Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Kilencöves tatu

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Kilencöves tatu

Dasypus novemcinctus

ÁLLATI ÉRDEKESSÉGEK - 12. rész

Erről a kis állatról első ránézésre nem is gondolnánk, hogy emlős, hisz komoly páncélruházattal rendelkezik; s mint ilyen, ő az egyetlen. Testét kemény, csontos lemezek védik a ragadózók ellen. Ha egyszer megveti lábait, na meg a páncélzatát odújának oldalán, akkor nem könnyű előrángatni föld alatti vackából. Ha muszáj, képes egy viszonylag méretes, kemény labda benyomását is kelteni. Testhossza kilencven centi: egyharmad farok és kétharmad állatka. Súlya 5,5-7,7 kg.

Eredetileg Dél-Amerikában honos, de elterjedése Argentínától egészen az Egyesült Államok déli részéig tart. Irigylésre méltó állatfaj, hisz az idők folyamán sikerrel meghódította Észak-Amerikát. Leginkább a félsivatagos, száraz klímájú, füves pusztákat kedveli, búvóhelyét néha a föld felszíne alatt alakítja ki. Vackát telegyömöszöli avarral és füvekkel, így biztosítva némi komfortot. Itt vészeli át a szélsőséges sivatagi éghajlat forró nappalait és fagyos éjszakáit. Remekül közlekedik a föld alatt; másfél méter mélyen cca. 6 méter hosszú alagutakat ás egyedi stílusban. Mellső lábaival meglazítja és hátratolja a talajt a hátsó lábak hatósugaráig. Azokkal nagyokat rúgva szórja ki a földet az alagút bejáratán keresztül. Hogy ez a mini-bányagép profi módon működjön, a farkát használja segédeszköznek, tehermentesítve a hátsó lábakat.
 A vízben sem jön zavarba, hisz remekül úszik. Gondolhatnánk, hogy a súlyos páncél némi gondot okoz ennek kivitelezésében, de ezt is bravúrosan megoldja. Hogy ne süllyedjen el, levegőt nyel, így a többlet-felhajtóerő következtében zavartalanul hasíthatja a vizet. És ha ehhez éppen nem lenne kedve, képes 6 pecig is visszatartani a lélegzetét, így szépen, kényelmesen átgyalogolhat a fenéken a túlpartra.

Ez a kis állatka a szaporodásában is egyedülálló. Március-április környékén születnek meg az apróságok, melyek száma érdekes módon mindig osztható néggyel. Legfeljebb 12, de általában (és persze minimum) négy utóda születik. A négyes ikrek egyetlen petesejtből fejlődnek ki úgy, hogy a megtermékenyített petesejt négy felé válik már a barázdálódási folyamat kezdetén.

Étrendjében előfordulnak a rovarok, puhatestűek, kisebb kétéltűek, hüllők és dögök is. Szaglása olyannyira kifinomult, hogy akár a 12 cm mélyen rejtőző rovarokat is megérzi. Maximális élettartamáról csak a fogságban tartott példányok adatai alapján van fogalmunk, ami az ő esetükben 11 év.

Rianna
2002. január 12.

 

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS