Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Mangábé kölyök ismét

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Sikersorozat az aranyhasú mangábék szaporításában

Budapest, 2008. augusztus 28. (csütörtök)

Három év során hat kölyök született Budapesten a ritka majomfajból

Ismét van kölyök a Fővárosi Állat- és Növénykert aranyhasú mangábé családjában. Az augusztus közepén napvilágot látott aprósággal együtt immár hat különböző korú kölyök hancúrozik a kifutóban. A Nyugat-Afrikában őshonos, veszélyeztetett majomfaj az egész világon csak kilenc állatkertben kerül bemutatásra, és a jelek szerint Budapesten szaporodik legjobban.

Folytatódik a Fővárosi Állat- és Növénykert sikersorozata a ritka aranyhasú mangábék szaporításában. A ritka nyugat-afrikai majmoknál ugyanis újabb kölyök látott napvilágot augusztus 13-án. A Helga nevű, tizenhét esztendős anyaállat már eddig is számos kölyöknek adott életet, sőt maga is Budapesten jött a világra. A most született kicsivel együtt összesen hat - négyévesnél fiatalabb - kölyök cseperedik az aranyhasú mangébék budapesti kifutójában. Rajtuk kívül még három felnőtt nőstény (Regina, Sarolta és a már említett Helga), valamint a Jochen nevű vezérhím alkotja a budapesti csapatot.

Az aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) igazi ritkaságnak számít az állatkertek gyűjteményében, ugyanis a világszerte működő több ezer állatkert közül csak kilenc akad, ahol ilyen állatokat láthatunk. A ritka majomfaj így kevesebb állatkertben kerül bemutatásra, mint a közismerten ritka óriáspanda. Az aranyhasú mangábékat bemutató kilenc kert közül öt az Egyesült Államokban található (Cleveland, Jackson, Sacramento, San Antonio, San Diego), négy pedig Európában működik (Budapest, Lympne, Párizs, Wuppertal). A legnagyobb létszámú csapatokat a németországi Wuppertal, illetve a magyar főváros, Budapest állatkertje mutatja be: előbbiben 13, utóbbiban 10 aranyhasú mangábé él. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ebben a két állatkertben együtt ugyanannyi állat él, mint a másik hétben együttvéve. A legjobb szaporítási eredményekkel mindenesetre a Fővárosi Állat- és Növénykert büszkélkedhet: az elmúlt 12 hónapban két kölyök született, kétszer annyi, mint az összes többi állatkertben együttvéve.

A kiváló szaporítási eredmények - amelyek tekintetében Budapest a híres San Diegoi Állatkertnél is jobban teljesít - természetesen nem a "rekordvadászat" szintjén bírnak jelentőséggel. Sokkal inkább azért fontosak, mert az aranyhasú mangébékat a természetben a kipusztulás veszélye fenyegeti. A faj kizárólag Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság sűrű erdőségeiben él, és olyan ritka, illetve olyan nehezen kutatható, hogy a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) - megfelelő adatok híján nem is tudta besorolni egyetlen veszélyeztetettségi kategóriába sem. Csupán annyi bizonyos, hogy az aranyhasú mangábé fenyegetett fajnak számít. Éppen emiatt az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) is fontosnak tartja a faj természetvédelmi célú állatkerti szaporításának összehangolását. Ebben a munkában a magyar főváros állatkertje - szaporítási eredményei alapján - meghatározó szerepet láthat el.

Az aranyhasú magábé kölykök hathónapos vemhesség után jönnek a világra, az ivarérettséget pedig 4-5 évesen érik el. Állatkerti körülmények között, ahol lényegesen tovább élnek, mint a természetben, élettartamuk akár a harminc esztendőt is elérheti. A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1912-ben épült, ám 2004-ben felújított Majomházban, és a hozzá csatlakozó tágas szabadkifutóban kerülnek bemutatásra.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS