Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Anya lett a mentett huszármajom

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Anya lett a mentett huszármajom

Budapest, 2007. október 16. (kedd)

A kis Móric megszületése igazi sikertörténet

Anya lett Maltisz, a huszármajom, aki februárban került az Állatkertbe. A négyéves állatot éveken át egy máltai család tartotta méltatlan körülmények között, majd a hatóságok elkobozták, és - egy holland állatvédő szervezet közvetítésével - a Budapesti Állatkertben kapott végleges menedékhelyet. Semessel, a hat éve Budapesten élő hímmel remekül összeszoktak, így nem kellett sokat várni, hogy közös utódjuk megszülethessen.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben látható huszármajmoknál a két felnőtt állat mellett egy kölyköt is megfigyelhet a nagyközönség. Az apróság szeptember 20-án látta meg a napvilágot, de az elmúlt hetekben szinte minden másodpercet anyja bundájába csimpaszkodva töltött, így kellett némi szerencse a megpillantásához. Mostanra már elérte azt a kort, amikor önállóan kezdi felfedezni a környezetét, noha ilyenkor sem távolodik el túl messzire az anyaállattól. Azt is csak a napokban sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a kölyök hím: így a Móric nevet kapta gondozóitól.

A kis huszármajom megszületése igazi sikertörténet. A faj állatkerti szaporodása ugyan nem számít ritkaságnak, korábban Budapesten is volt már erre példa. A Maltisz nevű anyaállat életében viszont ez rendkívül fontos esemény. A most négyéves nőstényt korábban évekig egy máltai család tartotta házi kedvencként, engedély nélkül, majomtartásra egyáltalán nem alkalmas körülmények között. Miután a helyi hatóságok elkobozták az állatot, egy holland állatvédő szervezet, az AAP igyekezett számára megfelelő helyet találni. Ez a hely a Budapesti Állatkert majomháza lett, ahová Maltisz idén februárban került.

Új otthonában társaságot is kapott Semes, a 11 éves hím huszármajom személyében. A két állat nagyon hamar összeszokott, és a kettőjük között kialakult remek kapcsolat nyomán nem kellett sokáig várni arra, hogy frigyükből utód szülessen. A mentett huszármajom tehát nemcsak jó helyre került, hanem sikeresen anya is lett a magyar főváros állatkertjében.

A huszármajmok Afrika füves szavannáinak és ritkás, ligetes erdeinek lakói. Általában csoportosan járnak gyümölcsökből és magvakból álló táplálékuk után. A felnőtt állatok súlya átlagosan 7-13 kg, ám a kifejlett hímek tömege nem ritkán eléri a 20 kg-ot is. A nőtények 170 napos vemhességi idő után egy kölyköt hoznak a világra. A felcseperedő majmok az ivarérettséget 3-5 évesen érik el, és akár 20-24 évig is élhetnek. A szabad természetben ugyan ma még nem kell tartani a faj kihalásától, ugyanakkor évente több száz állatot fognak be illegálisan, hogy az hobbiállat-kereskedelemben értékesítsék őket. Éppen ezért a faj a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) hatálya alá tartozik. A világ állatkertjeiben egyébként összesen 230 huszármajom él.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

Miért "huszár" a huszármajom?

 
A magyar huszármajom elnevezés a faj német nevének (Husarenaffe)  fordításával került át a magyarba, A. E. Brehm híres könyvének magyar nyelvű kiadása nyomán. A név maga onnan ered, hogy a felnőtt állatok, különöse a hímek szájszegleténél a szőrzet alakja és lefutás némileg bajuszra emlékeztet, ami a XIX. század néhány német természettudósának a javarészt bajszos huszárokat juttatta eszébe.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS