Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Bemutatkozott a kis orrszarvú

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Bemutatkozott a kis orrszarvú

Budapest, 2007. április 5. (csütörtök)

A Layla névre keresztelt kicsi jó időben fél 12 és fél 1 között látható kifutójában

Ma mutatkozott be a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert januárban született kis orrszarvúja. A most 138 kg-os orrszarvúborjúnak a nagyközönség választott nevet szavazás útján, így a bemutatkozással egy időben a hivatalos névadásra is sor került. A szavazás eredményét Gálvölgyi János, az Állatkerti Alapítvány fővédnöke hirdette ki. Az orrszarvú bébi debütálásával egy időben az Állatkert évadnyitó sajtótájékoztatójára is sor került. Dr. Bogsch Ilma, az intézmény főigazgatója a kert 2007-es terveiről számolt be, és megindították a madagaszkári élővilág megmentésével kapcsolatos természetvédelmi kampányt is.


Az Állatkert 2007-es tervei

A 2007-es évben is folytatódik az Állatkert rekonstrukciója. Ennek részeként jelenleg a Nagyszikla és környéke, a szomszédságában kialakítandó Szavannakifutó, valamint az egykori Madártelelő épületébenek átalakításával létrehozandó, a délkelet-ázsiai élővilág bemutatását szolgáló létesítmény építési, felújítási munkái zajlanak. Utóbbi a tervek szerint a nyárra elkészülhet, a Nagyszikla és a Szavannakifutó építésének munkálatai azonban várhatóan őszig tartanak majd.

Jeles napok az Állatkertben (2007)
Április 7-9. - Húsvéti programok;
Április 14. - Pedagógusok nyílt napja;
Április 20. - A Föld Napja
Május 10. - Madarak és Fák Napja;
Május 20. - Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja;
Május 27. - Nemzetközi Gyermeknap;
Június 8. - Óceánok Világnapja;
Október 1-7. - Nyugdíjas Hét;
December 1-2. - Állatkerti Mikulás

           
Az állatgyűjteménnyel kapcsolatban a már meglévő állatfajok állományainak gyarapítása, vérfrissítés céljából új tenyészállatok beszerzése szerepel a tervek között. A huszármajom hím mellé nemrégiben beszerzett nőstény után még egy nősténnyel kívánja az Állatkert trióvá bővíteni a családot. Folyamatban van az orangutáncsalád kiegészítése, az állatok összeszoktatása is. A tavalyi évben "összeházasított" kispandáknál többször is volt párzás, így a szakemberek nagyon bíznak a szaporulatban.

Az év jeles napjai, eseményei közül a legkorábbi most hétvégén, húsvétkor lesz. Április 14-én a pedagógusok számára szervez az Állatkert "nyílt napot", majd az elkövetkező hetekben a Föld Napja, a Madarak és Fák Napja, a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja, és természetesen a Nemzetközi Gyereknap alkalmával lesznek majd külön programok. Fontos eseményre kerül sor az Állatkert életében augusztus 26. és 30. között. Ekkor lesz ugyanis az Állatkerti Világszervezet (WAZA) éves konferenciájára, amelynek idén a budapesti zoo lesz a házigazdája. Júniusban az elmúlt években hagyománnyá vált íriszkiállításra kerül majd sor, a nyár második felében pedig kaktuszkiállítás is lesz az Állatkertben.


Bemutatkozik a kis orrszarvú

A mai napon mutatkozott be a nyilvánosságnak a január 23-én született orrszarvúborjú. Mint ismeretes, a kicsi az első olyan egészségesen világra jött orrszarvú a világon, aki mesterséges termékenyítés után fogant. Világra jövetelének híre az egész világsajtót bejárta, így nemcsak itthon, hanem külföldön is szinte valamennyi jelentős médium beszámolt róla. Mivel a kicsit Lulu, az anyaállat nem tudta táplálni, az állatkerti gondozók mesterségesen nevelik és cumisüvegből etetik az orrszarvúborjút.

A születése óta eltelt tíz hét során a kicsi egy a látogatóktól elzárt istállóban cseperedett, így a nagyközönség csak egy plazmaképernyőn át követhette nyomon a fejlődését. Az első hetekben a kicsi szinte csak evett és aludt, ám egy hónap elteltével egyre aktívabbnak mutatkozott, és mostanában már kergetőzni is szokott gondozóival.

Az ifjú orrszarvú nemcsak aktívabb lett, hanem méreteit tekintve is szépen fejlődik. Testtömegének gyarapodását az állatgondozók rendszeres mérésekkel követik nyomon. Ezek közül a reggeli etetést megelőző mérlegelés a legfontosabb, hiszen ekkor az állatot éhgyomorra lehet lemérni (ez a "nettó tömeg"). A borjú születési súlya 58 kg volt, március 10-én azonban tömege már a 100 kg-ot, március 25-én pedig a 120 kg-ot is meghaladta. Jelenleg 138 kg-os. A méréseket egy egymillió forint értékű speciális mérleg segítségével végzik, amelyet a Spar bocsátott az állatkert rendelkezésére.

A növendék állat táplálkozási szokásai is megváltoztak az eltelt idő során. Ugyan még mindig a tej jelenti számára a fő táplálékot, az etetési időközök, és az elfogyasztott tejmennyiség lényegesen megváltozott. A megszületését követő napokban másfél-két óránkét evett, időnként az éjszakai órákban is cumiztatni kellett, és egy-egy alkalommal 700-900 ml-t fogyasztott el. Jelenleg naponta öt alkalommal, reggel hét és este hét között háromóránként kap enni, és alkalmanként 4 liternél is több tejet iszik. A napi fogyasztása így a 20 litert is meghaladja. Az első napokban egyébként az immunrendszer megerősödéséhez szükséges speciális kolosztrumpótlót kapott (illetve Lulutól, az anyaállattól is sikerült föcstejet fejni), jelenleg zsíros tehéntejből, savó tejporból, valamint különféle vitaminokból álló keveréket fogyaszt. Alkalmanként már a felnőtteknek való ennivalót, például a szénát is kóstolgatja, de még nem eszik rendszeresen szilárd táplálékot. Az átállás valószínűleg három hónapos kor után fog megkezdődni.

Hogyan kell kis orrszarvút táplálni?

Az Állatkertben kidogozott "használati utasítás" a következő:

  1. Végy 2 liter zsíros tehéntejet!
  2. Adj hozzá 2 liter fölforralt, és szobahőmérsékletűre visszahűtött csapvizet!
  3. A keverékből vegyél ki 0,5 litert;
  4. Adj hozzá 200 gramm savófehérje koncentrátumod, 4 db porrá tört Polivitaplex tablettát és 4 db porrá tört C-vitamin tablettát!
  5. Keverd ki csomómentesre!
  6. Öntsd rá a 3,5 liter maradékot!
  7. Melegítsd fel 40 °C-ra!
  8. Szoptasd meg vele az orrszarvút!

           
A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönséget hívta segítségül a kis orrszarvú nevének kiválasztásához. A kert öt nevet bocsátott szavazásra, amelyek mindegyike megfelel a hagyományoknak, vagyis afrikai eredetű név, és éppúgy "L" betűvel kezdődik, mint Lulu, az anyaállat neve. Szavazni március 7. és április 2. között az Állatkertben, illetve az intézmény weboldalán lehetett. Összesen 5640 érvényes szavazat érkezett, 3840-en az interneten, 1838-an pedig a helyszínen szavaztak (ezek közül azonban 8 érvénytelen, mert vagy egyetlen nevet sem jelöltek be, vagy mind az ötöt). A legtöbb, összesen 2593 szavazatot a Layla név kapta, amely szuahéli nyelven annyit tesz: "este született". Mivel a kicsi 17:55-kor látta meg a napvilágot, amikor januárban már besötétedik, a nyertes név jelentését tekintve is találó. A szavazás eredményét Gálvölgyi János színművész, az Állatkerti Alapítvány fővédnöke hirdeti ki.

 

Név

Jelentés

Nyelv

Szavazatok száma

Layla

"este született"

Szuahéli (Tanzánia/Kenya)

2593

Lina

"gyengéd"

Hausza (Nigéria/Niger)

1467

Liwaza

"vigasz"

Szuahéli (Tanzánia/Kenya)

736

Liziuzayani

"fiatal"

Yao (Malawi)

140

Lyabo

"visszatért"

Yoruba (Nigéria)

704

 

A szavazók között egyébként két családi belépőjegyet, illetve a kis orrszarvú jelképes örökbefogadását sorsolta ki az Állatkert. A szerencse Kékesi Róbertnénak és Bozóki Boglárkának kedvezett.

A kis orrszarvú mostantól minden nap látható lesz a kifutóban, ha az időjárás is engedi. Egyelőre azonban még nem engedik ki egész napokra. Várhatóan a fél 12 és fél 1 közötti időszak lesz az, amikor láthatja őt a nagyközönség. Ha a kicsi az istállójában tartózkodik, monitoron lehet megfigyelni.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

Tartalom:

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS