Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Megnyílt a Kaktuszkert

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Megnyílt a Kaktuszkert

Budapest, 2008. október 14. (kedd)

Száznál is több faj látható a szukkulens növények bemutatójában

Mától látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert új Kaktuszkertje. A szukkulens növények élő kiállításán száznál is több faj kerül bemutatásra: akadnak közöttük kaktuszok, agávék és pálmaliliomok is. A Kaktuszkert a Pálmaház közvetlen szomszédságában kapott helyet, sőt, a fűtést igénylő fajok magának a Pálmaháznak az előterében tekinthetők meg.

A Botanikus Kertek Napjának egyik eseményeként a mai napon adták át a Fővárosi Állat- és Növénykert új Kaktuszkertjét. A pozsgás növények bemutatóhelyét dr. Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, valamint dr. Mészáros Zoltán professzor nyitotta meg, méltatva a bemutatásra kerülő gyűjtemény gazdagságát. Dr. Kozó László, az Állatkert operatív igazgatója arra is rámutatott, hogy a növénytani látnivalók egyáltalán nem idegenek a városligeti intézményről, hiszen - amint annak hivatalos nevében is szerepel - állat- és növénykertről van szó.

Maga a Kaktuszkert persze nemcsak kaktuszok, hanem más szukkulens növények bemutatója is egyben, ahol száznál is több faj mintegy háromszáz egyede kerül bemutatásra. Ezek között a "klasszikus" kaktuszokon (Cactaceae) kívül az agávéfélék családjának (Agavaceae) több képviselője, így agávé fajok (Agave sp.) és pálmaliliomok (Yucca sp.) is megtalálható. A bemutatóhely két részből áll: a szabadtéri rész a Pálmaház bejáratától jobbra terül el, ám a kényesebb növényeket a Pálmaház fedett előterében tekintheti meg a nagyközönség. Tematikai szempontból "kakukktojásnak" számít a szabadtéri részen található araukária, amely a nyitvatermők, ezen belül a fenyők közé tartozik. Ez a növény évekkel korábban került erre a helyére, és ott olyan jól érzi magát, hogy a kertészek úgy ítélték meg, vétek volna átültetni máshová csak azért, mert tematikailag nem illeszkedik az egyébként csupa zárvatermő fajból álló bemutatóba.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként több évtizedes, sőt, csaknem egy évszázados múltra visszatekintő hagyománya van a kaktuszok nevelésének, gondozásának, bemutatásának. A felújítás előtti időben a Pálmaház egyik oldalszárnyában külön kaktuszbemutató működött. Az épület 2000-ben befejeződött felújítása után - az eredetileg tisztán botanikai tárgyú bemutató helyett - az állatok és növények egy térben való tartásán alapuló, a trópusi életközösségek világát felidéző korszerű bemutatóhely létesült a belső üvegcsarnokban, ez azonban nem alkalmas a gyűjteményes kaktuszbemutató elhelyezésére. Ezért az elmúlt években a közönség csak nagyon keveset láthatott az intézmény kaktusz- és szukkulens gyűjteményéből. A most megnyíló Kaktuszkert azonban pótolja ezt a hiányt.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 

Szukkulensek, pozsgások?

A pozsgások vagy szukkulensek olyan szárazságtűrő növények, amelyek a felvett vizet a megvastagodott húsos törzs, illetve a levelek különleges raktározó szöveteiben tárolják. Ez az életmód több különböző növénycsoportra is jellemző, így a kétszikűek közé tartozó kaktuszokra, valamint az egyszikűek közé sorolt aloe- és agávéfélékre is.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS