Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Strucc

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Strucc

Srtuthio camelus

ÁLLATI ÉRDEKESSÉGEK - 22. rész

Ez a hatalmas madár a szó legszorosabb értelmében mindenevő. Ami lefér a torkán, azt bekebelezi, és mivel nyelőcsöve igencsak tágulékony, még kisebb lópatkó nagyságú tárgyakat is képes eltüntetni. Nem véletlenül érdemelte ki a madárvilág szemetese kitüntető címet.
Persze ennek természetes okai vannak, ugyanis természetes körülmények között emésztése serkentésére általában köveket, homokrögöket nyel le. Amikor azonban kiszakítjuk eredeti környezetéből, az ösztönök tovább dolgoznak, így azt nyel le, ami a csőre ügyébe kerül. Ezzel azonban néha az életével fizet. Egy strucckakas két lakatot nyelt le, melybe belepusztult, egy másiknak a gyomrában pedig egy fél háztartásnyi kacatot találtak, úgy mint egy 90 cm hosszú kötéldarabot, egy tekercs filmet, egy ébresztőóra-kulcsot, egy bicikliszelepet, egy ceruzát, egy fésűt, egy zsebkendőt, egy arany nyaklánc darabkát és két mandzsettagombot.

Hajdan négy alfaja létezett, melyek nagyságban, alakban, színben kissé eltértek egymástól. A szír strucc (S. c. syriacus) sajnos 1941-re eltűnt Földünkről. A ma élő alfajok közül az Észak-Afrikában honos szudán strucc (S. c. camelus) nő a legnagyobbra; a 2,7 méter magasságot és 156 kg-ot is elérheti. Amúgy átlagosan 2,1-2,7 méteresre nőnek a világ legnagyobb madarai, vállmagasságuk se lebecsülendő, hisz 1,14-1,15 méter. Az óriáscsibék havi 30 cm-t nőnek életük első 5 hónapjában. Számoljunk csak! 5x30=1,5 méter majd fél év alatt! Nem semmi! A kifejlett állatok 90-156 kg-osra cseperednek, a tojó jóval kisebbre nő a kakasnál.

 Eredetileg Afrika területének nagy részén fordultak csak elő, de mostanra már Dél ausztráliában is meghonosították őket. A strucc élőhelyéül a szavannákat, félsivatagos helyeket kedveli, ahol 5-10 egyedből álló csoportokban él.
A párzási időszakban a dürgő strucckakasok hihetetlen veszélyessé válnak. Óriásiak, harciasak, erősek, izmos lábaikkal nem egy óvatlan embert megöltek már. Jobb ilyenkor elkerülni őket; ebben az időszakban félelmet nem ismerve rontanak neki mindennek. Mesélik, hogy egyszer egy harcias vén strucckakas annyira harci lázba jött, hogy a sínek között rohanva meg akart küzdeni a felé száguldó tehervonattal. A strucc vesztett!

Ha lerakták tojásaikat, gondoskodó szülőkké válnak. A tojó 6-20 darab, több mint másfél kilós tojást rak, melyekből 42-48 nap alatt bújnak ki a csibék. Ez alatt az időszak alatt a tojó és a kakas felváltva költ, bár az is előfordul, hogy ez a komoly feladat egyedül a kakasra hárul, olykor több tojó közös fészke esetében.
 Az a klasszikus hiedelem, hogy veszély esetén a strucc homokba dugja a fejét téves következtetésen alapul, ugyanis amikor a fészkén ül, hosszú nyakát elfekteti a földön, így csak egy földkupacnak néz ki a cserjékkel tarkított afrikai pusztán, elkerülve természetes ellenségei figyelmét.

Maximálisan elérhető életkora elég tág határok között mozog, hisz 30-68 évig is elélhet. Bár repülni nem tud, futni annál inkább. Eléri a 45-72 km/órás sebességet, így földünk leggyorsabban futó kétlábú állata, bár az ebből adódó előnyt csökkenti, hogy hajlamos széles vargabetűket leírni. Viszont lehet, hogy meglepő, de remek úszó hírében áll.
 

Rianna
2002. június 3.

 

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS