Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Koala

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Koala

Phasocolarctos cinereus

ÁLLATI ÉRDEKESSÉGEK - 11. rész

Nevének hallatán mindeki elmosolyodik, és rögtön Ausztrália, na meg az eukaliptusz jut eszébe. Nem véletlenül, hisz a kenguru mellett a földrész jelképévé vált leginkább játékmacira emlékeztető kinézetével. Első látásra azt hinné az ember, hogy egy kifejezetten jó fantáziájú, plüssjátékokat gyártó cég találta ki. Egyszerűen bűbájos a megjelenése, turcsi bőrszerű orrocskája, nagy szemei, kajlácska pamacs fülei és hosszú selymes-puhaprém szőre mindenkit elbűvöl.

Mivel kifejezetten válogatós, a városok és mezőgazdasági területek terjeszkedése miatt bekövetkezett erdőpusztulás komolyan fenyegette fennmaradását. Az állatka ugyanis pontosan és kizárólag egy tucat, azaz 12 eukaliptuszfaj leveleit hajlandó fogyasztani. Naponta másfél kilogrammot eszik ezekből a szívós, bőrszerű levelekből. A nehezen emészthető táplálék hasznosításához egyik szerve elképesztő méretűre fejlődött, melynek teljes hossza áltagosan 2-2,5 méter, de találtak olyan egyedet, melynek nem kevesebb, mint 7 méter hosszú vakbele volt.

Nem tartozik a szapora fajokhoz, sőt, az erszényesek között kifejezetten visszafogottnak tekinthető az utánpótlás biztosítása terén, ugyanis nem minden évben érkezik a plüssmaci-pótlás. Kétévente szeptember-október táján, és akkor is csak egy pici-maci születik.
Hogy meddig él természetes élőhelyén, azt nem igazán lehet megbecsülni, de fogságban 20 év a maximális élettartama.

Családjának egyedüli képviselője, viszont "távoli unokatestvérei", a kúszó-erszényesek az erszényesek legnépesebb és legváltozatosabb csoportjába tartoznak. Kelet-Ausztrália partvidékének száraz klímájú erdeiben él, méretei igen változatosak, hisz 60-85 centisre és 4-15 kilósra nőhet meg. Mivel kizárólag fákon él, végtagjai is ehhez alkalmazkodtak. Ujjai közül kettő fordítható szembe, mintha két hüvelykujja lenne. Ez kifejezetten alkalmas a kapaszkodásra, ágak megragadására, de a földön való közlekedésre nem igazán; ott a koala nagyon esetlenke.
Mivel általánosságban se mondható élénk mozgású állatkának, így hajdanán nem volt nehéz dolguk a prémvadászoknak. Sajnos szőrméje igencsak vonzotta a szőrmekereskedőket. Olyan nagy mértékben szállították a koalaprémeket Európa és Amerika szőrmepiacaira, hogy ez akkoriban nagymértékben lecsökkentette egyedszámukat. Egy 1924-es adat jól mutatja ennek nagyságrendjét; abban az évben több mint kétmillió koala végezte a szőrmekereskedelemben. Szerencsére ma már ez nem jelent veszélyt számukra.
 

Rianna
2001. december 30.

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS