Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

"Pákásztanya" nyílt

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Pákásztanya" nyílt az Állatkertben

Budapest, 2007. július 13. (péntek)

Az újonnan berendezett élő kiállítás egyszerre kínál állattani és néprajzi látnivalót

Ma adták át az Állatkertben a Pákásztanya elnevezésű új bemutatóhelyet. A Bagolyvár szomszédságában kialakított új élő kiállítás együttesen nyújt zoológiai és etnográfiai látnivalót, hiszen a hazai halakat bemutató két medence egyúttal pákász-, illetve halásztanyát formáló néprajzi dioráma is, amely nádkunyhóval, bödönhajóval, és különféle halászati eszközökkel eleveníti fel a magyar halászélet hagyományait.

A babonasággal mit sem törődve péntek tizenharmadikán adták át az Állatkertben azt az élő kiállítást, amely - zoológiai és etnográfiai látnivalók együttes bemutatásával - a hazai halfauna számos érdekes képviselője mellett a régi magyar halászélet, pákászélet világába is bepillantást enged. A Bagolyvár szomszédságában, egy már korábban meglévő állattartó létesítmény felhasználásával a közelmúltban kialakított bemutatót dr. Orosz Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának alelnöke, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának (HALTERMOSZ) ügyvezető elnöke, valamint dr. Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert megbízott főigazgatója adta át a nagyközönségnek.

A most megnyitásra került Pákásztanya - Halásztanya két diorámából áll. A pákásztanyának berendezett oldal 35.000 literes medencéjében kecsegék (Acipenser ruthenus) és lénai tokok (Acipenser baeri) kaptak helyet, a madárvilágot pedig vízityúkok (Gallinula choloropus) képviselik. A dioráma parti részén és környezetében egy eredeti pákásztanya pontos mását láthatja a közönség, csúcsos nádkunyhóval, egyetlen fatörzsből kifaragott bödönhajóval, vesszővarsával és a pákász "cókmókjához" tartozó egyéb használati tárgyakkal kiegészítve.

A másik dioráma egy hagyományos halásztanyát idéz fel. A medencerészben, melyben ugyancsak 35 m3-nyi víz hullámzik, számos halfaj képviselőit, köztük pontyot (Cyprinus carpio), csukát (Esox lucius) és jászkeszeget (Leuciscus idus) is láthat a közönség, és nem hiányoznak a csörgőrécék (Anas crecca) sem. A parton kialakított halásztanya központja a nádkunyhó, előtte a szolgafa bográccsal. A kunyhó közelében csáklya és más használati tárgyak, a víz partján tiszai módi szerint épült ladik várakozik.

A kiállítótéren további érdekességek várják a hagyományos halászélet iránt érdeklődő látogatókat. Az egyik sarokban a Duna magyarországi szakaszának felső részén használt, az orrnál hegyes, a farnál egyenes kialakítású ladik látható: akár még bele is lehet ülni. A nézőtér másik végén külön tárló mutatja be a legfontosabb eszközöket, illetve a halászháló részeit. A kiállításhoz tartozó életnagyságú körvonalmodell a Duna legnagyobb halának, a vizának a méreteit érzékelteti a látogatóval. A vállalkozó kedvűek akár össze is méredzkedhetnek a folyamok óriásával.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

Budapesti halászhagyományok


A viza, a dunai halak óriása egykor gyakori vendég volt a folyó budapesti szakaszán. A Fekete-tengerből a Csalóközbe ívni járó óriáshalakat vándorlásuk során igyekeztek kifogni a halászok. A Duna mentén a mai újpesti rakpart helyén lévő jenei révnél, valamint északabbra, Komárom és Guta vidékén voltak a legfontosabb vizafogó helyek. A vizákat legtöbbször különleges halászépítményekkel, szégyékkel (cégének és csegének is nevezték ezeket) fogták ki, amelyek egy-egy Duna-ágat teljes szélességében elrekesztettek. A jenei révnél egykor létezett vizafogó helyre ma is emlékeztet a XIII. kerület Vizafogó városrészének neve.
A gazdaságtörténészek szerint a középkorban, amikor a halfogyasztásnak - a böjti napok miatt - sokkal nagyobb jelentősége volt a mainál, a forgalomba került halmennyiség csaknem felét a vizák adták.
A szennyezett víz és a vízierőművek miatt a vizák ma már nem jutnak fel Magyarországig: az elmúlt ötven évben csupán három nagyobb vizát fogtak a Duna hazai szakaszán.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS