Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Bonsai kiállítás

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Bonsai kiállítás az Állatkertben

Budapest, 2008. október 17. (péntek)

Aprócska fák, teaszertartás, szusi kóstoló és ikebana virágkötészet

Háromszáznál is több különleges fácska kerül bemutatásra minden idők legnagyobb magyarországi bonsai kiállításán, amely péntektől vasárnapig látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A háromnapos kiállítást ikebana virágkötészeti bemutató, teaceremónia, valamint szusi kóstoló teszi teljessé.

Minden idők legnagyobb szabású magyarországi bonsai kiállítását tekinthetik meg a hétvégén a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói. A városligeti intézmény és az Egyetemi Bonsai Club közös szervezésében életre hívott kiállítást pénteken délelőtt nyitotta meg őexcellenciája Nabekura Shinichi, a Japán Császárság magyarországi nagykövete, valamint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes. A háromnapos kiállítást a japáni mód szerint nevelt és gondozott fácskákon kívül virágkötészeti bemutató, valamint kulturális és gasztronómiai program teszi teljessé.

Maguk a bonsai kompozíciók a Nagyszikla belső csarnokában kerülnek bemutatásra. Háromszáznál is több bonsai-t láthatnak itt az érdeklődők, nagyszámú magyar, és több külföldi (lengyel, liván, cseh, szlovák, osztrák) kiállító jóvoltából. A miniatűr fák nem önmagukban láthatóak, hanem bemutatási forma szerinti komplett egységenként. Így a tulajdonképpeni bonsai fák mellé úgynevezett szuiszeki kövek, hangsúlyozó növény és faragott kiállítótárgyak társulnak.

A kiállítás másik fő helyszínén, a Barlangteremben origami papírhajtogatás, ikebana virágkötészeti bemutató, bonsai alakítási bemutató, illetve teaceremónia nyújt ízelítőt a japán kultúrából és kertművészetről. Az előtérben felállításra kerülő szusi bárban az ázsiai szigetország gasztronómiájával ismerkedhetnek az érdeklődök. A helyszínen bonsai gondozási tanácsadással is szolgálnak a szakemberek, mi több, a miniatűr fák gondozásához szükséges eszközök is beszerezhetőek a Bararlangteremben.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

"Lapos edény"

A "bon-szai" kifejezés eredetileg lapos edényben nevelt fácskát jelöl. Az aprócska, ám arányos alakú fák művészetének ugyanis az az alapja, hogy egy lapos cserépedényre való termőföld szolgál a bonsai-ok táptalajául. Ennek következtében csak kicsiny támasztó és táplálék-felszívó gyökérzet tud kialakulni, így aztán a fa maga is "kisnövésű" lesz. Az arányos megjelenést a fácskák megfelelő gondozásával és metszésével érik el a kertművészek.

Bonsai-pavilon

A most látható kiállítás mellett az Állatkert állandó jelleggel ad otthont a Magyar Nemzeti Bonsai Gyűjteménynek, amely nemzetközi mércével mérve is rangos, és számos különlegességet felvonultató kollekciónak számít. A gyűjteményt alkotó csaknem harminc fácskát tavasztól őszig a Japánkert melletti Bonsai-pavilonban láthatják az Állatkert látogatói.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS