Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Majmokon segít az Állatkert

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Majmokon segít az Állatkert

Budapest, 2008. június 17. (kedd)

Mentett berbermajmok Budapesten

Tizenhárom berbermajmot fogadott be a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az állatok egy holland alapítványtól kerültek Budapestre. Eredetileg magánszemélyektől kobozták el őket, de akadnak a csapatban olyan állatok is, amelyeket francia vagy belga városok közterületein csíptek nyakon.

Május eleje óta tizenhárom berbermajom él a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A ritka főemlősök, amelyek világszerte alig harminc állatkertben kerülnek bemutatásra, mentett állatokként kerültek a magyar főváros állatkertjébe. A nyolc nőstényből és öt hímből álló csapat a hollandiai székhelyű AAP főemlősmentő alapítványtól érkezett Budapestre. Az állatok mindegyike mentett, kobzott majom: többségüket éveken át magánszemélyek tartották illegálisan, méltatlan körülmények között, míg a hatóságok el nem kobozták az állatokat. Emellett akadnak olyan egyedek is, amelyeket egyszerűen csak találtak: egy Párizs közeli erdőben, Brüsszel egyik parkjában és más hasonló helyeken. Az elkobzás, lefoglalás, illetve befogás után a majmok az AAP alapítványhoz kerülnek, ám ez a szervezet sem tudja felvállalni, hogy minden hozzájuk kerülő mentett majomról hosszú távon gondoskodjon. Olyan állatkertet kerestek tehát, ahol megfelelő körülményeket tudnak biztosítani az állatok számára.

 

Európai majmok

A berbermajom (Macaca sylvanus) a makákók rokonsági körébe tartozik: magótnak is nevezik. Jóllehet ennek a fajnak Észak-Afrika az őshazája, egykor Európában is nagy területen előfordultak. Ma már csak az Ibériai-félsziget déli csücskén, a Gibraltári-sziklán fordulnak elő vadon. A hozzávetőleg 250 állatból álló gibraltári állomány eredete vitatott: némelyek az egykor élt európai állomány "utolsó mohikánjainak" gondolják őket, mások inkább úgy tartják, hogy a római korban Afrikából telepítették őket Gibraltárra.

A Brit Birodalom "kulcsfigurái"

Jóllehet Gibraltár Spanyolországhoz esik közel, Nagy-Britannia, pontosabban az Egyesült Királyság fennhatósága alatt áll. A hagyomány úgy tartja, hogy amíg Gibraltár szikláin berbermajmok élnek, addig a Brit Birodalom, illetve a gibraltári brit fennhatóság sincs veszélyben. Ezért aztán a berbermajmokat nagy becsben tartják Gibraltáron: állományukra királyi biztos felügyel, rendszeresen etetik és gyógyítják őket, sőt, háborús időben még az is megesett, hogy az ott állomásozó brit katonák egyenesen azt kapták parancsba, hogy védjék meg a majmokat.

 

Jóllehet a berbermajmok az állatkertekben ritkaságnak számítanak, mentett állatok tartására kevesen vállalkoznak. Az ilyen állatokból ugyanis rendkívül nehéz igazi társas csoportot létrehozni. A Fővárosi Állat- és Növénykert - természetvédelmi, állatvédelmi tevékenységének részeként - mégis vállalkozott arra a feladatra, hogy befogadja ezeket az állatokat. A tizenhárom berbermajom egyelőre a nemrégiben felújított Nagyszikla egyik belső állattartó terébe került, ahonnan alkalmanként a szikla oldalában lévő kifutóra is kiengedik őket. Emiatt tehát a közönség nem is láthatja az állatokat folyamatosan. Az állatkerti szakemberek ezért nem is ezt a helyet szánják a mentett majmok végleges lakhelyének. Egy mentett állatokból álló berbermajom csoportnak ugyanis - az eltérő társas viszonyok miatt - némileg eltérő kialakítású férőhelyre van szükségük, mint ugyanezen faj állatkerti származású, vagy akár vadon befogott egyedeinek. Pillanatnyilag az volt a fontos, hogy ezek a korábban nehéz körülmények között élő állatok mihamarabb megfelelő helyre kerüljenek. Az elkövetkező hetekben természetesen arról is gondoskodnak az állatkert szakemberei, hogy olyan végleges helyet biztosítsanak ezeknek az állatoknak, ahol a közönség folyamatosan láthatja őket.


Forrás: FÁNK

A lap tetejére

 


 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS