Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Újra vannak medúzák

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Ötven év után ismét láthatók medúzák az Állatkertben!

Budapest, 2008. február 18. (hétfő)

Tornával fejlesztik a törékeny csalánozók izomzatát

Újabb látványossággal gyarapodott az Állatkert tengeri akváriuma. Az egyik medencében ugyanis kékes fényben tündöklő medúzákat láthat a nagyközönség. A rendkívül nehezen tartható csalánozók bemutatására utoljára fél évszázada került sor.

Csaknem fél évszázad után ismét élnek medúzák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Akvárium egyik - jelenleg még kísérleti fázisban működő - medencéjében ugyanis tucatnyi füles medúza (Aurelia aurita) kerül bemutatásra.

 

Aláfestő zene: Tiesto - Just Be

 

A medúzák akváriumi tartása rendkívül nehéz. Ennek oka egyrészt az, hogy ezek az állatok rendkívül törékenyek, sérülékenyek, hiszen testük 95 %-a vízből áll. Akár egy felszálló légbuborék is átszakíthatja leheletfinom szöveteiket, az pedig egyenesen végzetes lenne a számukra, ha a medence sarkában rekednének. Ezeket az állatokat tehát csak olyan medencében lehet tartani, ahol a medúzák számára hozzáférhető víztérben semmiféle veszélyes tereptárgy nincs, és nincsenek pangó vizet előidéző sarkok sem. Ezek a feltételek leginkább az ún. keringetődobos medencékben valósíthatók meg. Az ilyen medencék vízterébe egy lyuggatott polietilén lemezekből kialakított keringetődobot építenek be. A keringetődob kissé a mosógépek forgódobjára emlékeztet, noha nem forog. Belső íves felülete mentén viszont vízáramlást idéznek elő, így a víz a keringetődob belsejében lassan körbeáramlik. A medúzák ezzel az áramlással sodródnak, habár a passzív sodródás mellett - ernyőjük segítségével - önerőből is képesek mozogni.

A medúzatartás másik fő nehézsége abból adódik, hogy ezek az állatok a vízben sodródó apró szervezetekkel, planktonokkal táplálkoznak. A füles medúzák élőhelyén ezek meglehetősen nagy mennyiségben vannak jelen a tengervízben, hasonló tápanyagsűrűséget azonban akváriumi körülmények között nem lehet megvalósítani. Ezért a medúzákat egyenként kell megetetniük a gondozóknak. Állatkerti táplálékuk leginkább a levéllábú rákok közé tartozó sórákból (Artemia sp.),  illetve hasadtlábú rákokból (Mysis sp.) áll.

A természetben a füles medúzák trópusi és mérsékelt égövi vizekben egyaránt előfordulnak. Leginkább a partközlei vizeket részesítik előnyben. A 9-19 °C-os víz a legkedvezőbb a számukra, de előfordulnak ennél hidegebb és meleg vizekben is. Ezek a hőmérsékleti igények viszont azt is jelentik, hogy állatkerti körülmények között mindenképpen hűtött vízre van szükségük, tehát hűtőrendszert is kell biztosítani a számukra.

 


Hogyan csíp a medúza?

A füles medúzák a csalánozók törzsébe (Cnidaria), azon belül pedig a kehelyállatok osztályába (Scyphozoa) tartoznak. Maguk a csalánozók jellegzetes csalánsejtjeikről kapták nevüket. A sejt belsejében felcsavarodott, tövisben végződő csalántömlő rejtőzik. Ha a zsákmány - vagy akár egy ember - hozzáér a sejt érzőnyúlványaihoz, a tömlő kicsapódik, és megsebzi a zsákmányt. A csalánsejtek bénító mérget termelnek.

Szokatlan szaporodásmód!

A füles medúzák szaporodása lényegesen eltér attól, ami például az emlősök, vagy a madarak esetében jellemző, és ami ezért a többségünk számára "normálisnak" tűnik. A medúzákra ugyanis nemzedékváltakozás jellemző, létezik ivartalanul szaporodó hidraalakjuk ("polip"), és ivarosan szaporodó medúzaalakjuk is.
Maguk a szabadon úszó medúzák ivarosan szaporodnak, a megtermékenyített petéből planktonikus lárva fejlődik. Több lárvastádium után végül kialakul a helytülő hidraalak. Ez a hidraalak csak ivartalan szaporodásra, ún. bimbózásra képes. A füles medúzák hidraalakjánál a bimbózás speciális formája, a többszörös bimbózás (strobiláció) figyelhető meg. A hidraalakról leváló, alig néhány milliméteres egyedek lényegében már a medúzaformának felelnek meg, habár jellegzetes ernyőjük csak később fejlődik ki. Néhány hónap alatt akár 30 cm-esre is megnőhetnek.

 

A fenti nehézségek miatt Budapesten eddig még soha nem volt komoly medúza bemutató, csak alkalmilag került bemutatásra egy-két egyed, utoljára fél évszázada. Mivel a füles medúzák viszonylag rövid életűek, élettartamuk ritkán haladja meg a hat hónapot, a következő szakmai kihívás egy olyan medúza-háttértenyészet beállítása lesz, amely biztosítja a bemutató medence állományának folyamatos utánpótlását. Ehhez a közönség számára nem látható háttértenyészetben korcsoportonként külön medencéket kell kialakítani a fejlődő lárváknak, hidraállapotú egyedeknek, és az ernyőt fejlesztő fiatalkonak is.

Utóbbiaknak szintén keringetődobos medencére lesz szükségük, ráadásul "fittness edzésről" is gondoskodni kell a számukra. Az akváriumi medúzatenyészeteknél ugyanis az a szokás, hogy a vízáramlást időről időre leállítják, hogy az állatok nagyobb erőt legyenek kénytelenek kifejteni az úszáskor. Ez a fajta "torna" megerősíti az izomzatukat, és törékeny testük így valamivel ellenállóbb lesz.


Forrás:
Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS