Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Archívum 2004

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Archívum 2004


Jane Goodall Budapesten

Új zsiráf érkezett a Budapesti Állatkerbe!


Denevérek és Lepkék Napja az Állatkertben

Budapest, 2004. szeptember 23. (szerda)

Denevér- és Lepkenapot, illetve lepkész-estet szervezett a Budapesti Denevérvédelmi Csoport, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület, illetve a Fővárosi Állat- és Növénykert Viváriuma. Az esemény a hazai denevér- és lepkefauna gazdagságára, a megismerésüket szolgáló hazai kutatásokra hívta fel a figyelmet, és egyben bemutatta a magyarországi lepkészek és denevérvédők tevékenységét is.
Magyarország európai denevér-nagyhatalom!
Az egész Európában honos kb. 46 denevérfajból ugyanis közel 30 faj Magyarországon is honos. Világviszonylatban egyébként eddig mintegy ezer denevérfajt írtak le a kutatók.


Mesterségesen nevelt kisoroszlán az állatkertben

2004. február 26. ww.zoobudapest.com

Évek óta nem volt már oroszlán-szaporulat a Fővárosi Állat- és Növénykertben, hiszen Mirza és Pussy legutóbbi kölykei csak a közelmúltban hagyták el a "szülői házat". Amint arra sokan emlékezhetnek, tavaly nyáron be is számoltunk az előző alomból származó Aliról, aki akkor a Koppenhágai Állatkertbe utazott.
Mivel a nőstény oroszlán szervezetének egészséges működése szempontjából kívánatos, hogy időről időre kis oroszlánoknak adjon életet, ráadásul a közönség is régóta - teljes joggal - hiányolta az oroszlánkölyköket Állatkertünk gyűjteményéből, állatorvosaink eltávolították a nőstény oroszlán, Mirza bőre alól a fogamzásgátló implantátumot. Az implantátum eltávolítását az is indokolta, hogy a szükségtelenül hosszú ideig tartó fogamzásgátlás növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát.
A teljes anyag >>

Bömbi fotóalbuma >>


Több a szemét, mint a plankton a Csendes-óceánban Hawaii-nál

2004. február 25. - National Geographic

Hawaii és Kalifornia között Közép-Európa méretű lebegő műanyagszemét-szőnyeg képződött. Az óceán ezen részén a szemét tömege hatszorosa az itt élő planktonokénak.


Emlős nőstény képes befolyásolni kicsinye nemét?

2004. február 24. - National Geographic

Néhány emlős állatfaj, például a bölény, a szarvas vagy a gazella, nem bízza a véletlenre kicsinye nemét – állítják brit biológusok.


Megkerült az Állatkertből ellopott selyemmajom

2004. február 18. - National Geographic

Megkerült a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházából két nappal korábban ellopott selyemmajom.


Az EU a romániai barnamedvék pártján áll

2004. február 14. - National Geographic

Günter Verheugen, az európai bizottság bővítési főbiztosa magyarázatot kér a romániai barnamedve-vadászatok helyzetéről, mivel az utóbbi években hamis adatok alapján kiállított kilövési engedélyek miatt jelentősen csökkent a barnamedve-populáció - írta pénteki számában a Krónika.


Valentin napi uhu születésnap
Bálint 3 éves

2004. február 13. www.zoobudapest.com

2004. február 14-én, Valentin napján ünnepli 3. születésnapját koreai uhunk, Bálint. Az uhu az Állatkertben született és gondozói már 2 hetes kora óta nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az állat a későbbiekben kezes, a közönség számára testközelből is bemutatható madárrá váljék. Bálintot a nevelése során sokszor ültették az ablakba, ahonnan az embereket folyamatosan nézegetve, a későbbiekben már nem riadt meg azok látványától. Az uhuk a természetben akár 20 évig is elélhetnek, sőt állatkerti keretek között ez az idő meghosszabbodhat. Bálint tápláléka Állatkertünkben elsősorban egerekből áll, de szabadon élő társai ennél nagyobb falattal is megküzdenek, ilyen például a nyúl, madarak, de a rókakölyök, valamint a sün zsákmányul ejtése sem okoz számukra különösebb nehézséget. Madarunk a közeljövőben válik ivaréretté, amely az állatok esetében egyfajta felnőtté válást jelent. Bálintot, sok más érdekes állat kíséretében áprilistól októberig az Állatkert Noé Arénájában tekinthetik meg a kedves látogatók a közkedvelt állatbemutatók keretében.


A csörgőkígyók élénk társasági élete

2004. február 13. - National Geographic

A korábbi teóriákkal ellentétben a rettegett csörgőkígyók is „érzelmes” lények: családi kapcsolatokat ápolnak és a nőstények óvják-védik kicsinyeiket – állítják amerikai biológusok.


Új lakók az állatkert Akváriumában

2004. február 12., csütörtök, 10:46 - Origo

2004. február elején új lakók költöztek a Fővárosi Állat- és Növénykert Tengeri Akváriumába. A Chesteri Állatkert ajándékaként a csikóhalak is képviseltetik magukat hazánk egyik legszebb élőgyűjteményében. Az állatkert akvaristáink egy titkot is elárulnak az új jövevényekkel kapcsolatban.

Február elején a Chesteri Állatkert ajándékaként az akváriumok és gyerekek közkedvelt állatai, csikóhalak költözhettek a kaleidoszkóp-medencék egyikébe. Három pár óceáni csikóhal-párocska érkezett, akik lakhelyüket a tengerek legérdekesebb szerzeteivel, a fejenálló késhalakkal (Aeoliscus strigatus), valamint zebra- és narancstűhalakkal (Dorynaphus dactylophus, Dorynaphus jansi) osztják meg.


Óriási nőstények

2004. február 8., vasárnap, 10:23 - Origo

Egy kihalt állatfajról DNS-elemzés során meglepő dolog derült ki: a moa nőstényei háromszor nagyobbak voltak a hímeknél. Amikor az első polinézek megérkeztek Új-Zélandra úgy 900 évvel ezelőtt, hatalmas erdőségeket találtak, tele még a struccnál is termetesebb röpképtelen madarakkal, a moákkal.


Karcsúmajmok a kihalás szélén

2004. január 29. - Zöldmagazin

Bár a kínai horoszkóp szerint a Majom Évébe léptünk, a tudósok mégsem tekintenek túl bizakodóan a Kínában élő majmok jövőjére. A ritka, arany színű szőrzete miatt arany majomként ismert karcsúmajom a legenda szerint szerencsét hoz - de sajnos már nem sokáig.


Visszatértek a farkasok

2004. január 29., csütörtök - Origo

Magyarországra lassan visszatelepülnek a farkasok, és hazatérnek a hiúzok is - nyilatkozta Szemethy László, a gödöllői Szent István Egyetem adjunktusa azt követően, hogy néhányan ismét látni véltek ordasokat vagy ahhoz hasonlókat az aggteleki karszt környékén.


Az utcán robbant szét az ötventonnás cet

Index - 2004. január 29., csütörtök 13:16

Egy kutatóközpontba szállították éppen az ötventonnás állatot, amikor az a belsejében felgyülemlett gázok miatt szétrobbant.


Párválasztás – a selyemmajmok alaposan elgondokodnak

2004. január 29. - National Geographic

Még hogy az erősebbik nem eszét veszti egy csinos nőstény láttán! A selyemmajmoknál kifejezetten intenzív agyműködéssel jár a párválasztás.


Természetvédelmi területek Nyíregyházán

2004. január 29. - National Geographic

Közel háromezer hektár természeti területet helyez helyi védelem alá a nyíregyházi önkormányzat 2004-től kezdődően, hogy a ritka növény- és állatfajok fennmaradását biztosítsa - erről a szabolcsi megyeszékhely képviselőtestülete szerdai ülésén döntött.


Harminc éves a Hortobágyi Nemzeti Park
– kiállítás Debrecenben

2004. január 28. - National Geographic

A 30 éves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) természeti kincseit, állat- és növényvilágát bemutató kiállítást nyitottak meg kedden Debrecenben.


Kutyamamát kaptak az oroszlánikrek

2004-01-26 18:21:14 - RTL Klub Híradó

A marosvásárhelyi állatkert nem rég született oroszlán-ikreit anyjuk ugyan ellátta, de a gondozók biztosra akartak menni, ezért úgy döntöttek, hogy pótmamát keresnek Brunónak és Elzának. Duplán jót tettek ezzel: befogadták Margát, a 7 éves kóbor kutyát. Az eb nagyon hálás, buzgón szoptatja a kis oroszlánokat. A gondozók nem tudják, csak feltételezik, hogy a kutya nemrég kölykezhetett, hiszen bőven van teje, azonban hiába kutatták át az állatkert környékét, nem találtak kutyakölyköket. Így aztán teljes jogú zoo-lakóvá nyilvánították a pótmamát.


Hegyi gorillák születtek Afrikában

2004. január 25. - Zöldmagazin

Most már bizonyos, hogy életben marad az a két hegyi gorillabébi, akik december 25-én születtek, egymástól nem messze Ruandában és Ugandában.


Veszélyeztetett fajokért aggódik az Unió

2004.01.22. Zöldmagazin

Az EU nem véletlenül kondította meg a vészharangokat. Európában a madarak és lepkék legalább 40 százaléka, és több, mint 800 növényfajta veszélyeztetett. Az Európia Unió hathatós és gyors cselekvést sürget több száz veszélyeztetett állat és növényfajta megmentésért, melyeket a térségben kihalás fenyeget.


Megszöktek a zebrák a pécsi állatkertből

2004-01-20 19:38:47 - RTL Klub Online/Havaria Press

Két zebra is megszökött gondozójuk figyelmetlensége miatt a pécsi állatkertből. Az eddigi adatok szerint az állatok új gondozója feltehetőleg nyitva felejtette a zebrák karámjának ajtaját.
Emiatt viszont a karámban őrzött három zebra közül két állat is kiszökött a szabadba. Egyiküket még az állatkert területén sikerült beérniük, majd elkábítaniuk az állatkerti szakembereknek. Társa azonban átugrott az állatkert kerítésén, és elmenekült a környékről, így végül több kilométerrel arrébb, egy családi ház kertjében sikerült csak rábukkanni. Az állatorvosok már ezt a szökevényt is elkábították, majd kora este visszaszállították az állatkertbe.


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

Archívum:

2007

2006

2005

2004

Régebbi hírek


 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS