Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Kölykök és fiókák

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Kölykök és fiókák az Állatkertben

Budapest, 2007. május 16. (szerda)

Szaporulat a prérikutyáknál, az emuknál és a mangébéknál is

A közelmúltban ismét számos aprósággal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert gyűjteménye. A prérikutyáknál több kölyök is előmerészkedett az elmúlt napokban, fióka kelt az emuknál, az aranyhasú mangábéknál világra jött újabb kölyökkel pedig immár elvitathatatlan, hogy ezek a ritka, nyugat-afrikai majmok a világ összes állatkertje közül a budapestiben szaporodnak a legjobban.

A társas prérikutyák közösségének gyarapodását nem egyszerű dolog számszerűen nyilvántartani, és legtöbbször a pontos születési dátum sem ismert. A kicsik ugyanis a felnőttek által kiépített, föld alatti üregrendszer egyik kamrájának rejtekében jönnek a világra. A csupaszon és vakon megszülető apróságok általában hathetes koruk körül merészkednek elő a föld alól, miután már kinyílt a szemük, és a szőrzetük is kinőtt. Az Állatkert prérikutyái az elmúlt héten bújtak elő, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy a kicsik április elején születhettek. Az elmúlt évek megfigyelései alapján a prérikutyák általában áprilisban ellenek, ám inkább a hónap második felében. Úgy tűnik, az enyhe tél és a korán beköszöntő tavasz miatt az idei ellésekre a szokásos időpontokhoz képest 2-3 héttel hamarabb került sor.

Mivel ritka az az eset, hogy a kicsik teljes létszámban a felszínen vannak, pontosan még nem sikerült összeszámolniuk a szakembereknek, hogy hány kölyökkel is gyarapodott a prérikutyák közössége, de legalább tízen biztosan vannak. Ennél a fajnál az ellésenkénti utódszám 3-5 körül szokott lenni, a kicsik megfigyelése során eddig három almot sikerült azonosítani.

A kis prérikutyák - a felnőttekkel együtt - a Pálmaház szomszédságában kialakított kifutóban láthatók.


Szaporulat volt a Főkapuval szemközti emugyep lakóinál is. A felnőttek egyszínű tollazatával ellentétben az április 22-én kelt apróság még a fiókákra jellemző, csíkos tollruhában pompázik. A Béla névre keresztelt emucsibe ugyan még elég aprócska, aránylag könnyen meg lehet találni a kifutóban. Ebben a korban ugyanis még nem nagyon merészkedik túl messzire az őt nevelő emukakastól.

Az állatkerti emucsalád két felnőtt tagja közül a kakast Papinak, a tojót pedig Lajosnak hívják. A Lajos ugyan nem női név, de az állatkertekben gyakori, hogy a futómadarak olyan nevet viselnek, amely egyáltalán nem is illik a nemükhöz. Ennek oka eredetileg az volt, hogy a futómadarak ivarának meghatározása nem egyszerű feladat, ám manapság már az is előfordul, hogy hagyománytiszteletből kapnak ilyen "félreérthető" neveket. A kis Béláról is kiderülhet még, hogy valójában tojó.

Az emu (Dromaius novaehollandiae) Ausztrália jellegzetes futómadara (amint Afrikának a strucc, Dél-Amerikának a nanduk két faja, Új-Guineának pedig a kazuárok). 50-60 kg-os testtömegével a legnagyobb testű madarak közé tartozik, és ennek megfelelően igencsak termetes tojásokat is rak. Egy-egy zöldes színű emutojás súlya általában 600 gramm körüli, és az 56 napos költési idő elteltével kikelő fióka tömege is eléri a fél kilogrammot. A tojásokat egyébként nem a tojók, hanem az emukakasok költik ki, és ők is gondoskodnak a tojásból kikelő fiókákról. Jóllehet a kifejlett madarak elsősorban növényi táplálékon élnek, a kicsik aránylag nagy mennyiségben fogyasztanak állati eredetű táplálékot is. Erre elsősorban azért van szükségük, mert a növésben lévő szervezetnek jóval nagyobb a fehérjeigénye. A fiókák általában 5-7 hónapig maradnak apjukkal, az ivarérettséget és a kifejlett testméretet pedig 2-3 évesen érik el.


Az elmúlt hónapokban valóságos kölyökdömping volt a Majomházban látható aranyhasú mangábék csapatában. A Nyugat-Afrikában őshonos majmokra okkal büszkék a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei, hiszen ez a faj a legnagyobb ritkaságnak számít a világ állatkertjeiben. Az egész földkerekségen csak tíz olyan állatkert akad, ahol aranyhasú mangábékat tartanak - négy Európában, és kettő az Egyesült Államokban - , így az aranyhasú mangábé nagyjából olyan ritka látvány az állatkerti állatgyűjteményekben, mint például az óriáspanda. Az említett tíz állatkertben összesen 49 egyed él, közülük tíz állat a budapesti kert lakója. A magyar főváros állatkertjében az elmúlt fél év során három kölyök is született, a másik kilenc állatkertben összesen csak egy. A budapesti kölykök közül Rebeka november elsején, Hajnalka pedig február 2-án látta meg a napvilágot. A legkisebb kölyök április 29-én jött a világra, de mivel azt még nem tudni, milyen nemű, egyelőre nevet sem kapott.

Az aranyhasú mangábék (Cercocebus chrysogaster) eredetileg Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén honosak, és a természetben is olyan gyér az állományuk, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) nemzetközi vörös könyvét összeállító szakemberek még a veszélyeztetettség mértékét sem tudták pontosan megállapítani. Annyi bizonyos, hogy a természetes élőhelyek pusztulása és a vadászat fenyegeti ezeket az állatokat.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére


Társas prérikutya

A társas prérikutyák (Cynomys ludovicianus) az észak-amerikai füves síkságok, prérik lakói, Montanától egészen Texasig, a Rio Grande partjáig. Rendszerint nagy közösségeket, kolóniákat alkotnak, és kiterjedt üregrendszereket építenek ki a föld alatt. A bonyolult, szövevényes járatok levegőjének frissességéről különleges szellőztető rendszerrel gondoskodnak. Az üregek bejáratát ugyanis úgy alakítják ki, hogy a prérin fújdogáló szelek kiszippantsák a járatból az elhasznált levegőt.
Furcsa neve ellenére ez a faj nem rokona a kutyaféléknek: a prérikutyák inkább a mókusokkal állnak közeli rokonságban.
A kis prérikutyák 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, az ivarérettséget pedig második életévükben érik el, és akár nyolc évig is élhetnek.

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS