Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Simogasson csótányt a Szigeten

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Simogasson csótányt a Sziget Fesztiválon!

Budapest, 2007. augusztus 8. (szerda)

Szerethető ízeltlábúakkal az előítéletek ellen

Ötödik alkalommal vesz részt a Fővárosi Állat- és Növénykert a Sziget Fesztiválon. A "Civil Sziget" térségében felállított állatkerti sátornál érdekes "állati alkatrészekkel", a Madagaszkár kampányhoz kapcsolódó kiállítással, valamint zoopedagógiai programokkal várják az élővilág, illetve a természetvédelem iránt érdeklődőket. A bátrabbak akár a madagaszkári bütykös csótányokkal, és számos más szeretnivaló ízeltlábúval is megismerkedhetnek.

Részben megfogadta az Állatkert azoknak a vicces kedvű fiataloknak a tanácsát, akik a tavalyi évben azt javasolták, "hozzatok a Szigetre gibbont is, mert a hosszú karjaival jobban tud majd csápolni". Gibbont ugyan idén sem hoznak a fesztiválra, viszont egy vérbeli csápoló mégiscsak jelen lesz az Állatkert sátránál: a madagaszkári bütykös csótányról van szó, amelynek alighanem nagyobb rutinja van a csápok használatában, mint bárki másnak a Szigeten.

A csótányokat egyébként még simogatni is lehet, amivel az Állatkert nem titkolt szándéka éppen az, hogy rámutasson, nemcsak az aranyos, cuki jószágok, hanem a kevésbé népszerű, "nemszeretem" állatok is figyelmet érdemelnek, főként, mert rossz hírük sokszor csak indokolatlan előítéleteknek tudható be. "Tégy az előítélet ellen, simogass csótányt!" - akár így is össze lehet foglalni a csótánysimogató üzenetét. A termetes, de szelíd lelkületű, és kizárólag növényevő bütykös csótányokon kívül óriás ezerlábúval, és más szerethető ízeltlábúakkal is találkozhatnak a szigetlakók az Állatkert sátránál.

 

"Nemszeretem állatok"

A különféle állatok népszerűségét több tényező is befolyásolja. Egy ezzel kapcsolatos kutatás szerint az állatkerti látogatók állat-preferenciájában fontos szempont az állatok mérete, színe, az emberhez fűződő rokonságuk mértéke, vélt vagy valós veszélyességük, és természetesen az aktivitásuk is. A cukiság, az ún. "Bambi-faktor" különösen fontos ebből a szempontból. A kevésbé népszerű állatoknál sok esetben előítéletek, téves ismeretek vezetnek ahhoz, hogy az emberek többsége nem igazán rajong értük. Tipikusan ez a helyzet a dögevőkkel (hiénák, keselyűk), a kígyókkal, valamint számos ízeltlábúval is.  Ezeket az állatokat szokás - Schmidt Egon nyomán - "nemszeretem állatoknak" nevezni.
A népszerűségnek akár természetvédelmi jelentősége is lehet, olyannyira, hogy David Stokes, a washingtoni egyetem kutatója néhány hónappal ezelőtt arra hívta fel a figyelmet a Human Ecology folyóirat hasábjain, hogy a "csúnya állatok" csekélyebb népszerűségük miatt természetvédelmi szempontból is hátrányt szenvedhetnek, hiszen a keselyűk védelmére sokkal nehezebb támogatókat toborozni, mint az óriáspandákéra.
A Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta nagy figyelmet fordít arra, hogy a "nemszeretem állatok" jelentőségére is felhívja a nagyközönség figyelmét.

 

Az elmúlt években nagy sikert aratott "állati alkatrészek" megismerésére, megtapintására is lehetőség lesz: kézbe lehet venni a strucctojást, tanulmányozni lehet a levedlett kígyóbőrt, sőt, egy oroszlánkoponyán azt is meg lehet majd nézni, milyen fogai vannak az állatok királyának. Amint a tavalyi esztendőben, az idén is tematikus kiállítás várja az érdeklődőket: témája ez alkalommal Madagaszkár élővilága lesz. A kiállítás az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által a 2006/07-es évadra meghirdetett Madagaszkár Kampányához kapcsolódik. A vállalkozó kedvűek a "Madagaszkár totó" kitöltésével próbálhatják ki tudásukat. A fenti programok mellett az állatkerti munkatársak természetesen további érdekes információkkal is szolgálnak a kert lakóinak életéről, és arról is, hogyan segíti az Állatkert a veszélyeztetett fajok védelmét.

Az Állatkert sátra a Sziget Fesztiválnak otthont adó Óbudai-szigeten (Hajógyári-sziget), a "Civil Sziget" elnevezésű zónában található. A kert munkatársai a fesztivál minden napján, naponta 11 és 19 óra között várják az érdeklődőket.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS