Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Ismét vannak zebrák

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Ismét vannak zebrák az Állatkertben

Budapest, 2008. május 10. (szombat)

A három zebrakanca mellé hamarosan egy csődör is érkezik

Újra vannak zebrák az Állatkertben! Vanda, Wepesi és Abena, a három zebrahölgy a napokban vette birtokba kifutóját.

Csaknem két évnyi szünet után ismét láthatnak zebrákat a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. A "tigrislovakat" a közelmúltban azért kellett nélkülöznie a kertet felkereső nagyközönségnek, mert a Nagyszikla felújítása, valamint a Szavannakifutó kiépítések munkálatai miatt a zebrák egykori férőhelyét is teljesen átépítették. Az építkezés befejeztével azonban a korábban Budapesten élt két zebrakanca, Vanda és Wepesi visszaköltözhetett a fővárosba. Mi több, csatlakozott hozzájuk egy harmadik nőstény, Abena is, aki Hollandiából érkezett. A három zebrahölgy mellé az Állatkert még az idén egy hím állatot is beszerez.

 

Miért csíkos a zebra?

A zebrák csíkosságának okait a tudománynak még nem sikerült kétséget kizáró módon megfejtenie. Az erdőlakó patásoknál gyakori az álcázást szolgáló csíkozat, a nyílt terepen élő zebráknál azonban ez a magyarázat nem állja meg a helyét. Egyes vélemények szerint a ragadozók összezavarását szolgálja a mintázat, mások szerint a hőháztartás szempontjából kedvező. Van egy olyan elmélet is, amely figyelembe veszi a zebra-minta változatosságát: egy-egy zebrafajon belül ugyanis mindig azonosak a fő motívumok, ám a rajzolat finom részletei eltérőek az egyes egyedeknél. Így a mintázat a fajtársak felismerését, illetve az egyedek azonosítását is szolgálhatja. A legvalószínűbb, hogy egyszerre több oka is van annak, amiért a csíkos mintázat a zebrák számára előnyt jelent.
A mintázat fajonkénti különbözősége egyébként a zoológusok, állatkerti szakemberek számára is előnyös, mivel a csíkozat alapján meg tudják mondani egy zebráról, hogy pontosan melyik fajhoz tartozik, és hogy eredetileg Afrika mely részén őshonos. A Grevy-zebrát például vékony, keskeny csíkok jellemzik (ezért hívják zsinóros zebrának is), a hegyi zebrák farán jellegzetes, rács alakú minta ("farrács") látható, az alföldi zebrák pedig kifejezetten széles csíkokat viselnek, ráadásul a Zambézi folyótól délre élő példányoknál a vastagabb főcsíkok között halványabb vendégcsíkok is megfigyelhetőek.

 

A zebrák egyébként az Elefántházzal szemközti kifutóban kaptak helyet, ott, ahol 1912-től egészen a múlt hónapig a zsiráfokat láthatták a látogatók. Mivel azonban a zsiráfokat átköltöztették az új Szavannakifutóba, régi férőhelyük felszabadult. A zebrákat korábban más afrikai patásokkal, jávorantilopokkal, gnúkkal, mendeszantilopokkal közös kifutóban tartották Budapesten, azonban legtöbbször külön kellett őket a kifutóra engedni, mivel a zebracsődörök rendre kötekedőnek bizonyultak az antilopkkal szemben. Ezért döntött úgy az Állatkert szakmai vezetése, hogy a továbbiakban a zebrák egy önálló, a zsiráfok átköltöztetésével felszabadult kifutóban kapnak helyet.

A három állat egyébként a háromféle zebrafaj (hegyi, alföldi és Grevy-zebra) közül a Kelet-, Délkelet- és Dél-Afrikában őshonos alföldi zebra elnevezésű fajhoz tartozik. Annak is a Böhm-zebra (Equus burchelli boehmi) néven ismert alfajához, amely Kelet-Afrikában, a Zambézi folyótól északra él. A különféle zebrákat egyébként elsősorban csíkozatuk alapján tudják megkülönböztetni a szakemberek.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS