Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Ritka fa ajándékba

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Ritka fát kap ajándékba az Állatkert

Budapest, 2007. október 10. (szerda)

Szombaton nyílt nap a pedagógusoknak, vasárnap Botanikus Kertek Napja az Állatkertben

A mostani hétvégén is több programot szervez a Fővárosi Állat- és Növénykert. Szombaton a pedagógusok számára tartanak nyílt napot az intézmény zoopedagógusai, vasárnap pedig a Botanikus Kertek Napja alkalmából lesznek rendezvények. A növényekkel kapcsolatos különféle programok mellett egy különleges ajándékozásra is sor kerül vasárnap. A Kertbarát magazin egy különleges fafajt ajándékoz az Állatkertnek: az Ausztráliában őshonos ősi ritkaságból alig száz felnőtt példány él vadon!

Szombaton nyílt napot tart az Állatkert a pedagógusok részére. A délelőtt 9 óráról délután 4-ig tartó program keretében a tanárok és óvópedagógusok az intézményben kínált pedagógiai lehetőségekkel ismerkedhetnek. A Főkapuval szemközt felállításra kerülő zoopedagógiai standnál az Állatkert által szervezett szakkörökről, csoportvezetésekről, speciális foglalkozásokról, illetve a pedagógus továbbképzésről tartanak részletes tájékoztatót a kert munkatársai. Egész napos "kézzelfogható" zoopedagógiai program, valamint bemutató vezetések is szerepelnek a kínálatban. Annak érdekében, hogy minél több pedagógus megismerkedhessen az Állatkert pedagógiai kínálatával, a nap során a pedagógus igazolvánnyal érkezők díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet. Emellett a Barlang Étterem 25 %-os kedvezményt nyújt a pedagógusoknak.

Vasárnap a Botanikus Kertek Napja alkalmából szervez programokat a városligeti intézmény, minthogy nemcsak állat-, hanem növénykert is egyben. A 9-től 16 óráig tartó programsorozat részeként egy-egy standdal bemutatkozik a Vácrátóti Botanikus Kert, a Tiszakürti Arborétum, valamint a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet is. A Barlangteremben magyarországi arborétumokról és botanikus kertekről szóló filmeket vetítenek. 11 órakor Zsigmond Vince botanikai referens mutatja be a növényvilág iránt érdeklődő közönségnek az intézmény gazdag botanikai gyűjteményét. A kert zoopedagógusai az Állatkertben bemutatott növényekkel kapcsolatos, játékos feladatokkal várják azokat, akik szeretnék tudásukat is kipróbálni.

A Botanikus Kertek Napjának egyik kiemelkedő eseményeként a Kertbarát magazin egy különleges fát ajándékoz az Állatkertnek. A wollemia nevű tűlevelű fa egyike a világ legritkább fafajainak: a délfenyőfélék családjába (Araucariaceae) tartozó, Ausztráliában őshonos növényfajból a vadonban kevesebb, mint száz felnőtt példány él! Ráadásul nemcsak ritka, hanem igen ősi fajnak is számít, hiszen fosszilis maradványait 90 millió éves kőzetekben is megtalálták. Egyes leletek arra engednek következtetni, hogy a kréta időszak több növényevő dinoszauruszának étlapján a wollemia is szerepelt. A wollemiát 1994-ben fedezték fel a természettudósok, Ausztrália Új-Dél Wales nevű államában, egy Sydney városától 200 km-re nyugatra eső védett területen. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kritikusan veszélyeztetettnek minősített növényfajt nagyméretű, sötétzöld tűlevelek, és különleges mintázatú kéreg jellemzi. A legnagyobb vadon megtalálható példány 40 méter magas. Ennél jóval kisebb, még aránylag könnyen hordozható méretű az a példány, amelyet az Állatkert kap ajándékba. A fiatal növényt, amelyet az intézmény a Japánkert melletti Bonsai pavilonban fog elhelyezni, délelőtt 10 órakor adja át az Állatkertnek Biza Klára, a Kertbarát magazin főszerkesztője.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

Bemutató foglalkozások, vezetett séták, előadások

 

9:00-16:00 "Tapi-zoo": Kézzelfogható állati "alkatrészek";
10:00 Állatkerti séta - vezeti: Golovanova Bea zoopedagógus, Budapest Zoo
(indulás a Zoopedagógiai Standtól);
11:30 "Állatok akcióban" állatbemutató (csak jó idő esetén - Noé Aréna);
12:00 Kompetenciák fejlesztése a környezetismeret órákon
Nagymihály Mátyás , Mozaik Kiadó (találkozás a Zoopedagógiai Standnál, előadás a Barlangteremben);
13:00 Élményszerű tanulás az osztálytermen kívül: természet-felfedező, állat- és növényismereti játékok
Pintér Tibor zoopedagógus, Pécsi Állatkert (indulás a Zoopedagógiai Standtól)
15:00 Általános állatkerti séta
vezeti Zentai Zita zoopedagógus, Budapest Zoo (indulás a Zoopedagógiai Standtól)

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS