Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Cápabölcsi az Állatkertben

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Cápabölcsi az Állatkertben

Budapest, 2008. február 27. (szerda)

A tűzhalak megennék őket, de az akváriumi szakemberek ezt nem engedik

Már láthatja az Állatkert közönsége az idei év elején kikelt kiscápákat. A bemutató "bölcsőmedencében" jelenleg két állat látható, ám további szaporulatra is számítani lehet.

 

 

Több tojást is raktak a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykert barnasávos bambuszcápái (Chiloscyllium punctatum). A tojások a bemutató medencéből a tengeri akvárium egyik, a közönség számára nem látható "keltető medencéjébe" kerültek, ahol az elmúlt hetekben összesen tíz tojásból keltek ki kiscápák. A világra jövetelükkor 12-13 centiméteres állatok azonban nem helyezhetők vissza egyszerűen a cápás medencébe, mivel a fiatalabb egyedeket megennék a cápákkal együtt tartott tűzhalak, az idősebbekkel szemben pedig esetleg az apaállat viselkedne agresszíven. Emiatt a cápamedence vizébe egy kisebb méretű, átlátszó falú "bölcsőmedence" került, ahol a felnőtt állatok nem férhetnek a kiscápákhoz, a közönség azonban zavartalanul szemlélheti őket. A bölcsőmedencében jelenleg két kiscápa látható, de a bemutatott kiscápák száma várhatóan növekedni fog. Erre annál is inkább számítani lehet, mivel jelenleg is több tojásban fejlődnek kiscápák.

 

Kell-e félni a cápáktól?

Az összes "rettegett" állat közül valószínűleg a cápáknak van a legrosszabb hírük. Ehhez a rossz hírhez néhány valóban megtörtént tragikus cápatámadáson kívül jelentős mértékben hozzájárult a tavalyelőtt elhunyt bestseller író, Peter Benchley Állkapcsok című regénye, valamint a belőle készült, Steven Spielberg rendezte filmadaptáció, a Cápa, amely 1975-ben került a mozikba. A valóságban azonban a cápák többsége egyáltalán nem jelent veszélyt az emberre. Az Állatkertben is látható barnasávos bambuszcápák már csak méretük miatt sem jelentenek veszélyt az emberre. Ugyanez igaz a cápák 360 ismert fajának túlnyomó többségére. Csupán négy faj számít az emberre is komoly veszélyt jelentő, "emberevő" cápának: a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias), a fehérúszójú cápa (Carcharhinus longimanus), a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) és a bikacápa (Carcharhinus leucas). Az egész világon évente átlagosan száz cápatámadást regisztrálnak, bár ennek legalább egyötöde az ember által provokált támadás. A halálos cápatámadások száma az elmúlt évek adatai alapján átlagosan négy volt évente az egész világon. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly csak Magyarországon 1230-an vesztették életüket közúti balesetben, az egész világon pedig - az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint - egy évben kb. 1,2 millióan halnak meg emiatt, elmondható, hogy  a cápák messze nem jelentenek akkora veszélyt, mint például a mindennapi közúti közlekedés.

 

A barnasávos bambuszcápa a kisebb termetű cápafajok közé tartozik. A kifejlett állatok 70-80 cm hosszúak, a legnagyobb ismert példány hossza 118 cm volt. A faj az Indiai- és a Csendes-óceán közötti tengerrészek, az úgynevezett Indopacifikus régió lakója: Indiától kezdve egészen az ausztrál partokig él. A barnasávos bambuszcápák általában a tengerfenék közelében tartózkodnak, mivel azonban a sekélyebb tengerrészeket, korallzátonyokat részesítik előnyben, 90 méternél nagyobb mélységben nemigen fordulnak elő.

A faj ugyan ma még nem számít veszélyeztetettnek, ám a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a barnasávos bambuszcápát a "veszélyeztetettség közeli" kategóriába sorolta a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező nemzetközi skálán. A barnasávos bambuszcápák egyedszáma ugyanis folyamatosan csökken, főként az élőhelyek pusztulása, a korallszirti dinamitos halászat és egyéb környezetkárosító halászati technológiák alkalmazása miatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a tengeri akvárium újbóli megnyitása, azaz 2004 januárja óta láthatók barnasávos bambuszcápák.

 

Emlékeztető:
Holnap délelőtt 11 órakor nyílik meg az Állatkertben az újvilági ízeltlábúak új bemutatóhelye. A tengeri akvárium szomszédságában megnyíló létesítmény az Újvilág különleges ízeltlábúit mutatja be a nagyközönségnek. Hatféle madárpók, köztük óriástermetű egyedek, ibolyántúli fényben fluoreszkáló skorpió, látványos trópusi sáskák, önmagukat növénynek álcázó rovarkülönlegességek képviselik az állatvilág fajokban leggazdagabb csoportját.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS