Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Karmosmajom kölykök

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Karmosmajom kölykök az Állatkertben

Budapest, 2007. február 28. (szerda)

A fehérfejű selyemmajmoknál és az arany oroszlánmajmocskáknál is kölykök születtek

A karmosmajmok két faja, a fehérfejű selyemmajom és az arany oroszlánmajmocska is szaporodott a budapesti állatkertben. A két-két kölyök világra jövetele azért is örvendetes, mert ezek az állatok őshazájukban fenyegetett fajoknak számítanak, az állatkertek pedig tenyészprogramokat tartanak fenn szaporításuk érdekében.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a karmosmajmok két fajánál, a fehérfejű selyemmajmoknál és az arany oroszlánmajmocskáknál is kölykök születtek. A kicsik még a múlt év végén jöttek a világra, ám eddig csak a szerencsés és figyelmes szemlélők láthatták őket, az apróságok ugyanis az első hetekben-hónapokban leginkább anyjuk szőrébe csimpaszkodva, illetve az anyaállat hátán utazva töltik mindennapjaikat. Mostanra már elég nagyok ahhoz, hogy önállóan is felfedezhessék állatkerti otthonukat, bár a szülőktől még nem távolodnak túlságosan messzire.

A három esztendeje felújított Majomház üvegtetejű csarnokában helyet kapott fehérfejű selyemmajmok (Callithrix geoffroyi) Délkelet-Brazíliában, Minas Gerais szövetségi állam erdőségeiben honosak. Budapesten két felnőtt állat él: egy a franciaországi Besancon-ban született nőstény, és egy bremerhaveni születésű hím. Az ő frigyükből született két kölyök november 13-án.

Az arany oroszlánmajmocskák (Leontopithecus rosalia) is Brazília partvidéki erdőségeinek lakói. Látványos, aranyszőke színű bundájukkal a veszélyeztetett fajok egyik emblematikus képviselőjének számítanak. A magyar főváros állatkertjében egy tenyészpár képviseli ezt az állatfajt. A tízesztendős hím az angliai Paignton-ból került Budapestre, a hároméves nőstény pedig az Aalborgi Állatkert tenyészetéből származik. Az oroszlánmajmocskák szintén két utódot hoztak a világra: az apróságok december 15-én születtek. Szüleikkel együtt a Bagolyvár melletti férőhelyükön láthatja őket a közönség.

A szaporulat annál inkább örvendetes, mivel természetvédelmi szempontból mindkét faj fenyegetettnek számít. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által megállapított, a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriák szerint a fehérfejű selyemmajmok természetvédelmi helyzetét "sebezhetőnek", az arany oroszlánmajmocskákét pedig "veszélyeztetettnek" minősítik a szakemberek. Az illegális befogás mellett mindkét faj fennmaradását a természetes élőhely pusztulása, egymástól elszigetelt, apró területekre való felszabdalása fenyegeti leginkább. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) mindkét faj megmentése érdekében tenyészprogramot tart fenn.

A karmosmajmok családjába (Callitrichidae), ahová a fehérfejű selyemmajom és az arany oroszlánmajmocska is tartozik, összesen 26 fajt sorolnak a természettudósok. Valamennyi karmosmajom faj Amerika trópusi területein él, többségük veszélyeztetettnek, vagy legalábbis fenyegetettnek számít. Nevüket onnan kapták, hogy a majmok többségétől eltérően nem körmeik, hanem karmaik vannak. Aprócska termetük miatt ugyanis nem képesek kezükkel átfogni az ágakat, így karmaik segítségével kapaszkodnak a fák törzsébe. A nőstények általában ikreket hoznak világra, ami a majmoknál ritkaságnak számít. Vemhességi idejük 3-4 hónap, a kicsik általában 3 hónapos korukig élnek anyatejen. Az ivarérettséget másfél-kétéves korban érik el, élettartamuk pedig alár 15 év is lehet.

 

Karmosmajmok
En: Marmosets and tamarins
 
De: Krallenaffen
 
Fr: Callitrichidés
 
Es: Callitrícidos
Fehérfejű selyemmajom
En: Geoffroy's tufted-ear marmoset
 
De: Weißgesichtseidenaffe
 
Fr: Ouistiti de Geoffroy
 
Es: Tití de Geoffroy
Arany oroszlánmajmocska
En: Golden lion tamarin
 
De: Goldgelbe Löwenaffchen
 
Fr: Tamarin lion doré
 
Es: Tití león dorado

Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére


Sikeres tenyészprogram


Az arany oroszlánmajmocskát néhány éve még "kritikusan veszélyeztetett" fajnak minősítették a természetvédelmi szakemberek. Mostanra azonban a fenyegetettsége némileg csökkent,, egyedszáma pedig folyamatosan emelkedik. Ehhez a megmaradt élőhely hatékony védelme mellett az állatkerti szaporulatból visszatelepített állatok is hozzájárultak. Jelenleg a világ állatkertjeiben mintegy 450 arany oroszlánmajmocska él.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS