Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

"Autópálya"az orrszarvúnak

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

"Autópálya" épül az orrszarvúnak

Budapest, 2008. április 9. (szerda)

Speciális folyósón engedik át az orrszarvúakat nemrég elkészült új istállójukba

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. segítségével költöztetik át új otthonukba a Fővárosi Állat- és Növénykert orrszarvúit. A termetes vastagbőrűeket az állatkerti gyakorlattól eltérően nem altatásban daruzzák át a nemrég elkészült új férőhelyre, hanem egy különleges - az autópályákon elválasztó elemként használt betontömbökből épülő - folyosón keresztül. Az ötven betonelemet szerdán emelik be a helyükre, az orrszarvúak költöztetését pedig egy-két nappal később kezdik meg az Állatkert szakemberei.

Új helyre költöznek a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszarvúi. Nem utaznak azonban messzire: jelenlegi férőhelyüktől csupán 120 méterre áll új istállójuk, amelynek műszaki munkálatai a múlt héten fejeződtek be. Normális körülmények között az ilyen költöztetések előtt az állatokat elbódítják, és ebben az állapotban "daruzzák" át őket új férőhelyükre. Most azonban az állatkerti szakemberek igyekeznek elkerülni az altatást, mivel a költöztetésre váró állatok között egy vemhes nőstény is akad. Ezért "saját lábon" fogják költöztetni a termetes vastagbőrűeket, oly módon, hogy a régi és az új férőhelyet a költözés idejére különleges "folyosóval" kötik össze.

 

Finom falatokkal és trágyával csinálnak kedvet az orrszarvúnak a költözéshez

Új férőhelyre való beszoktatáskor a legtöbb állat bizonytalanul érzi magát az először látott, számára még igen szokatlan helyen. Ez várható az orrszarvúaknál is. Azért, hogy az állatok bizalmát erősítsék az új hely iránt, a gondozók zöldségeket és gyümölcsöket, az állatok számára ínycsiklandó finomságokat készítenek az átvezető "folyosóra", illetve az új kifutóba is. A takarmány mellett pár talicska orrszarvútrágyát is bekészítenek az ápolók! Erre azért van szükség, mert ezeknél az állatoknál a trágyakupacoknak területjelölő szerepe is van, jelenlétük tehát megnyugtatja az orrszarvúakat.

A két tonnát meghaladó felnőtt állatok, illetve a 900 kg-os "kicsi" költöztetésére természetesen speciálisan kiképzett "folyosóra" van szükség, amelynek kialakításában a Állami Autópálya Kezelő Zrt. sietett önzetlenül az Állatkert segítségére. A 120 méter hosszúságú ideiglenes korridort ugyanis az autópályáknál használt beton elválasztó elemekből alakítják ki. Az ötven darab, egyenként három és fél tonna súlyú elemet a mai napon szállítják be az Állatkert területére. A korridor kialakításának műszaki munkálatai után várhatóan a csütörtöki, vagy a pénteki napon kezdik meg az Állatkert munkatársai a három állat átszoktatását az új férőhelyre. A szakemberek arra számítanak, hogy ez a folyamat akár néhány napig is eltarthat, és kevésbé valószínű, hogy az állatok egyből átszaladnak a számukra még új, ismeretlen területre.

A költöztezés ideje alatt az intézmény zavartalanul látogatható. A kordon miatt egyedül a Zsiráfház és a Nagyszikla közötti kis terület megközelítése ütközhet majd nehézségekbe, ám a korridor nyomvonalának a nagy része az új Szavannakifutó területén, tehát nem látogatói térben helyezkedik el.

 

Minden "követ" megmozgatnak!

A korridor kiépítéséhez nagyjából ötven autópálya betonelemet használnak fel. A 4 × 1 × 0,65 méteres betonelemeket a Dunakeszi Autópálya Mérnökségről hat darab negyventonnás teherautó szállítja az Állatkertbe. A betonelemekre az Állatkertben "vizuális magasítót" is szerelnek, és az ekképpen előkészített folyósón engedik majd át az orrszarvúakat új férőhelyükre.  Az ötven betonelem együttes súlya mintegy 175.000 kg!

 

Az orrszarvúak új szálláshelyét az Állatkert megnyitásra váró új Szavanna-komplexumának egyik részeként alakították ki. A komplexumba az elkövetkező hetekben több más állat is beköltözik, a meglévő zsiráfok mellett új állatok, köztük antilopok és gazellák is érkeznek az új létesítménybe. A Szavanna-komplexumot a nagyközönség az állatok beszoktatása után, várhatóan május végére veheti birtokba.

A Fővárosi Állat- és Növénykert három orrszarvúja közül a két felnőtt - név szerint Lulu és Easyboy - 1983-ban érkezett a magyar fővárosba, a mesterséges termékenyítés utján fogant Layla pedig 2007-ben látta meg a napvilágot. Hasonló költöztetést orrszarvúaknál még soha nem végeztek Budapesten, és más nagyemlősöknél - egészen pontosan vízilovaknál - is csak száztíz esztendeje volt példa ilyesmire.


Forrás:
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
valamint
Állami Autópálya Kezelő Zrt. Kommunikációs Irodája

A lap tetejére

 

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS