Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Jane Godall Budapesten

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

RÜGYEK ÉS GYÖKEREK:

"JOBBÁ TENNI A VILÁGOT AZ EMBEREK, AZ ÁLLATOK,
ÉS AZ EGÉSZ KÖRNYEZET SZÁMÁRA"


Jane Goodall Budapesten

Budapest, 2004. december 20. (hétfő)

Pola"Jobbá tenni a világot az emberek, az állatok – és így a háziállatok – , valamint az egész környezet számára. Ez a Rügyek és Gyökerek központi üzenete" – fogalmazott Jane Goodall az általa alapított szervezetről szólva. A világszerte ismert főemlőskutató, etológus és természetvédő a Rügyek és Gyökerek hálózat magyarországi elnökségi ülésére érkezett Budapestre. A zárt körű elnökségi ülés előtt Jane Goodall jelképesen örökbe fogadta Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

Jane Goodall neve nem ismeretlen az állatok, illetve a természet iránt érdeklődők körében. A neves etológus egyike volt annak a három kutatónak, akik a néhai Louis S. B. Leakey (1903-1972) bíztatására az ember legközelebbi rokonainak természetbeni életét kezdték kutatni. Birute Galdikas az orangutánok, Dian Fossey a gorillák, Jane Goodall pedig a csimpánzok életét kezdte kutatni az állatok természetes élőhelyén, mindhárman a National Geographic Society támogatásával.

Jane Goodall volt az első, aki a tanzániai Gombe vidékén élő csimpánzokat kutatva megfigyelte a csimpánzok eszközhasználatát, és számos más viselkedési sajátosságát. Kutatási eredményei (amelyek magyarul is megjelent könyvében olvashatók, "Az ember árnyékában" címmel) ma is meghatározóak és alapvetők legközelebbi rokonainkkal kapcsolatos ismereteinkben.
A csimpánzok kutatása mellett Jane Goodall ma már egyre inkább természetvédelmi, szemléletformáló tevékenységet folytat. Világszerte arra bátorítja a gyerekeket, a fiataloknak, hogy egy új, jobb világ elérésén dolgozzanak – a saját környezetükben végrehajtott kisebb programok által. Éppen ennek megvalósítása érdekében alapította meg 1991-ben a Jane Goodall Intézet egy alszervezeteként a Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) hálózatot. Az eredetileg Tanzániára korlátozódó kezdeményezés mára programmá, filozófiává érett, és a hálózat immár az egész világon mozgósítja a fiatalokat. Napjainkban kb. 9000 aktív Roots & Shoots-csoport létezik 87 országban, több mint 100.000 gyermekkel és fiatallal.

Azért, hogy világszerte bátorítsa a hálózat aktivistáinak munkáját, Jane Goodall évente mintegy 300 napot utazik. A tavalyi évben már járt Magyarországon is, két előadást is tartott telt ház előtt.

A mai napon a hálózat magyarországi szervezete, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökségi ülésén vett részt. Ennek az eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert adott otthont, amely egyébként a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezeteinek együttműködő partnere. Az elnökségi ülés előtt Jane Goodall, és a Rügyek és Gyökerek magyarországi szervezete jelképesen örökbe fogadta Polát, a nyilvánosság körében immár közismert kiscsimpánzt.

A sajtó számára is nyilvános rendezvény helyszínén, a Barlang teremben mindenki izgatottan várta a világhírű tudós és természetvédő érkezését, és persze Polát, a kiscsimpánzt is. Először azonban Szalkai Tímea, a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke számolt be a szervezet magyarországi tevékenységéről. Ezután érkezett meg Jane Goodall, valamint Pola, a pótmamája, Kapa Ágnes karjába kapaszkodó kiscsimpánz. Jane Goodall és a Rügyek és Gyökerek Természet- és Környezetvédelmi Egyesület jelképesen "örökbe fogadta" Polát, az erről szóló oklevelet dr. Bogsch Ilma, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója, illetve dr. Andréka György, a Győri Xántus János Állatkert igazgatója adta át (Pola ugyanis a győri kertben lakik, csak a téli időszakban vendégszerepel Budapesten). Jane Goodall ezután arról mesélt, hogy miért indította el a mozgalmat.

"Valaha csaknem kétmillió csimpánz élt Afrikában, ma alig százötvenezer" – hívta fel a figyelmet az etológusnő a csimpánzok létszámának drámai csökkenésére, amely az élőhelyek pusztulására, az orvvadászatra vezethető vissza. De nemcsak a csimpánzok, hanem az egész élővilág komoly veszélybe került. A hálózatot tehát azért hívta életre a neves kutató, hogy világszerte mozgósítsa a fiatalokat a még megmenthető természeti értékek, környezetünk védelmében. "Jobbá tenni a világot az emberek, az állatok – és így a háziállatok –, valamint az egész környezet számára. Ez a Rügyek és Gyökerek központi üzenete" – fogalmazott Jane Goodall.

Miközben tekintete hosszan Polán időzött, arról beszélt, hogy a csimpánzok különösen fontosak a Rügyek és Gyökerek számára. "Egy kiscsimpánz biológiai szempontból sokkal jobban hasonlít egy embergyerekre, mint egy gorillakölyökre. Genetikai kódja alig különbözik, sok a viselkedésbeli, az élettani hasonlóság is. Így a csimpánzok segítenek nekünk megérteni, hogy mi sem különbözünk annyira az állatvilágtól, mint gondoljuk".

Az esemény közben egyébként Jane Goodall és a kiscsimpánz láthatóan remekül megértették egymást annak ellenére, hogy most találkoztak először.

A világhírű vendég bemutatta azt a plüss csimpánzfigurát is, amit hat éve mindenhová magával visz utazásai során. A kezében plüss banánt tartó játékmajom azóta félszáznál több országban járt, és legalább kétmillió ember – apróbbal és nagyobbak egyaránt – simogatta meg a játékfigurát.

A nyilvános sajtóesemény után baráti hangulatú megbeszélésre ültek össze Jane Goodall és a hálózat hazai szervezeteinek vezetői.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

 

További információ olvasható még
A Jane Goodall Intézet és a „Rügyek és Gyökerek”
magyarországi weboldalán

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS