Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Repülőkutya kölykök a Pálmaházban

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Repülőkutya kölykök a Pálmaházban

Budapest, 2007. március 27. (kedd)

Kifejlett korukban akár az egy métert is elérheti szárnyaik fesztávolsága

Kölykök cseperednek az állatkerti repülőkutyáknál. A Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában élő kolónia az elmúlt hónap során három kölyökkel is gyarapodott. A kert szakemberei kíváncsian várják, hogyan alakul a kicsik fejlődésének üteme, mivel az Állatkertben látható Délkelet-Ázsiai fajnál az egyedfejlődés különféle szakaszainak időtartalmát eddig nem dokumentálták kellő alapossággal.

Repülőkutya kölykök születtek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Pálmaházban látható gyümölcsevő denevéreknél két utód látott napvilágot az elmúlt hónapban. A két idősebb állat három, illetve négyhetes, a legfiatalabb azonban csak tegnap látott napvilágot. A kölykök most még többnyire anyjukba csimpaszkodva láthatóak, de a két idősebb időnként már a környezetének önálló felderítésével is megpróbálkozik.

A szoptatási idő a különféle repülőkutya-fajoknál némileg eltérő, az Állatkertben látható Lyle-repülőkutyák esetében erre vonatkozólag eddig még nem születtek érdemi megfigyelések. Éppen ezért a szakemberek kíváncsian várják, mikor következnek be a kicsik egyedfejlődésének következő állomásai, például a szilárd táplálékra való áttérés, vagy az anyaállattól való teljes függetlenség állapota.

A Thaiföld, Vietnám és Kambodzsa trópusi erdőségeiben honos Lyle-repülőkutya (Pteropus lylei) a gyümölcsevő denevérek között közepes termetűnek számít, a hazai denevérfajoknál azonban lényegesen nagyobbra nő: kiterjesztett szárnyainak fesztávja az 1 métert is meghaladhatja! Tápláléka főként gyümölcsökből, virágporból és nektárból áll, amelyeket kifinomult szaglása, és nem ultrahang segítségével kutat fel. A világ állatkertjeiben mintegy kétszáz Lyle-repülőkutya él, közülük 15 felnőtt, és - most már - három kölyök látható Budapesten.

*   *   *

Április másodikáig, azaz jövő hétfőig lehet szavazni az orrszarvú borjú nevére! Szavazni személyesen az Állatkert információs pavilonjánál, valamint a világhálón, az Állatkert weboldalán (www.zoobudapest.com) lehet.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com

A lap tetejére

Repülőkutyák


A denevérek mintegy ezer faja közül 170 alkotja a repülőkutyák csoportját. Az ide tartozó állatokra, amelyeket összefoglalóan gyümölcsevő denevéreknek is nevezünk, a denevérek többségétől eltérő fejforma jellemző: arcuk és orruk sokkal hosszabb, a kutyafélék fejformájára emlékeztet. Ezért is nevezik ezeket az állatokat repülőkutyáknak, vagy néha repülőrókáknak is.
A trópusi területeken élő gyümölcsevő denevérek igen fontos szerepet töltenek be a természet háztartásában. Nagyon sok növényfaj megporzásáról, magvaik széthordásáról ugyanis ezek az állatok gondoskodnak. Ha kipusztulnának, a rájuk utalt növények is eltűnnének. Éppen ezért a repülőkutyák védelme egyes területeken az egész esőerdő megőrzése szempontjából kulcsfontosságú feladat.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS