Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Vörös óriáskenguru

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Vörös óriáskenguru

Macropus rufus

ÁLLATI ÉRDEKESSÉGEK - 8. rész

Ha azt mondom Ausztrália, mindenkinek először a kenguru jut az eszébe. Na jó, majdnem mindenkinek. Most a legnagyobbról lesz szó, ugyanis a kenguruk közül a vörös óriás kenguru nő meg a legnagyobbra. Mivel egész éltük során folyamatosan növekszenek, az öreg hímek igencsak tekintélyes méretűvé válhatnak. A nőstények általában 1 m hosszúak, a farkuk majdnem mégegyszer ennyi; a hímek ennél picit hosszabbra nőnek meg. Érdekes módon inkább a tömegük múlja fölül jóval a nőstényekét, hisz a 66 kilós hímhez képest a nőstény csak 26-27 kg-ot nyom.
Ha már a súlyoknál tartunk: ennek a méretes állatnak a kicsinye mindössze 28 grammosan születik, így az anyja hozzá képest 30000-szer nehezebb. Egyszerre csak egy kölyköt ellik a 33 napos vemhesség után, de az ezt követő időszakban a kicsi egy teljes évet tölt az erszény biztonságában.

A faj nőstényei különleges képességgel rendelkeznek; a megtermékenyített petesejtet hosszú hónapokig tárolni tudják, egyszerűen felfüggesztve a fejlődésüket. A vörös óriáskenguru alkalomszerűen szaporodik, kivárja míg megfelelő mennyiségű eső esik, kihajt a fű, szóval ideális körülmények alakulnak ki az utódnevelésre. Mivel ellés után újra párzik, előfordul az is, hogy két különböző korú utódot nevel egyszerre, sőt egy harmadik is van már, amelyik a méhben félálomban vár a "startvonalon".

Furcsa ugráló mozgása alapján hiba lenne lebecsülni, ugyanis erős hátsó lábain szökdécselve akár a 40 km/órás sebességet is képes elérni, kiváltképp amikor üldözik. A gyors haladás közben vaskos-izmos farkával egyensúlyozza magát. Hihetetlen micsoda rugói vannak. Hogy mekkorát képes ugrani? Hosszában 8 métert, magasságban akár 3 métert is.
Ezzel kapcsolatban hallottam egy érdekességet kedvenc állatkerti kalauzomtól. Szóval arról van szó, hogy a kenguru izületei és izomzata olyan módon alakult ki, mint amibe be van építve egy rugó, ami felhasználja az ugrások alatt keletkező plussz energiákat. Egy bizonyos sebességig, minél gyorsabban halad, az annál kevésbé fárasztó számára, azaz rendelkezik egy utazósebességgel, ami számára optimális. Persze azért van felső határ, de így is roppant érdekes tulajdonság. Képzeljük el hogy kevésbé fáradunk futás közben, mintha sétálnánk.

Az óriáskenguru kifejeztetten társas lény; gyakran látni 10-12 fős csapatokban legelészni Közép-Ausztrália száraz füves térségein. Leginkább a nyílt síkságok és bozótos pusztaságok lakója, de elterjedt egész Ausztráliában.

Erős állatnak számít és meglehetősen veszélyes ellenfél. Ha sarokba szorítják - mint minden állat, - komoly sérüléseket tud okozni. Erős hátsó lábaival hatalmasat képes rúgni, leterítve ezzel a legerőszakosabb támadót is.
Érdekes megfigyelni amikor egymás közt kell eldönteni a "Ki a főnök?" kérdést. Ilyenkor egymással szemben, "kezeiket" használva boxolnak. Szóval ne nagyon keveredjünk "szóváltásba" ezekkel a képzett verekedőkkel.
Maximális élettartamát úgy 20 évre becsülik.
 

Rianna
2001. december 10.

 

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS