Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Orrszarvú bébi

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Megszületett az állatkerti orrszarvúbébi!

Budapest, 2007. január 24. (szerda)

A világon először Budapesten született mesterséges termékenyítés útján fogant orrszarvú

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött. Bár az anyaállat eleinte gyengéden bánt kicsinyével, szopni - talán tapasztalatlanságából adódóan - nem engedte. Ezért az állatkerti szakemberek a mesterséges nevelés mellett döntöttek.

A világon elsőként született mesterséges termékenyítésből származó, egészséges orrszarvú! A Fővárosi Állat- és Növénykertben világra jött állat megszületésével végre siker koronázta az állatkerti szakemberek 2001-ben megkezdett munkáját.


A vemhesség és az ellés folyamata

Lulun, az Állatkert nőstény orrszarvúján még 2005. szeptember 8-án hajtottak végre mesterséges termékenyítést, a most született kicsi tehát ekkor fogant. A 16 hónapon és 15 napon át tartó vemhesség során az állatorvosok folyamatosan nyomon követték Lulu magzatának fejlődését. A beavatkozást követően rendszeresen bélsár- és vérmintát vettek a vemhes nősténytől, amelyek hormonszint vizsgálatát a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumában végezték. 2005. december 3-án ultrahangos vizsgálatot követően a 4D-s képet adó GE ultrahang berendezés monitorján ekkor egy 8,5 cm hosszúságú magzat volt látható!

Mivel az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, január elejétől kezdve lehetett számítani a kicsi világra jövetelére. Ezért december közepétől az állatkerti munkatársak éjjel-nappal ügyeletet tartottak, monitoron figyelve a nőstényt. A közelgő ellés jelei először kedden reggel mutatkoztak.

Végül Magyarország első, egészségesen világra jött orrszarvúbébije
2007. január 23-án 17:55 perckor született meg.
Az újszülött nőivarú, súlya 58 kg.

A kis borjú első órái

Az ellés után az állatorvosok azt tapasztalták, hogy Lulu idegesen védte a kölykét. A kicsi aktívnak és vitálisnak tűnt, egy órával megszületése után már lábra is állt. Jóllehet Lulunak teje is van, szopni mégsem engedte borját. Az ilyesmi nem ritka az anyaságban még járatlan, tapasztalatlan patásoknál. Mivel nyolc és fél óra elteltével az újszülött erőnléte létkérdéssé vált, a szakemberek megetetették egy életfontosságú ellenanyagokat tartalmazó kolosztrum-készítménnyel. Az így felerősített borjút ismét megpróbálták az anya gondjaira bízni, de az agresszív viselkedésűvé vált Lulu miatt ez sikertelennek bizonyult. Így az állatkerti munkatársak most mesterséges neveléssel kívánnak gondoskodni az újszülöttről.


A mesterséges termékenyítés okai és története

Lulu mesterséges termékenyítését egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. Mivel az állatkerti állatorvosláson belül is különleges szakterületről van szó, világviszonylatban is csak maroknyi szakértő foglalkozik speciálisan ezzel a kérdéssel. Európában a berlini Állatkerti- és Vadállatkutató Intézet (IZW) egyik munkacsoportja kifejezetten a nagytestű növényevők szaporodásbiológiájában jártas. Budapesten is az ő vezetésükkel történt a mesterséges termékenyítés, illetve az azt követő hormonszint analízisek. A programban részt vevő állatorvosok: dr. Thomas Hildebrandt, dr. Robert Hermes, dr. Frank Göritz, a berlini intézettől, dr. Chris Walzer, dr. Franz Schwarzenberger, a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemtől, és a budapesti Állatkert állatorvosai: dr. Sós Endre, dr. Molnár Viktor, dr. Mezősi László valamint dr. Liptovszky Mátyás.

A mesterséges termékenyítésre egyébként azért volt szükség, mert a budapesti állatkertben élő két orrszarvú, Easy Boy és Lulu nem mutattak egymás iránt kellő szexuális érdeklődést. A két orrszarvú 1983-ban fiatalon került a magyar főváros állatkertjébe, és kettőjük között inkább baráti, testvéri kapcsolat alakult ki. A mesterséges termékenyítéshez használt ondót Easy Boytól vették le, így ő a kicsi apja.


A szülők:

Lulu, az anyaállat 1980-ban született a dél-afrikai Natalban, Easy Boy pedig az angliai Longleat Szafariparkban látta meg a napvilágot 1979. július 28-án.

A Fővárosi Állat- és Növénykert kihangsúlyozza, hogy jelen pillanatban az orrszarvúak nyugalma a legfontosabb! Lulu kicsinyét így csak akkor láthatja a nagyközönség, ha a bemutatás már nem jelent veszélyt a borjú egészségére. A "bemutatkozás" időpontja részben a kicsi fejlődésétől, részben az időjárás alakulásától függ, így előre láthatólag két-három hónap múlva lesz mód arra, hogy az érdeklődő közönség találkozhasson az orrszarvúbébivel.


Bővebb információval szolgál a
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 273-4900/177; (1) 273-4910 fax: (1) 273-4902

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS