Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

"Szupercuki" nagymacskák

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Már csak húst esznek a "szupercuki" nagymacskák

Budapest, 2007. december 4. (kedd)

A nagyra nőtt leopárdkölykök télen is a szabadban hancúroznak

Gyorsan nőnek az állatkerti leopárdkölykök. A nyáron született ritka perzsa leopárdok már elérték anyjuk méretének felét, és immár csak húst hajlandóak enni. Az Állatkert most a jövendőbelijüket keresi.

Végképp leszoktak az anyatejről a Fővárosi Állat- és Növénykert nyáron született leopárdkölykei: Bella, Bara és Bahar most már kizárólag csak húst esznek. A június 19-én napvilágot látott perzsa leopárdokat augusztus 14-e óta láthatja a közönség. Bemutatkozásuk annak idején nemcsak itthon, hanem világszerte nagy sajtóvisszhangot váltott ki, az USA-tól egészen Ausztráliáig. Hiszen e ritka nagymacskák szaporodása igen fontos a megmentésük érdekében életre hívott állatkerti tenyészprogram szempontjából. Az angol nyelvű hírblogokon következetesen a super cute, azaz a "szupercuki" eposzi jelzővel emlegetett kölykök az elmúlt hónapok során sokat nőttek, mostanra már elérték anyjuk testméretének felét.

A három testvér között már kialakultak a testi erőben mutatkozó különbségek is, méghozzá Bahar, a hím javára, aki már most jóval termetesebb két leánytestvérénél. Emiatt a gondozóknak különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk az etetésre, hogy ne csak a legerősebb, hanem mindenki egyformán hozzájusson az őt megillető táplálékhoz. Habár étlapjukon az anyatej helyett most már csak hús szerepel, játékosságukból mit sem veszítettek. A tigrisek szomszédságában található kifutójukban naphosszat hancúroznak Čezi, az anyaállat felügyelete mellett. Mivel a perzsa leopárdok őshazájában a hideg és a hó sem ismeretlen, ezek a nagymacskák teljesen "télállóak", így a hűvös decemberi napokon is a kifutóban tartózkodhatnak. A Fővárosi Állat- és Növénykert most párt keres a cseperedő leopárdkölyköknek: leginkább olyan állatkertek kerülhetnek szóba, amelyek maguk is részt vesznek a perzsa leopárdok megmentésével foglalkozó állatkerti tenyész programban. Az elkövetkező hónapokban azonban az ifjú leopárdokat még mindenképpen Budapesten láthatja a közönség.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Nemcsak a tulajdonképpeni Perzsiában, azaz Iránban, hanem Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb, mint kétezer egyedre becsülik.

 

Forrás: a Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

Kedvezményes bérlet az Állatkertbe

December 31-ig jelentős kedvezményekkel válthatnak éves állatkerti bérletet mindazok, akik gyakran szeretnék felkeresni az intézményt, vagy ezzel szeretnék megajándékozni állatbarát szeretteiket.
Az év utolsó napjáig az Állatkertben megváltott éves bérletek szokásos árából 10 % kedvezményt ad az intézmény (így a felnőtt bérlet 13.500 Ft-ért, a gyermek, diák és nyugdíjas bérlet pedig 9000 Ft-ért váltható meg). Ez azt jelenti, hogy hétnél több látogatás esetén már mindenképpen megéri bérletet váltani.
A bérlet egyébként a megváltás napjától számított 365 napon át korlátlan számú belépésre jogosít. A kedvezményes csomag részeként minden bérlethez plusz egy gyermekjegy, valamint egy évre szóló Süni, illetve Vadon magazin előfizetés jár ajándékba.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS