Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Húsvéti programok

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Húsvéti programok az Állatkertben

Budapest, 2007. április 4. (szerda)

Az Állatkert idén is felhívja a nyilvánosság figyelmét a nyulak védelmére

Változatos programokkal, nyuszisimogatóval várja a látogatókat az Állatkert a húsvéti ünnepek alatt. A nagyszombattól húsvét hétfőig tartó rendezvénysorozat keretében lehetőség lesz jelképes nyuszi örökbefogadásra is. Vasárnap és hétfőn kézműves foglalkozások, arcfestés és több állomásból álló játék is várja a gyerekeket. A programok meghirdetése mellett az Állatkert idén is felhívja a figyelmet a meggondolatlanul vásárolt nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. 

Mind nagyszombaton, mind pedig húsvét vasárnapján és hétfőjén változatos programokkal várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Japánkertben mindhárom nap, 10 és 16 óra között működik majd az immár hagyományos nyuszisimogató. A gyerekek itt testközelből ismerkedhetnek meg a tapsifülesekkel, természetesen bizonyos szabályok betartása mellett. A kert munkatársai ugyanis folyamatosan jelen lesznek, figyelve arra, hogy a gyerekek a nyulakat valóban csak simogassák. A nyuszik egyébként "váltott műszakban" várják majd az ifjúságot.

Tudnivalók a nyulakról:

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak - megfelelő tejjel történő - táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.
A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra, és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.
Mivel a nyuszik metszőfogai folyamatosan növekednek, szükség van valamire, amivel koptathatják: erre a célra egy száraz kenyérsarka is megteszi.
A nyúl vízigénye - ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős; ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz.
A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a bútorok lábait.

 

Az Állatkerti Alapítványnál jelképes nyuszi örökbefogadásra lesz lehetőség. Az "örökbefogadók" külön ez alkalomra készült húsvéti oklevelet kapnak, sőt, még közös nyuszis fotó elkészítésére is mód nyílik.

Húsvét vasárnap és hétfőn a fentiek mellett kézműves foglalkozások és arcfestő program is lesz, sőt, a gyerekek egy - hat állomásból álló - játékos "nyuszi túrán" is részt vehetnek. A Főkapunál felállításra kerülő színpadon hétfőn 14 órai kezdettel a Micimackó című musicalt láthatják az Állatkert apróbb és nagyobb látogatói. Ezekre a programokra a Duracell jóvoltából kerül sor.

Nem maradnak el a szokásos hétvégi programok sem: a Noé Arénában állatbemutató segít bepillantani az állatvilág rejtelmeibe, az Elefántháznál pedig a közönség bevonásával etetik a gondozók az Állatkert leghatalmasabb lakóit.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az "idényszerű házikedvencként" megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. Ahogy több mint egy évtizede minden évben, az idén is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával gondoskodni a megvásárolt állatokról! Azok számára, akik végül nem vásárolnak nyulat, az Állatkert nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből".


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS