Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

A látogatók szavazhatnak a kis orrszarvú nevére

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

A látogatók szavazhatnak a kis orrszarvú nevére

Budapest, 2007. március 7. (szerda)

Az orrszarvúborjú hathetes és már csaknem száz kilogrammos

A nagyközönséget kéri fel a Fővárosi Állat- és Növénykert annak eldöntésére, hogy mi legyen a neve a január végén született orrszarvúborjúnak. A kert közönsége öt eredeti afrikai név közül választhatja ki a legszimpatikusabbat. Szavazni várhatóan egy hónapig lehet, az Állatkert ugyanis április elejére tervezi a kis orrszarvú névadással egybekötött bemutatását. Addig egy plazmaképernyőn lehet megszemlélni, mi történik az orrszarvú "gyerekszobájában".

Névadásra készül az Állatkert, hiszen a január 23-án született, mesterséges termékenyítés útján fogant orrszarvúborjú eddig még nem kapott nevet. Bár a kicsinek máris több szponzora, támogatója van, az intézmény vezetése úgy döntött, a nagyközönség segítségét kéri fel annak eldöntésére, hogy az orrszarvúborjú milyen névvel legyen "anyakönyvezve", azaz milyen néven vezessék be a nemzetközi orrszarvú törzskönyvbe.

Az Állatkert öt nevet bocsát szavazásra. Az állatkerti hagyományok szerint az állatkölykök olyan nevet kapnak, amelynek kezdőbetűje megegyezik anyjuk nevének kezdőbetűjével. Mivel az anyaállatot Lulunak hívják, a választható nevek mindegyike "L" betűvel kezdődik, és valamennyi hagyományos afrikai, leánygyermekeknek való név. A látogatók, érdeklődők az alábbi nevek közül választhatják ki, hogy melyiket tartják a legjobbnak:

 

Név

Jelentés

Nyelv

Layla

"este született"

Szuahéli (Tanzánia/Kenya)

Lina

"gyengéd"

Hausza (Nigéria/Niger)

Liwaza

"vigasz"

Szuahéli (Tanzánia/Kenya)

Liziuzayani

"fiatal"

Yao (Malawi)

Lyabo

"visszatért"

Yoruba (Nigéria)

 

A nevekre részint az Állatkertben, részint az interneten lehet szavazni. Az Állatkertben csütörtöktől az információs pavilonnál lehet szavazólapot kérni, illetve itt kap helyet a kitöltött szavazólapok gyűjtésére szolgáló urna is. Az intézmény weboldalán (www.zoobudapest.com) már szerdától kezdve elérhető az az oldal, ahol a nevekre szavazni lehet.

A szavazás várhatóan egy hónapig tart, az Állatkert ugyanis úgy tervezi, hogy az orrszarvúborjú bemutatkozására, és a névadó ünnepségre április elején kerül sor - hacsak az időjárás nem lesz kedvezőtlen. A szavazás eredményének ismertetésére Gálvölgyi János színművészt, az Állatkerti Alapítvány fővédnökét kérte fel az intézmény vezetése.

A győztes névre szavazók között állatkerti belépőjegyeket sorsolnak majd ki, sőt, a nyertesek elnyerik a kis orrszarvú "tiszteletbeli nevelőszülője" címet is.

A most még névtelen orrszarvúbébi egyébként továbbra is szépen fejlődik. A születése óta eltelt hat hét alatt testtömege 58 kg-ról 96 kg-ra gyarapodott, és várhatóan még a héten eléri a száz kilogrammos súlyt. Egyre többet mozog és nagyon aktív, ahogyan ezt az Emberszabású Majmok Házában elhelyezett monitoron a közönség is láthatja.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS