Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Nyugdíjas Hónapok

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Októberben és novemberben "Nyugdíjas Hónapok" az Állatkertben

Budapest, 2008. október 1. (szerda)

Pedagógusoknak mostantól díjmentes a belépés

Októberben és novemberben a "Nyugdíjas Hónapok" keretében jelentős kedvezményekkel várja a nyugdíjasokat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ráadásul kedvezményt kapnak az unokák is. Október 3-án az Állatok Világnapja kapcsán lesznek rendezvények a városligeti intézményben.

"Nyugdíjas Hónapokat" hirdet az Állatkert október és november hónapokra. Mától november 30-ig az Állatkertet felkereső nyugdíjasok a szokásos nyugdíjasjegy árának egyharmadáért (400 Ft) látogathatják az Állatkertet, ráadásul kedvezményt kapnak a velük érkező unokák is (1190 helyett 800 Ft). A két hónap során az állatkerti Barlang étteremben kedvezményes nyugdíjas menüvel (600 Ft) várják a szépkorúakat, kedvező időjárás esetén pedig a kert területén körbejáró elektromos kisvonat, az "elektrovili" 10 és 13 óra között díjmentesen áll a sétában megfáradt nyugdíjasok rendelkezésére.

A nyugdíjasoknak szóló kedvezményes időszakot évről évre azért szervezi meg az Állatkert, hogy azok a nyugdíjasok is megcsodálhassák a városligeti intézmény látnivalóit, akik máskor ezt esetleg nem tehetik meg. A családi körben, illetve unokával érkező nyugdíjasokon kívül ilyenkor nyugdíjas baráti társaságok, nyugdíjas otthonok lakói, nyugdíjasklubok csoportjai is felkeresik az Állatkertet. A kert munkatársai arra bíztatják a nyugdíjasokat, hogy hozzák magukkal azokat a kortársaikat, barátaikat is, akik - közeli hozzátartozó híján - inkább csak akkor jutnak el az Állatkertbe, ha egy barátokból álló társasághoz csatlakoznak.

 

Pedagógusoknak mostantól ingyenes!

A Fővárosi Állat- és Növénykert október elsejétől minden korábbit meghaladó mértékű kedvezményt vezet be a pedagógusok számára. Az érvényes (!) pedagógus igazolvánnyal érkezők ezután díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet. Csupán egy 0 Ft-os regisztrációs jegyet kell váltaniuk, és kitölteniük a hozzá tartozó űrlapot.
Az intézmény ezen a módon szeretné megkönnyíteni a pedagógusoknak, hogy tanulmányi csoportokkal felkeressék a kertet, illetve, hogy a helyszínen beszerezhető információkat könnyebben használhassák fel a tanórákra, foglalkozásokra való felkészüléskor.

 

Az elkövetkező napokban több jeles eseményre is sor kerül az Állatkertben. Október 3-án pénteken az Állatok Világnapjához kapcsolódó programokkal várják az apróbb és nagyobb látogatókat. A szokásos állatkerti látnivalókon kívül délelőtt 10-től a kert több pontján felállításra kerülő állomásokon ismerkedhet az élővilág titkaival minden érdeklődő. A Japánkertnél a Magyar Madártani Egyesület, a Vízparti Élet Házánál a Varangy Akciócsoport szakemberei mutatják be a madarak, illetve a kétéltűek világát. A Szavannakifutó sarkánál az Állatkert zoopedagógusai készülnek sok-sok érdekességgel. Az Akváriumnál kézműves sátor is lesz, a Majomháznál pedig ismeretterjesztő könyvek bemutatója teszi teljessé a programkínálatot. Az Állatkert munkatársai - szokás szerint - több állomásból álló akadályversenyt is szerveznek erre a napra.

 

3500 aktív nevelőszülő

Csaknem két évtizede fogadhatóak örökbe az Állatkert lakói - természetesen csak jelképes formában. Az örökbefogadás minimális összege 5000 Ft, ám efelett mindenki annyit ajánlhat fel, amennyit kedve és lehetőségei engednek. Egy-egy állatnak több örökbefogadó szülője is lehet, így a rendszer - más állatkertek gyakorlatához képest - rendkívül demokratikusnak számít. Egy-egy örökbefogadás egy évre szól. Az elmúlt évek során tízezernél is több örökbefogadás történt, jelenleg 3500 fő az aktív állatkerti nevelőszülők száma.
Az örökbefogadás formájában befolyó támogatás az Állatkert alapítványához kerül, így ezek az összegek kifejezetten az állatokkal közvetlenül kapcsolatos kiadásokra, takarmányok beszerzésére, kifutók felújítására, illetve állatgyógyászati készítmények vásárlására használhatók fel.

 

Vasárnap kerül sor a hagyományos Nevelőszülők Napjára, amelyet azoknak az állatkerti nevelőszülőknek hirdet meg a városligeti intézmény alapítványa, akik a kert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták. A program délelőtt 11 órakor kezdődik, amikor a Főbejáratnál felállításra kerülő színpadnál dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója, Dombóvári Vanda, valamint az Állatkerti Alapítvány képviselői köszöntik a nevelőszülőket. Ezután a nevelőszülők több csoportban állatkerti sétán vehetnek részt, ahol szakvezetők tolmácsolásában ismerhetik meg a kert legújabb nevezetességeit, érdekességeit, illetve a jövőbeni elképzeléseket. A rendezvény legérdekesebb része, a "szülői értekezlet" 12:30-kor kezdődik. Az örökbefogadóknak az állatgondozók árulnak el titkokat az örökbe fogadottak mindennapjairól. Fél háromkor különleges jegesmedve bemutatóra kerül sor: Vitus és Lady, a két jegesmedve ugyanis ekkor fogják megkapni a Bárány házaspár által felajánlott speciális, jegesmedve-biztos labdát. 15:30-tól a Barlangtermében a tavaly januárban világra jött orrszarvú borjú születésének történetét bemutató természetfilmet láthatják az érdeklődők.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 

Assisi Szent Ferenc napja

Az állatok védőszentjének tiszteletére szerte a világon október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján ünneplik az Állatok Világnapját. Ez a nap idén szombatra esik, ám az Állatkert az ezzel kapcsolatos rendezvényt - a tanulmányi csoportokra való tekintettel - pénteken tartja.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS