Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Tele van az erszényük!

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Tele van az erszényük!

Budapest, 2008. február 21. (csütörtök)

A kiskenguru megkezdte az erszényen kívüli világ felfedezését

Egyre többet látni abból a kiskenguruból, amelyik még tavaly tavasszal született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az elmúlt hónapokat a kicsi az erszény rejtekében töltötte, mostanában viszont egyre gyakrabban nézegetett ki onnan, és a napokban - néhány percre - el is hagyta a biztonságot nyújtó "zsebet".

Az Állatkert nyugati szürke óriáskenguruinál (Macropus fuliginosus) mindkét nőstény erszényében kölyök cseperedik. A két apróság közül az idősebbik még 2007 tavaszán született. Az ellés pontos napját azonban nem tudni, mivel a kenguruk általában éjszaka ellenek, a kicsi világra jövetelének pedig csak hetekkel később vannak kívülről is látható nyomai. Más kengurukkal összehasonlítva ennél a fajnál az újszülött különösen sok időt, mintegy 8-9 hónapot tölt el az erszényben, mielőtt először kitekintene onnan. Erre a Rita nevű anyaállat erszényében cseperedő kölyök esetében december végén került sor, a napokban pedig már azt is megfigyelték a gondozók, hogy a kicsi rövid időre el is hagyta az erszényt, hogy az ugrálás tudományával ismerkedjen. A másik - Roxána nevű - kengurumama kölyke lényegesen fiatalabb, még ki sem nézett az erszényből. Március hónapban azonban várhatóan erre is sor kerül.

 

Csak a kenguru erszényes?

Az erszényeseknek valamivel több, mint 300 fajuk ismert, ám közülük csak 71 tartozik a kenguruk, illetve a patkánykenguruk közé. Az ismertebb erszényesek között van a koala, és sokan ismerik a 20. század elején kihalt erszényes farkas nevét is. Jóval kevésbé ismertek például a rókakuzuk, vagy a kuszkuszok, amelyek egyébként az Állatkertben is láthatóak. További érdekesség, hogy a közhiedelemmel ellentétben az erszényesek nemcsak Ausztráliában élnek, hanem Amerikában is őshonosak. Az oposszumok például kifejezetten újvilági elterjedésű erszényesek. A földtörténeti múltban pedig más kontinenseken, többek között Európában is előfordultak.

 

Hogyan születik a kiskenguru?

Az erszényesekre rendkívül rövid vemhességi idő jellemző: általában 20 és 40 nap közötti, a nyugati szürke óriáskenguru esetében éppen 30 nap. Ilyen rövid vemhesség alatt persze nincs mód arra, hogy az újszülött kellőképpen kifejlődjék, ezért az erszényesek szinte embriószerűen fejletlen, habár már lélegezni és táplálkozni képes utódokat hoznak a világra. A kölykök fejlődése ezután az erszényben folytatódik: rácsimpaszkodnak az ott található négy emlő egyikére, és az első hetekben egy pillanatra sem eresztik el. Fajtól függően 5-8 hónaposan néznek ki először az erszényből, 6-10 hónaposan hagyják el legelső alkalommal, de 1-2 hónapig még ezután is visszajárnak oda.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a kenguruk 71 fajából három kerül bemutatásra. Közülük a nyugati szürke óriáskenguruk nőnek a legnagyobbra: a hímek testtömege akár a 50-70 kg-ot is elérheti, bár a nőstények általában lényegesen kisebbek. Jelenleg - a két erszénylakó kölykön kívül - három felnőtt állat képviseli ezt az állatfajt Budapesten. A két nőstény, Rita (13) és Roxána (11) Budapesten születtek, a vészjósló Killer nevet viselő hím pedig 1997-ben érkezett a Rotterdami Állatkertből. Az eredetileg Dél- és Délnyugat-Ausztráliában honos kengurufaj 1983 óta folyamatosan látható Budapesten. A törzsalapító tenyészállatok annak idején Perth város állatkertjéből érkeztek a magyar fővárosba. A jelenlegi nőstények ezeknek az Ausztrálliából kapott állatoknak az unokái.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS