Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

"Vécére ment" a kaméleon

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Vécére ment" a kaméleon

Budapest, 2007. november 22. (csütörtök)

Az egzotikus hüllőre a Ferihegyi Repülőtér egyik mosdójában találtak rá

A múlt héten eleven kaméleont találtak a repülőtéri vámhivatal munkatársai a ferihegyi I-es terminál egyik mosdójában. Az egzotikus hüllőt valószínűleg a határon akarták átcsempészni, ám a csempész végül meggondolhatta magát. Az alig arasznyi nagyságú állatot az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére szállították.

Szokatlan esetre lettek figyelmesek a múlt héten a 2-es számú Repülőtéri Vámhivatal munkatársai. A ferihegyi I-es terminál utascsarnokának férfi vécéjében ugyanis egy élő kaméleonra lettek figyelmesek. A 10 centiméternél alig hosszabb, fiatal állatot a mellékhelyiség padlóján fedezték fel. A feltételezések szerint az állatot egy állatcsempészettel kacérkodó egyén vihette be a reptérre, ám végül meggondolhatta magát, és ezért hagyhatta inkább az állatot a repülőtér épületében.

A kaméleonok többségét nemzetközi természetvédelmi egyezmények védik, így egyik országból a másikba csak az illetékes hatóságok engedélyével lehet szállítani őket. Mivel a megtalálás körülményeiből adódóan jogellenes magatartás ebben az esetben nem volt megállapítható, az ügyben eljárás nem indult. A fiatal, 2-3 éves állatot a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, és a Magyar Állatkertek Szövetsége között érvényben lévő megállapodás alapján a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, az intézményhez tartozó természetvédelmi mentőhelyre szállították.

Az egzotikus állat- és növényfajok illegális kereskedelme számos élőlényt fenyeget kipusztulással. Leggyakrabban különféle hüllőket, teknősöket, ritka gyíkokat, nagytestű papagájokat, valamint kisebb majmokat kísérelnek meg átcsempészni az országhatárokon. Magyarország korábban inkább tranzit országnak számított, az elmúlt években viszont itthon is megnőtt a kereslet az egzotikus házikedvencek iránt. A VPOP munkatársai a tavalyi évben 30-40 esetben, 70-80 millió forint értékben foglaltak le csempészett állatokat: ezek között számos madárfaj, szárazföldi teknősök, néhány további egzotikus hüllő, valamint cerkófmajom is akadt.


Együttműködés a VPOPés az állatkertek között
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága 2002-ben kötötte azt a megállapodást a Magyar Állatkertek Szövetségével, amelynek értelmében a hatósági tevékenység során lefoglalt állatokat - az eljárás menetétől függő további intézkedésig - szükség esetén a MÁSZ tagságához tartozó állatkertekben helyezik el. Az együttműködés kiterjed a lefoglalt, emberi fogyasztásra nem alkalmas, de az állatok takarmányozására használható élelmiszerek átadására, valamint az állatkerti élőállat-szállítmányok soron kívüli vámkezelésére is.


Sötétedés után is nézhet kaméleont
Bár a most lefoglalt állat a látogatók elől elzárt természetvédelmi mentőhelyre került, a Krokodilházban a nagyközönség is láthat kaméleonokat. Ráadásul a november közepétől egészen december 24-ig tartó "TÉLIélményKERT" program keretében - az este 8-ig meghosszabbított nyitva tartás miatt - a Krokodilház is 19:30-ig látogatható. A csaknem hathetes családi program keretében egyébként játékkert, játszóbarlang, állatbemutatók, állatkerti Mikulás, hétvégente színpadi programok, esténként várják a családokat. Esténként ünnepi díszkivilágítás teszi egyedivé a hangulatot. 15 órától egészen 19 óráig kedvezményes belépőjeggyel látogatható az intézmény.

Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szóvivő
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS