Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Lepkekert

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Megnyílt a Lepkekert

Budapest, 2007. június 14. (csütörtök)

A mai naptól várja ismét a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert lepkebemutatója. A Pálmaház szomszédságában található Lepkekertet az idei szezonra kissé átalakították, a lepkék férőhelye tágasabb és változatosabb lett. A Lepkekert mostantól az egész nyári szezonban látogatható.

A Budapesti Állatkert első lepkekertje 2000-ben létesült a kert egy ma már más célokra használt részén. A jelenlegi helyén 2002-ben alakították ki a Lepkekertet, és azóta minden nyáron megnyitotta kapuit a közönség előtt. Az idei évben a Lepkekert építményét kissé átalakították, amelynek eredményeként a lepkék férőhelye is tágasabb lett az immár 260 m2 alapterületű létesítményben.


A magyar akácméz ízlik a trópusi lepkéknek
A lepkék egyedfejlődésének különböző szakaszaira különböző táplálkozás jellemző. A lárvaállapotú lepkék, amelyeket hernyónak nevezünk, levelekkel táplálkoznak, hiszen hernyókorban a testet felépítő tápanyagok a legfontosabbak az állat szervezete számára. A Lepkekertben látható fajok között akadnak olyanok, melyeknek hernyói golgotavirág-félék, banánnövények leveleivel, illetve csalánlevéllel táplálkoznak.
A kifejlett lepkék teste már nem fejlődik, viszont sokat repülnek, ezért energiában gazdag táplálékra van szükségük. Ennek megfelelően édes gyümölcsök nedvét, és a számukra kikevert nektárt szívogatják jellegzetes szájszervükkel. A nektárt az Állatkert szakemberei speciális kolibri tápszer, meleg víz és jóféle magyar akácméz keverékéből állítják elő. Ezenfelül természetes nektárhoz és virágporhoz is jutnak a Lepkekert virágzó növényeit látogatva.

A Lepkekert 1200 m3-nyi légterében jelenleg 44 különböző lepkefaj mintegy 700 egyede kínál ízelítőt a trópusi lepkék változatosságából. A bemutatott lepkefajok Közép-Amerikában, Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában honosak. A lepkéket természetesen nem a vadonban fogták be, hiszen az induló állomány valamennyi faj esetében olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik ezeket az állatokat. A lepkék báb állapotban érkeztek Budapestre, és a már látható kifejlett állatok mindegyike az Állatkertben kelt ki.

A Lepkekert kialakítása lehetővé teszi, hogy a látogatók közvetlenül a lepkék között sétálhassanak. Emellett - kis szerencsével - a lepkék kikelését is meg lehet figyelni. A Lepkekertben elhelyezett üvegfalú bábszekrényben ugyanis minden alkalommal több tucat báb függ, amelyekből rendszeresen kelnek ki a lepkeimágók. A frissen kikelt lepkék a közönség szeme láttára pumpálják fel és szárítják meg szárnyukat, a gondozók pedig időről időre kinyitják a szekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kirepülve csatlakozhassanak a már a Lepkekert légterében repdeső társaikhoz.

A Pálmaház szomszédságában található létesítmény minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt egy órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja.


Mindent a szemnek!
Mindenki tudja, hogy a lepkék törékenyek! Ez igaz a Lepkekert lakóira is. Ezért az Állatkert arra kéri látogatóit, hogy mindenki csak a szemével gyönyörködjön a lepkékben, kézzel ne érintse őket. Erre szükség esetén a Lepkekertben állandó szolgálatban lévő terület-felügyelők is figyelmeztetik a közönséget.

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS