Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Akvárium megnyitója

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Ismét megnyílik az Akvárium

2004. január 9.


A Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaházának alagsorában helyet kapott Akvárium igen hosszú, majd kilenc évtizedes múlttal rendelkezik. Eddigi fennállása során többször kénytelen volt bezárni kapuit különböző okok miatt (háborús, statikai, műszaki). A mai napon negyedszer nyitották meg a nagyközönség előtt, és remélhetőleg mostantól folyamatosan látogatható lesz.

A megnyitón nagy tömegben kéviseltette magát a sajtó, beszédet mondott dr. Bogsch Ilma az Állatkert jelenlegi főigazgatója, utána Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor szólalt fel, majd az állatkert volt főigazgatója, jelenlegi környezetvédelmi miniszter, dr. Persányi Miklós beszélt hosszan a kert fejlődéséről, perspektívájáról, hiszen neki ez köztudottan szívügye.

A szalag átvágása után a jelenlevők leözönlöttek az igen érdekesen dekorált körlépcsőn, melynek falán a freskó olyan érzetet keltett, mintha egyre lejjebb merülnénk a tenger mélyére. Nézzünk szét mi is!

Az alagsorban a korallszirtek életközösségét bemutató három-három ablakon át megtekinthető összefüggő medencék közt haladunk a központi rész felé. A kétszer 11.000 literes akváriuomokban az Indiai- és a Csendes-óceán, illetve az ezek közt található kisebb tengerek és a Vörös tenger élővilágát csodálhatjuk meg. Különösen érdekes volt ez a lilás sznezetű izémicsoda, ami tulajdonképpen a tengeri uborka. A kékesebb lila foltocska egy izgága hal, aki beúszott a képbe.

Na ő pedig a sünhal, aki hasonlóan a gömbhalhoz fel tudja magát fújni. Ha veszedelem fenyegeti, telepumpálja magát levegővel és vízzel, méretének sokszorosára nő, és a testét borító módosult pikkelyekből kialakult tüskék felmerednek. Tisztára úgy néz ki tőle, mint egy hatalmas barna vadgesztenye termés. Ezt akkor szokták produkálni, mikor már nem tudnak elmenekülni. ilyenkor képtelenek elúszni már, de roppant ijesztően hatnak, ami általában elég is arra, hogy békén hagyják őket.

A tengeri csillagokat igen könnyen sikerült lefotózni, hiszen nem egy izgága népség. Így nem kellett vakut használnom, ami becsillan ha nem megfelelő szögben tartja az ember a gépet. Szóval jól sikerült kép lett ez a csillagocska.

Ő pedig már a Tűzhal, külföldi nevén Lionfish. Szinte mindenhol előfordul, ahol meleg a tenger, és korallzátonyok vannak. Én is találkoztam vele már élőben, lent a Vörös-tenger nél. Vigyázni kell, nehogy az úszósugaraiba nyúljon az ember, mert igen égető és kellemetlen tapasztalatokra tehet szert.

Szintén vigyázni kell a murénával, igaz én nem pont ezzel a fajjal találkoztam, de ő is ilyen lukakban él. Ha óvatosan közelít az ember, hagyja magát megsimogatni, sőt, élvezettel tartja oda a nyakát, hogy vakarászd. Azért vigyázni kell, mert ha valaki enni ad neki mondjuk főtt tojást, utána ne nagyon nyúlkáljon felé, mert kajának nézi a kezét korábbi tapasztalatai alapján. A harapása, hatásában a szájában élő mikroorganizmusok miatt a komodói varánuszéhoz hasonlít.

És a szépséges fenséges császárhal, az Emperor angelfish, az angyalhalacskák közt az egyik legszebb szerintem. Érdekes jelenség még a Doktorhal és a Picasso hal is, és remek színt adnak az akváriumban a különféle pillangóhalacskák.

Ő pediglen már Languszta, aki nagyon fini reggelire, de ezen a szent helyen ilyesmire még gondolni sem szabad. Egyébként a Macska cápával van egy akváriumban, akivel nem bántják egymást.

Látható soféle kis rák a különféle medencékben, ott figyel a medverák, akinek csak a farkát sikeült lefotózni, de a tarisznyarák volt oly kedves mozdulatlanul modellt állni/ülni/feküdni, vagy leginkább hasalni nekem. Nagyon tetszettek még a murénák medencéjében látható piciny ciklámen színű languszta alkatú rákocskák. Igen dekoratívak.

A második legnagyobb, 20.000 literes medencében a Bambuszcápa lakik, de ő bebújt a kőbunkerébe, hogy csak a farka végét láttuk, de ahhoz is nagy képzelőerő és éles szem kellett. Viszont gyönyörűen látszik a felújított épületrész restaurált mozaikdíszítése.

Végül a kijárat előtt a legnagyobb medence, mely önmagában 23.000 literes. Itt található a rájasimogató, már amikor a rájácskák hajlandóak felmenni az erre kialakított részbe. Amúgy nagyon impozáns a homorú homlokzati üvegű hatalmas medence. A ráják mellett persze jelen vannak a tisztogató halacskák, és más színpompás halak is. Ezen a képen ilyen piciben ugyan nem látszik, de épp Dr. Persányi Miklós ad interjút a kép bal felső részében.

Pár szó az Akvárium történetéről. 1912. május 20-án lett elérhető a nagyközönség számára. Akkor édesvízi és tengeri élővilág halai is bemutatásra kerültek, az utóbbiak főleg az Adriai tenger faunájából. Összesen 28 medencében csodálhatták meg a látogatók a vízi élővilágot. Az akvarisztikai programot Dr. Lendl Adolf dolgozta ki, míg a konkrét műszaki terveket Dr. Végh Gyula fővárosi mérnök készítette. Az elegáns és mutatós mozaikdíszítés Róth Miksa császári és királyi üvegfestő keze munkáját dícséri.

Sajnos a menyitás után nem sokkal az első világháború komoly nehézségeket okozott a tengeri állatok tartásához szükséges feltételek biztosításában, gyakorlatilag megszűnt a tengervíz utánpótlás. Csak 1925-től teremtődtek meg a szükséges feltételek, de ekkor már több expedíciónak köszönhetően szép számmal gyarapodott az Adria élővilágának bemutatója. 1934-ben komoly átalakításként természetes fényt kapott az Akvárium. Sajnálatos módon a második világháború alatt gyakorlatilag az egész elpusztult, az épület is komoly sérüléseket szenvedett, a mozaikok is megcsonkultak, a tető beszakadt. Az akváriumok lakóira se várt különösebb jó, őket az ostrom alatt éhező lakosság megette.

A helyreállításra csak 1954-55-ben kerülhetett sor, amit nagyban nehezített a bürokrácia, de végül 1955 december 31-én másodszorra is megynyitotta kapuit az Akvárium. A tengervizet ebben az időszakban a magyar tengerjáró hajók szállították az Állatkert részére. Az 50-60-as években magas színvonalú kiállításon igen gazdag gyűjteménnyel találkozhattak a látogatók. Sajnos aazonban statikai problémák jelentkeztek és így kénytelen volt 1973-ban bezárt. Három év felújítás után 1984-ben nyílt meg harmadszorra, de ez a felújítás se tartott ki sokáig és 1996-ba ismét bezárták az Akváriumot.

A jelenlegi megynyitó remélhetőleg hosszú időre szól. Újra eredeti szépségükben pompáznak a díszítő mozaikok is. Komoly és tartós felújítási munkákat végeztek el az épületen, ami összesen mintegy 396 millió forintba került. Ezen felül az első beszerzési költségek további 69 millió forintot tesznek ki, ami az induló állatállomány illetve a tengervíz beszerzését fedezi.

Jelenleg 27 medence látható, ezek közül a legnagyobb 23.000 literes, van egy 20.000 literes, két 11.000 literes, és három 6000 literes medence. Az tengervíz mennyisége összesen mintegy 150.000 liter. Az Akvárium külsőre a régit idézi, mégis tágabb, nagyobb életteret nyújt a gyűjtemény részére. A háttérben pedig korszerű technológia biztosítja a zavartalan működést. Változást jelent még, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az Akvárium csak tengeri élővilágot mutat be. Az édesvízi bemutatók átkerülnek más házakba, külső egységekbe. Az egész Akvárium rendszerét az új koncepció alapján a tengervizet igénylő élőlények tartására alakították ki. Ezt egy többszörösen biztosított nyolckörös rendszer szolgáltatja. Természetesen ez a rendszer ki van egészítve a szükséges megvilágítási technológiával (természetes fény plusz háromféle színhőmérsékletet biztosító fényforrás).

Remélem élvezetes virtuális séta kerekedett ebből a kis beszámolóból, és kedvet kaptatok élőben is megtekinteni ezt a csodálatos gyűjteményt. Megközelítés a Pálmaházon keresztül, nyitás 10 órakor, zárás a többi állatházéval egyidőben (ez időszaktól függő, januárban 15:30).

 

További képek a FOTOALBUM-ban.

 

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS