Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Virágkiállítás az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Virágkiállítás az Állatkertben

Budapest, 2008. május 14. (szerda)

Nőszirom bemutató művészi virágkompozíciókkal

Negyedik alkalommal rendezik meg az Állatkertben a Magyarországi Nőszirom Kiállítást. A nőszirmok - vagy más néven íriszek - immár hagyományos bemutatójára május 17-én és 18-án kerül sor, az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesületével közös szervezésben.

A Fővárosi Állat- és növénykert és az Íriszkedvelők Magyarországi Egyesülete idén is megrendezi a Magyarországi Nőszirom Kiállítást, amelyre ebben az évben május 17-én és 18-án kerül sor. A színpompás, látványos virágbemutatónak a Pálmaház mögötti Lepkekert ad otthont. A kiállítás két napján a növény keresztnevűek (pl. Hanga, Ibolya, Írisz, Jácint, Pálma, Rózsa, Virág stb.) díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe.

A bemutató célja a magyar kertkultúra fejlesztése és népszerűsítése, a népes és igen változatos nőszirom növénynemzetség megismertetése, illetve a nőszirmok által nyújtott kertészeti és esztétikai lehetőségek bemutatása. A különböző kertészeti nősziromfajták bemutatója mellett a közönség látványos virágkompozíciókat is láthat. Ezeket a Varga Márton Kertészeti Szakképző Iskola tanárai és diákjai készítik. A művészi kompozíciók fő témájává az idei évben az életutat választották, így az egyes kompozíciókat az élet jeles állomásai ihletik.

A nőszirmok - másik nevükön íriszek - 200-300 faja az északi félteke mérsékelt égövi területein honos. Több faj Magyarországon is előfordul vadon. Ilyen például a törpe nőszirom (Iris pumila), a homoki nőszirom (Iris arenaria), a fátyolos nőszirom (Iris spuria) és a szibériai nőszirom (Iris sibirica) is. A mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) kivételével valamennyi hazai faj védett.

A kertészeti változatok legtöbbször a szakállas nőszirom (Iris barbata) változatai, a főbb nemesítési központok az Egyesült Államok, Franciaország, valamint Ausztrália.

A magyar nősziromnak (Iris aphylla subsp. hungarica) legalábbis a képét legtöbbünk naponta a zsebében hordja: ez a növény díszíti ugyanis a 20 forintos érmét.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

Mit jelent az "írisz"?

Az írisz szó a magyar nyelvben többféle jelentéssel is bír: ez a nőszirom másik, latin eredetű neve, és egy ritka, ámde nagyon szép női keresztnév is egyben. Írisznek szokás nevezni a szem szivárványhártyát is, az operatőrök pedig a kameraobjektív rekesznyílását hívják így

Pénteken játékos vetélkedő a Nemzetközi Klímaváltozás Akciónap keretében

E héten pénteken közös vetélkedőt szervez az Állatkert, a Hulladék Munkaszövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magosfa Alapítvány, a Nemzetközi Klímaváltozás Akciónap alkalmából. A több állomásból álló játékos vetélkedőn délelőtt 9 és délután 3 óra között vehetnek részt a gyermekek, iskolai gyermekcsoportok.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS