Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Perzsa leopárd kölykök

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Hármas gyermekáldás a perzsa leopárdoknál

Budapest, 2007. augusztus 14. (kedd)

Év végéig díjmentesen látogathatják az Állatkertet az ikrek és a hármasikrek

Hármasikrek születtek a ritka perzsa leopárdoknál. A veszélyeztetett nagymacskák megmentését célzó tenyészprogramhoz négy évvel ezelőtt csatlakozott a Fővárosi Állat- és Növénykert. 2005-ben már volt szaporulat, ám akkor csak egyetlen kölyök született. A mostani hármasikrek születése alkalmából az Állatkert december 31-ig díjmentes belépést biztosít az együtt érkező hármasikreknek.

Mától láthatja a nagyközönség az Állatkert legújabb "apróságait". A három perzsa leopárd kölyök még június 19-én látott napvilágot, ám eddig a közönség szeme elől elrejtve cseperedtek. Mostantól viszont a kifutóban bárki megtekintheti őket. Ehhez persze egy kis szerencse kell, mert a mamájuk, Čezi (e: Csezi) annyira vigyáz rájuk, hogy néha elrejtőzik velük a kifutó bozótos részein, és ilyenkor csak a figyelmes szemlélődő veszi őket észre.

 

A szülők életrajza
Az anyaállat:
- neve: Čezi
- születési helye: Dvůr Králové, Cseh Köztársaság
- születési ideje: 1999. május 24.
- Budapestre 2003. augusztus 28-án érkezett
Az apaállat:
- neve: Nadir
- születési helye: Mulhouse, Franciaország
- születési ideje: 1997. szeptember 25.
- Budapestre 2003. május 31-én került
A leopárd (Panthera pardus) alfajai
Afrikai leopárd - Panthera pardus pardus
Berber leopárd - Panthera pardus panthera
Arábiai leopárd - Panthera pardus nimr
Sínai leopárd - Panthera pardus jarvisi
Anatóliai leopárd - Panthera pardus tulliana
Perzsa leopárd - Panthera pardus saxicolor
Amur leopárd - Panthera pardus orientalis
Észak-kínai leopárd - Panthera pardus japonensis
Ceyloni leopárd - Panthera pardus kotiya
Jávai leopárd - Panthera pardus melas
A legnagyobb leopárd
Az összes leopárdalfaj közül a perzsa leopárdra jellemző a legnagyobb átlagos testméret, testtömege pedig akár a 90 kg-ot is elérheti. Tápláléka jórészt közepes testű patásokból, például bezoárkecskékből és más vadkecske, illetve vadjuh fajokból áll, de kisemlősöket és madarakat is elfogyaszt. Zsákmányát üldözve akár 55 kilométeres óránkénti sebességre is képes.

 

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb, mint kétezer egyedre becsülik. Éppen ezért a perzsa leopárd az első függelékben szerepel a védett és veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény listáján.

A világ állatkertjei közül harminchétben mutatnak be perzsa leopárdokat, összesen 74 egyedet. Mivel veszélyeztetett fajról van szó, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot hívott életre a perzsa leopárdok megmentése érdekében. A Fővárosi Állat- és Növénykert - egy tenyészpár beszerzésével - 2003-ban csatlakozott a programhoz. Az első kölyök, tisztes nevén Asszír, 2005. június 6-án született, ő azóta a Jeruzsálemi Állatkert lakója. Asszír "egyedüli gyerek" volt, a mostani ellés alkalmával azonban mindjárt három kölyöknek örülhet az Állatkert közönsége. A kicsik közül kettő lány, egy pedig fiú: a gondozók a Bella, Bara és Bahar nevet adták a jövevényeknek.

A leopárd-hármasikrek születése feletti örömében az Állatkert bejelentette, hogy augusztus 15-től december 31-ig azok az ikrek, vagy hármasikrek, akik együtt keresik fel az Állatkertet, díjmentesen látogathatják meg az itt bemutatott állatokat és növényeket (kedvezmény természetesen négyes- és ötösikrekre is vonatkozik, igény esetén).


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS