Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Konferencia a tevefélékről

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Konferencia a tevefélékről

Budapest, 2008. július 11. (péntek)

A világ legjelentősebb teveszakértői tartanak eszmecserét az Állatkertben

Világraszóló tevekonferenciát tartanak a hétvégén Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kétnapos tudományos eszmecserén, melynek központi témája a tevefélék szaporodásbiológiája, a világ vezető teve- és lámaszakértői osztják meg egymással felfedezéseiket, észrevételeiket, kutatási eredményeiket.

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kara, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a dubai székhelyű Emirates Industry of Camel Milk & Products közös rendezvényeként június 12-én és 13-án kétnapos konferenciát tartanak az Állatkertben. A szakmai eszmecsere központi témája az ó- és újvilági tevefélék szaporodásbiológiája, illetve - ezzel összefüggésben - a tejhasznú tevetenyésztés lesz. A konferencián részt vesznek a világ legjelentősebb teve- és lámaszakértői: az előadók között iráni, kanadai, indiai, argentin, egyiptomi, pakisztáni, szudáni, perui, nigériai, ausztrál, osztrák, valamint az Egyesül Arab Emirátusokból érkezett szakemberek is lesznek.

A konferencia hivatalos programja szombaton 13 órakor kezdődik az Állatkert Barlangtermében. Az előadások témái között olyan kérdések szerepelnek, mint a tevefélék általános szaporodásbiológiai sajátosságai, a mesterséges termékenyítés, az embrió-átültetés, valamint a különféle tevék és lámák szerepe a tradicionális állattenyésztésben és a modern állati termék előállításban.

A napokban egyébként több rangos, az állattenyésztési tudományokhoz kötődő nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten. Július 6. és 11. között került sor a XXV. Szarvasmarha-egészségügyi (Buiatrikus) Világkongresszusra, 13-től 17-ig pedig az állatok szaporodásbiológiájával kapcsolatos nemzetközi konferenciát tartják a magyar fővárosban. Ezeknek a rangos nemzetközi szakmai programoknak a sorába illeszkedik az Állatkertben megrendezésre kerülő "tevés" konferencia is.

 

A tevetej egészség, szépség és jóllét!

Így hangzik a klasszikus "a tej élet, erő, egészség" szlogen megfelelője az Egyesült Arab Emirátusokban. A jelmondat a palackozott tevetejet is forgalmazó Camelicious cégtől ered. A szakértők szerint a tevetej előtt nagy jövő áll, hiszen azokon a területeken és éghajlati övekben, ahol a tevéket hagyományosan háziállatként tartják, ezek az állatok sokkal gazdaságosabban állítják elő a tejet, mint a szarvasmarhák. Ráadásul a tevetej rendkívül egészséges is, hiszen kalciumban gazdag, igen kedvező a zsírtartalma (1,8-2 %), a benne található zsírok főként telítetlen zsírsavakból épülnek fel, emellett ötször annyi természetes C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. A tevetej fehérjéinek szerkezete is eltér a tehéntejétől, így a tejfehérjére érzékeny emberek is problémamentesen fogyaszthatják. A szépségszakma is felfedezte a tevetejet: kiderült, hogy öregedés gátló, bőrkisimító hatása is van.

Magyar tevék

Bár a legtöbbünk számára a tevék egzotikus állatnak számítanak, egyes kutatások arra utalnak, hogy az Árpád-korban a háziállatként tartott tevék egyáltalán nem számítottak ritkaságnak a Kárpát-medencében. Feljegyezték például, hogy III. Béla királyunk 1189-ben a keresztes hadak élén Magyarországon átvonuló Barbarossa Frigyesnek három tevét ajándékozott.

 

*   *   *

Párakapu az Állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert a meleg nyári napokra való tekintettel három párakaput állít üzembe a kert területén. A "kapu" íve alatt áthaladó látogatók számára kellemesen hűsítő párapermet-felhő teszi elviselhetővé a legforróbb órákat. Az Állatkert területén egyébként a legmelegebb nyáron is néhány fokkal hűvösebb az átlaghőmérséklet, mint a főváros épületei közt, hiszen a kertre kedvező mikroklíma, illetve a kert területének jelentős hányadára kiterjedő árnyat adó lombsátor jellemző.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS