Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Hárpia

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Hárpia

Harpia harpyia

ÁLLATI ÉRDEKESSÉGEK - 18. rész

A sasok közül a legnagyobb és legerősebb. Méltán nyerte el a világ legfélelmetesebb ragadozó madara titulust, hisz képes majmokat és lajhárokat elragadni, majd minden nehézség nélkül a magasba emelkedni terhével. Valószínűleg a görög mitológia Hárpiáiról kapta nevét, hisz a mitológiai szörnyek képesek voltak elragadni az embereket, ami hasonlíthatott a hárpia majomelragadási akcióira.
Picit eljátszottam a gondolattal, hogy végülis ki kiről kapta a nevét, de egyértelmű, hogy a névadás fordított irányban meglepő lenne, hisz az ókori görögök nem sűrűn jártak Dél-Amerikában. A hárpia előfordul Mexikó déli részétől déli irányban haladva Kelet-Brazílián át egészen Argentínáig, de Európában nem sűrűn láthatták, pláne az ókorban, hisz az ókori ismert világ Heródes oszlopánál Gibraltáron véget ért.

Na de térjünk vissza ehhez a hatalmas és fenséges sasmadárhoz. Méretei imponálóak, hisz 1 méternél hosszabbra is megnő. Hárpiáéknál a tojó a súlyosabb egyéniség, hisz több, mint 6 kilósra nő, míg a hímek "csak" a 4,5 kilót közelítik. Ilyen méretek mellett kifejezetten bámulatos, milyen biztonsággal és sebességgel manőverezik Dél-Amerika sűrű őserdőiben, ahol akár 60-80 km/órás sebességgel is képes haladni.
Ez a vadászsebessége is, hiszen az ügyes manőverezések közben közelíti meg áldozatait, majd hirtelen mozdulattal ragadja el őket. Étrendje a fentebb említett majmokon és lajhárokon kívül más, kisebb emlősökből és madarakból tevődik össze. Néha a földön mozgó állatokra is lecsap. Karmai hosszúak, erőteljesek és a faj hatalmasra növő nőstényének minden más ragadozómadárnál erősebb lábai vannak.

Fészkét az őserdő lombkoronájából kiemelkedő nagyon magas fák tetejére építi 50 méter, vagy még annál is nagyobb magasságban. A masszív ágakból kialakított fészekbe egyszerre két tojást rak, melyekből kb. 50 nap alatt kel ki a két kis hárpiafióka. Feltételezik, hogy csak minden második évben költ.

Élettartamáról nincs feljegyzés, bár valószínűsítik, hogy hosszú életű. Ám hiába a hosszú élet, ugyanis a hárpiát és egy másik hatalmas méretű sasfajt, a Fülöp-szigeteken élő, hasonló életmódot folytató majomevő sast (Pithecophaga jefferyi) a kipusztulás fenyegeti természetes élőhelyük, az őserdők folyamatos pusztítása következtében.

Rianna
2002. február 21.

 

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS