Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Három "trónörökös"

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Három "trónörökös" a koronásdarvaknál

Budapest, 2008. július 16. (szerda)

Mindhárom tojásból kikelt egy fióka

Mami és Papi, a két koronásdaru gondos szülőként nevelik három fiókájukat. Bár ez a pár korábban már több fiókát is sikeresen felnevelt, most először fordult elő, hogy egyszerre három "trónörökös" jött a világra.

Családi örömöknek örvendenek a Fővárosi Állat- és Növénykert szürkenyakú koronásdarvai. A Kelet-Afrikában honos madarak nyár elején három tojást raktak, és mindháromból egészséges fióka kelt ki. A koronásdarvak szaporodására ugyan már korábban is volt példa az Állatkertben, ám ez volt az első eset, hogy egy fészekalja három tojásból állt, és mindhárom tojásból sikeresen ki is kelt a fióka. A három apróság nagyjából egyhónapos költési idő elteltével, július 3-án kelt ki a tojásból, és most már a nagyközönség is láthatja őket.

A kéthetes fiókák nemcsak méretükben, hanem színükben is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól. Tollazatuk pihés, vörösesbarna, illetve zsömleszínű, és a felnőttekre jellemző karcsú lábak helyett tömzsi lábakon szaladgálnak. A fejükön pedig még semmi nyoma az aranyszínű tollkoronának, amelyről egyébként a faj a nevét kapta.

A szülőpár, akiket - elég prózai módon - Maminak és Papinak hívnak az állatápolók, nagyon gondosan bánik az apróságokkal. Egyetlen pillanatra sem hagyják őket magukra, folyamatosan vezetgetik fiókáikat. Ezzel együtt táplálkozni is megtanítják a kicsiket: megmutatják, mit és hogyan érdemes felcsipegetni, hogy a fiatalok minél hamarabb eltanulhassák, hogyan lakhatnak jól. A felnőttek gondoskodása kiterjed a "trónörökösök" védelmére is. Mami és Papi még a gondozókkal szemben is védik őket: magasra szökkenve, rúgásokkal igyekeznek távol tartani mindenkit, aki a fiókák felé közelít.

Papi és Mami egyébként 1999 óta élnek Budapesten, eredetileg Tanzániából kerültek a magyar fővárosba. A három kicsinek most még nincs neve, sőt, egyelőre a nemüket sem tudni. Az Állatkert koronásdarvai a jegesmedvék közelében, az úgynevezett Keselyűröpdében laknak, közös térben a fakókeselyűvel, a bukázó sassal, egy fekete hattyúval, és számos kisebb vízimadárral.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

Miféle állat a koronásdaru?

A szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum gibbericeps) Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területeinek lakója. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát. Nappal aktív. Alapvetően párban, vagy kisebb családi közösségekben él, de időnként előfordul, hogy egy táplálékban gazdagabb területen 80-100 madár is csoportosul. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll. Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, "élő kövületként" tartják számon.
A tojók általában 1-3 tojást raknak, amelyekből egy hónap elteltével kelnek ki a fiókák. A felnőtt madarak akár 25 évig is élhetnek.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS