Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Állati érdekességek

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Állati érdekességek cikksorozat

Ha a teljes cikkre kíváncsi vagy, klikkelj a képre!Sörényes farkas, vagy Guara
Chrysocyon brachyurus
Dél-Amerikában, fõleg Brazília, Uruguay, Paraguay és Argentína területén a pampák egy különös állatnak adnak otthont. Hosszúkás orra, nagy fülei és vörös színe alapján mintha egy sámliról körültekintõ rókát látnánk a magasfüvű pampán, de a nyaka felsõ részén végighúzódó fekete sörény megingatja a szemlélõdõt. Szegény állat jól megkavar mindenkit, hisz a neve alapján farkas, a kinézete róka, ellenben a kutyafélék családjába tartozik, mint nemzetségének egyedüli képviselõje.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Strucc

Srtuthio camelus
Ez a hatalmas madár a szó legszorosabb értelmében mindenevõ. Ami lefér a torkán, azt bekebelezi, és mivel nyelõcsöve igencsak tágulékony, még kisebb lópatkó nagyságú tárgyakat is képes eltüntetni. Nem véletlenül érdemelte ki a madárvilág szemetese kitüntetõ címet.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Narvál
Monodon monoceros
A tengerek unikornisának agyarára elõször a középkor elején találtak rá viking hajósok Grönland és Izland partjainál, majd elhozták Európába. Sõt, hajdan azt hitték errõl a csavart, hosszú, dugóhúzó formájú agyarról, hogy a mitológiai unikornis szarva.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Zsiráf
Giraffa camelopardalis
Ha egy Eiffel-torony-szerű jelenséget látunk bóklászni a szavannán, foltosan és hosszú lábakon, akkor az egy zsiráf, mi pedig ráleltünk Földünk legmagasabb állatára. "Õtoronymagassága" körülbelül úgy viszonyul a többi állathoz, mint a fent említett építmény Párizs többi épületéhez. Hajdan nyelvújítóink hosszú nyaka és jellegzetes mintázata alapján foltos nyakorján néven szerettek volna neki magyar nevet találni, de végül mégis csak zsiráf maradt.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Rõt vérszopó denevér
Desmodus Rotundus
Ez az alig 7-9 centis, farkatlan, 15-50 grammot nyomó denevérfaj az egyetlen olyan emlõsfaj, mely kizárólag véren él. Nem megnyugtató, hogy a nagytestű emlõsök vérével táplálkozó állatka nem tesz különbséget a marha és az ember között.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Hárpia
Harpia harpyia
A sasok közül a legnagyobb és legerõsebb. Méltán nyerte el a világ legfélelmetesebb ragadozó madara titulust, hisz képes majmokat és lajhárokat elragadni, majd minden nehézség nélkül a magasba emelkedni terhével.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Hópárduc vagy Irbisz
Panthera uncia
A világ talán legszebb és legtitokzatosabb macskaféléje igencsak különleges életkörülményeket választott magának.
Ázsia legmagasabb hegységeinek hóhatárán, 3700-4000 méteres magasságban barangol, és csak télen jön le 2000 méterig. Mondhatni, a világ tetején rendezkedett be.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Rozsomák
Gulo luscus
Gondolnánk, hogy a legagresszívabb állat a világon mindössze 65-87 centi hosszú, súlya pedig alig 14-27 kg?
Pedig a rozsomák, ez a keménykötésű, medvealkatú ragadozó minden útjába kerülõ állatot kész megölni, még a medvéket és a pumákat is halálra sebzi.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Norvégiai lemming
Lemmus lemmus
Nem is gondolnánk, hogy ez a Skandinávia szubarktikus tundráin és mocsaras cserjései közt élõ kis állat különleges meglepetéseket tartogathat számunkra.
Hogy miben is különleges? A legtöbb emlõs úgy védekezik a hideg ellen, hogy teste 0 °C alatt fokozott hõtermelést végez, a lemmingek ezzel szemben csak mínusz 12 °C-on reagálnak így.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Amerikai oposszum
Didelphys marsupialis
Az erszényesek eme képviselõje Észak-Amerikában igencsak elterjedt Kanada déli részétõl az Egyesült Államok keleti vidékein át egészen Mexikóig.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Jegesmedve
Thalarctos maritimus
Minden gyerek ismeri a hófehér bundájú jegesmacit, akibõl csak három szénfekete folt, az orra hegye és a két szeme látszik a hómezõkön. Ha máshol nem, állatkertben, tévében, képeken biztosan mindenki látta már ezt az elbûvölõ kinézetű állatot.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Kilencöves tatu
Dasypus novemcinctus
Errõl a kis állatról elsõ ránézésre nem is gondolnánk, hogy emlõs, hisz komoly páncélruházattal rendelkezik; s mint ilyen, õ az egyetlen. Testét kemény, csontos lemezek védik a ragadózók ellen. Ha egyszer megveti lábait, na meg a páncélzatát odújának oldalán, akkor nem könnyű elõrángatni föld alatti vackából.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Erszényes hangyász
Myrmecobius fasciatus
Ez a feltűnõen csíkozott, nagyobbacska patkány méretű állatka a hangyászok közt alig 25 centis testhosszával (plussz 18 centi farok) törpének számít. Míg a hasonló életmódot választó "szintén hangyászok" általában nagyok és erõsek, õ el se éri a fél kilós testsúlyt.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Laposfejű erszényes egér
Planigale ingrami
Egy roppant érdekes állatkával ismerkedhetünk meg. Az iciri-piciri, alig 5 gramm súlyú egérke hossza 50-98 mm, a farka 50-78 mm.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Vörös óriás kenguru
Macropus rufus
Ha azt mondom Ausztrália, mindenkinek elõször a kenguru jut az eszébe. Na jó, majdnem mindenkinek. Most a legnagyobbról lesz szó, ugyanis a kenguruk közül a vörös óriás kenguru nõ meg a legnagyobbra.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Rövidlábú erszényes egér
Antechinus minimus
Ez az aprócska állat, már latin nevébõl is sejthetjük, az egyik legkisebb képviselõje népes, az egéralkatú erszényesek 10 állatfajt számláló csoportjának.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Óriás erszényes mókus
Schoinobates volans
Ez a Kelet-Ausztrália tengerparti fennsíkjain Viktóriától egészen Quieenslandig megtalálható erszényes mókus továbbfejlesztette a mókusfélékre általában jellemző bravúros ügyességű ugrásokat - egészen a siklórepülésig.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Erszényes farkas
Thylacinus cynocephalus
Ez a roppant figyelemre méltó "kenguru" ragadozásra adta a fejét, és ezért farkasbõrbe bújt. Szomorú hír, hogy nagy valószínűséggel teljesen kihalt már, de azért feltétlenül érdemes megismerni. Sajnálatos, de tény, hogy mi emberek vagyunk a felelõsek ennek a nagyon érdekes fajnak az eltűnéséért Földünkrõl.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Erszényes vakond
Notoryctes typhlops
Nem is olyan régen, cirka 100 éve fedezték fel ennek az aprócska, 10-20 centisre és közel 70 dekásra növõ, erõteljesen eklektikus életvitelű állatkának a létezését. Élete állandó rohanás, melyet meg-meg szakít minden átmenet nélküli álombazuhanásokkal.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Kacsacsőrű emlős
Ornithorhynchus anatinus
A fent említett érdekes nevű lény a cirka 200 millió éve kialakult emlõsök legõsibb jellegű képviselõje. A primitív tojásrakó emlõsök közé tartozik, mely kategória rajta kívül össz-vissz két másik fajnak ad otthont, bár azok külön családba tömörülnek. Szegény kacsacsõrű a legmagányosabb fajok egyike a világon, hisz olyan családba tartozik, melynek õ az egyedüli képviselõje.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Hangyászsün
Tachyglossus aculeatus
A primitív tojásrakó emlõsök egy másik nagyon érdekes példája a hangyászsün. Ez az állatka nem igazi süni, és valamivel jobban járt kacsacsõrű rokonánál, ugyanis az õ családjában vele együt két faj is található. Szintén Ausztrália és Tasmánia erdõs, bozótos, sivatagos területein honos.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Vízi erszényes patkány
Chironectes minimus
Ennek az alig 30 dekás állatkának hosszabb a csupasz farka (40 cm), mint a teste (30 cm), és bár erszényes, a kinézetét tekintve kifejezetten patkányszerű. Szerepét tekintve a mi vidránk dél-amerikai megfelelõje, remekül úszik, tömött vízhatlan a bundája és lábujjai közt úszóhártya feszül.
[Zöldmagazinban megjelent változat]Koala

Phasocolarctos cinereus
Nevének hallatán mindeki elmosolyodik, és rögtön Ausztrália, na meg az eukaliptusz jut eszébe. Nem véletlenül, hisz a kenguru mellett a földrész jelképévé vált leginkább játékmacira emlékeztetõ kinézetével.
[Zöldmagazinban megjelent változat]


 

A lap tetejére

 

Kacsacsőrű emlős

Hangyászsün

Vízi erszényes patkány

Erszényes vakond

Erszényes farkas

Óriás erszényes mókus

Rövidlábú erszényes egér

Vörös óriáskenguru

Erszényes hangyász

Laposfejű erszényes egér

Koala

Kilencöves tatu

Jegesmedve

Amerikai oposszum

Rozsomák

Norvégiai lemming

Hópárduc, vagy Irbisz

Hárpia

Rőt vérszopó denevér

Zsiráf

Narvál

Strucc

Sörényes farkas, vagy Guara

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS