Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Johnny elment

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Matuzsálemi kort ért meg a fehérfejű rétisas

Budapest, 2007. július 27. (csütörtök)

Johnny, az Állatkert legidősebb madara 37 éves korában pusztult el

Elpusztult a világ egyik legidősebb élő fehérfejű rétisasa a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Johnny nevű madármatuzsálemet, aki egyébként az intézmény legidősebb tollas lakója volt, harminchét évesen érte a halál. Ez nagyjából kétszerese a vadonban élő fehérfejű rétisasok jellemző élettartamának. Az állatkerti állatok egyébként rendszerint tovább élnek a szabad természetben található fajtársaiknál.

Matuzsálemi kort ért meg Johnny, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tegnapelőtt elpusztult fehérfejű rétisas. A ritka ragadozó madár 37 évet és három hónapot élt, amely, ha nem is világrekord, kiemelkedőnek számít ennél az állatfajnál!

Johnny 1970 április közepén kelt ki a tojásból a brit kolumbiai Charlotte királyné-szigeteken. A Vancouveri Állatkert közvetítésével még azon az őszön Budapestre került, ahol innentől kezdve élete végéig élt. A magyar fővárosban töltött csaknem 37 év során többször költözött új röpdébe, legutoljára a Parasztudvarral szemközt láthatta a közönség. Az elmúlt években Johnny volt az Állatkert legidősebb madara, és világviszonylatban is az egyik legidősebb fehérfejű rétisasnak számított.

A világ állatkertjeiben jelenleg 350 fehérfejű rétisas él. Közülük csupán egyetlen akad, amelyik biztosan idősebb: a Moszkvai Állatkertben élő hím madár a nyilvántartás szerint 1968. január elsején kelt. A Winnipeg város állatkertjében élő két madár nagyjából egyidős lehet Johnnyval. Kelési dátumuk pontosan nem ismert, egyikükét 1969-re, a másikét 1970-re teszik közelítő becslés alapján. Rajtuk kívül a québec-i Saint-Félicien városában működő állatkert fehérfejű rétisasának a kora mérhető össze Johnnyéval: 1970 májusában bújt ki a tojásból.

A szabad természetben élő fehérfejű rétisasok közül sok a tízéves kort sem éri meg, a húsz évesnél idősebb madarak pedig rendkívüli ritkaságnak számítanak. A rekord - a különböző szakirodalmi források szerint 22 és 28 év között lehet. Az állatkertekben, ahol az állatok többségéhez hasonlóan a fehérfejű rétisasok is tovább élnek, időként előfordulnak harminc évnél is idősebb állatok, a harmincöt évesnél idősebb állatok azonban még állatkerti körülmények között is kivételesen idős korúnak mondhatóak.

A fehérfejű rétisas egyébként az Amerikai Egyesült Államok címermadara. Eredetileg szinte egész Észak-Amerikában élt, Alaszkától egészen a Kaliforniai-öbölig. Manapság délen már ritkaságnak számít, az északabbra eső populációkat azonban sikerült megmenteni a kipusztulástól. A legnagyobb problémát a DDT-típusú növényvédő szerek használata jelentette. A méreg ugyanis a tápláléklánc csúcsán álló madarak szervezetében halmozódott fel, pusztulást, vagy szaporodási zavarokat okozva. Amikor 1972-ben betiltották a DDT használatát az Egyesült Államokban, a fajból már csak 900 pár élt az ország területén.

 

JOHNNY
(1970-2007)


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

Tovább élnek!

Kevesen tudják, hogy az állatkerti állatok rendszerint jóval hosszabb ideig élnek, mint azok a fajtársaik, akiknek a szabad természetben kell megküzdeniük az életben maradásért. A hosszabb élettartam, jobb életteljesítmény részint annak tudható be, hogy az állatkertekben nincs olyan éles verseny, ráadásul a betegségek leküzdésében állatorvosi ellátás is segít, amellyel a vadonban élő állatok egyáltalán nem számolhatnak. Különösen a hím állatok életlehetőségei jobbak az állatkertekben, hiszen a versengés és a szelekció sokkal inkább érinti a hím, mint a nőstény állatokat.

Az Állatkert legidősebb lakói

Az Állatkert legidősebb lakója Samu, a csukaorrú aligátor, aki neve ellenére nőstény. Samu 59 éves, és 1952 óta él a városligeti intézményben. Ugyancsak matuzsálemi korúnak számít Mamika, az 1974-bn született onager, azaz perzsa félszamár: jelenleg ő a  faj legidősebb képviselője az egész világon. Az Állatkert egykori lakói közül az élettartam tekintetében kiemelkedik Sanyi, a 19 évesen elpusztult Bennett-kenguru (a szakirodalom szerint ő volt a faj legidősebb ismert képviselője). Említést érdemel még Kincsem, a termékeny vízilóanya is: 45 éves élettartama mindenképpen tiszteletre méltó a vízilovak körében.
 

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS