Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Év végi állatszaporulat

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Év végi állatszaporulat

Budapest, 2007. december 20. (csütörtök)

A kis orrszarvú "kinőtte" a mérleget

Jóllehet a legtöbb kisállat a tavaszi és nyári hónapokban látja meg a napvilágot, az év utolsó heteiben is születnek új állatok a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A közelmúltban több majomkölyök is született, de szaporulat volt a mangalica sertéseknél és a barnasávos bambuszcápáknál is. Közben a korábban született apróságok is szépen fejlődnek. Layla, a januári születésű orrszarvú például már 650 kg-ot nyom!

Az év végén sem áll meg az élet a Fővárosi Állat- és Növénykertben! Bár a legtöbb állat a tavaszi és nyári hónapokban születik, vagy kel ki a tojásból, az évnek ebben a szakaszában is akad állatszaporulat. Ezek közül a legfontosabb a fehérfejű selyemmajmok (Callithrix geoffroyi) szaporodása. A karmosmajmok közé tartozó, apró termetű majmocskák Budapesten általában késő őszre időzítik az ellést. Az idei kicsik október 26-án születtek, ám az elmúlt hetekben a közönség még nem sokat láthatott belőlük. Hiszen ebben az időszakban a kölykök jobbára anyjukba csimpaszkodva töltik napjaikat, így csak a legszerencsésebb, és legjobb szemű látogatók vehetik őket észre. Nyolchetes korukra még mindig elég aprók, de már önállóan igyekeznek felderíteni lakókörnyezetüket. Felnőtt fajtársaikhoz hasonlóan már ők is kiválóan másznak, nem okoz nekik gondot az sem, hogy a függőleges ágakon és fatörzseken szaladgáljanak. A fehérfejű selyemmajmok egyébként Délkelet-Brazíliában, Minas Gerais szövetségi állam erdőségeiben honosak. Természetvédelmi helyzetüket sebezhetőnek minősítik a vadvédelmi szakembereknek, így állatkerti szaporításuknak - amelyet kontinensünkön az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által életre hívott tenyészprogram hangol össze - különösen fontos a faj fennmaradása szempontjából. A kölykök - a felnőtt állatokkal együtt - az Állatkert Majomházának üvegtetejű csarnokában láthatóak.

A fehérfejű selyemmajmok mellett több kölyök született a mókusmajmoknál (Saimiri sciureus) is, Mikulás előtt egy napppal pedig Ica, a Parasztudvarban lakó mangalica koca hozott világra hat kismalacot. A tengeri akvárium barnasávos bambuszcápái (Chiloscyllium punctatum) is több életképest tojást raktak az elmúlt hetekben.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére


650 kg-os a kis orrszarvú!


A mostanában született kisállatok mellett szépen fejlődnek a korábbi hónapok jövevényei is. Layla, a január 23-án született orrszarvú borjú születéskori 58 kg-os tömegét 650 kg-ra növelte. Mivel az a speciális mérleg, amivel eddig mérték testtömegének gyarapodását, csak 600 kg-ig mér, mostantól kezdve már csak becsléssel lehet megállapítani, hogy hány kg-ot nyom a kis orrszarvú. A gondozók közben tovább folytatják Layla teljes "átállítását" tejről szilárd táplálékra. Most már csak kétszer kap tejet egy nap, alkalmanként 10-10 liternyit. Közben viszont két vödör almát, répát, déligyümölcsöt, némi speciális tápot és fél bála szénát is elfogyaszt minden egyes napon.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS