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.

*   *   *

Családi vetélkedőt szervez az Állatkert vasárnap, május 20-án, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja alkalmából. A vetélkedő tematikája főként Madagaszkár élővilágához kapcsolódik, hiszen az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) erre a szezonra a madagaszkári élővilág védelmének előmozdítása érdekében szervezett kampányt, amely kampányhoz a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott. A kezdő állomást a Főbejáratnál állítják fel a kert munkatársai, és ugyanide kell majd visszatérni a vetélkedő négy állomásának meglátogatása után. A vetélkedő során a makikat és a madagaszkári élővilág más különlegességeit ismerhetik meg a családok, természetesen játékos formában. A program lebonyolításában az állatkerti zoopedagógusokon kívül a Homo Ludens Internetes Játékház (www.homoludens.hu) is részt vesz.

 

Biológiai Sokféleség Napja

A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napját voltaképpen május 22-én ünnepeljük. Idén ez a nap keddre esik, a jeles eseményről így most vasárnap emlékeznek meg az Állatkertben. Korábban december 29-éhez, a biológiai sokféleség egyezmény hatályba lépésének évfordulójához kötődött e jeles nap, mivel azonban az év végi ünnepek miatt a világ sok országában problémát jelentett az eseményről kellő súllyal megemlékezni, 2000-ben az ENSZ Közgyűlése május 22-ét nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává. A választás egyébként azért esett erre a napra, mert a biológiai sokféleség egyezmény végleges szövegét 1992. május 22-én fogadták el az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) Nairobiban tartott konferenciáján.

 

A vetélkedő mellett arcfestés, valamint Oriflame termékbemutató várja az érdeklődőket.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére


Mit jelent?

Az írisz szó a magyar nyelvben többféle jelentéssel is bír: ez a nőszirom másik, latin eredetű neve, és egy ritka, ámde nagyon szép női keresztnév is egyben. Írisznek szokás nevezni a szem szivárványhártyát is, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így.

Virágnevűeknek ingyenes!

A kiállítás két napján, azaz szombaton és vasárnap mindazon látogatók, akiknek a keresztneve valamilyen virág neve is egyben (pl. Virág, Ibolya, Rózsa, Írisz), és ezt hitelt érdemlően igazolni is tudják (pl. személyi igazolvánnyal), díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.

 

 

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS