Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Nyulak, békák

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Nyulak, békák és rendezvények az Állatkertben

Budapest, 2008. március 19. (szerda)

Állatkerti programok
csütörtökön, szombaton, vasárnap és hétfőn

Csütörtökön, nagyszombatkor, valamint húsvét vasárnapján és hétfőjén több programmal is várja az Állatkert a nagyközönséget, részint a húsvéthoz, részint a Víz Világnapjához, illetve a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódva. Mi több, útjára indul a "Béka éve" program is.

A cikk lejjebb folytatódik

A "Béka éve" program és a Béka Kert megnyitója - ZooMánia TV

 

Duplán klikkelve teljes képernyőn láthatod az adást'

Március 20 és 24 között négy napon is különleges programokkal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Csütörtökön a Víz Világnapjához, a Meteorológiai Világnaphoz, illetve a "Béka évéhez" kapcsolódó egész napos program várja a diákokat, diákcsoportokat. Nagyszombatkor ugyancsak a Víz Világnapjához kötődő programok lesznek, ezen a napon azonban inkább családokra számítanak a szervezők. Húsvét vasárnapján és hétfőjént természetesen húsvéti családi programoké a főszerep, lesz nyuszisimogató, valamint jelképes húsvéti nyuszi örökbefogadás is.

Csütörtökön, azaz március 20-án a Víz Világnapja, illetve a Meteorológiai Világnap alkalmából főképp gyermek-, illetve diákcsoportok részére hirdet progamokat a Fővárosi Állat- és Növénykert, több más szervezettel, így az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Varangy Akciócsoporttal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Homoludens.hu internetes játékházzal közösen. 9 és 15 óra között több állomásból álló vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. Ettől a naptól láthatja a közönség a Vízparti Élet Házában kialakításra kerülő új trópusi kétéltű bemutatót, illetve a "Békabarát Kert" elnevezésű bemutatóhelyet is. A programok egy része kifejezetten a békákhoz, illetve a kétéltűekhez kapcsolódik, mivel a világ természetvédelmi szakemberei 2008-at a "Béka évének" nyilvánították. Az egész világot megmozgató természetvédelmi programhoz - amely programnak egyébként David Attenborough a fővédnöke - a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott, így a csütörtöki nap egyben a "Béka éve" nyitóeseménye is az Állatkertben. A nap folyamán, 17 órai kezdettel kerül sor a Budapesti Filmszemle egyik díjnyertes alkotásának, a Vidrasors című dokumentumfilmnek a vetítésére is. A film Gera Pál és az általa létrehozott vidravédelmi alapítvány tevékenységét mutatja be egy elárvult vidrakölyök történetén keresztül. A csütörtöki nap folyamán díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe mindazok a gyerekek, akik az intézmény weboldaláról letölthető "békamaszkban" érkeznek a főbejárathoz.

 

A Víz Világnapja és Meteorológiai Világnap
A Víz Világnapja eredetileg március 22-én, a Meteorológiai Világnap pedig 23-án esedékes. Mivel azonban ez a két nap idén szombatra és vasárnapra esik, utóbbi ráadásul húsvét is, az Állatkertben idén 20-án és 22-én kerülnek megrendezésre a két jeles naphoz kapcsolódó programok.
A Víz Világnapját az ENSZ XLVII. Közgyűlésének határozata alapján tartják március 22-én. Az 1994 óta világszerte megrendezésre kerülő világnap immár 14 esztendős hagyományokra tekint vissza, és ugyancsak hagyományosnak mondható a Fővárosi Állat- és Növénykert részvétele is a Víz Világnapján megrendezésre kerülő programokban.
A Meteorológiai Világnapról 1960 óta emlékeznek meg minden év március 23-án annak emlékére, hogy 1950-ben ezen a napon lépett életbe a Genfben alapított Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapokmánya.

 

Március 22-én, azaz nagyszombatkor ugyancsak a Víz Világnapjához kapcslódó rendezvénynek ad otthont az Állatkert, ám ez - hétvégi napról lévén szó - elsősorban a családok számára kínál különleges programot. A Fővárosi Vízművekkel közös, egésznapos rendezvényen hajóverseny, evezős játék, víz-teszt, több állomásos játék, valamint kézműves programok, tojásfestés, tojáspatkolás, mézeskalács-festés segít egy felejthetetlen napot szerezni az Állatkertet felkereső látogatóknak. A rendezvény központi színpadán 9 órától változatos játékos program, 11 órától mesejáték, 12 órától Lola koncertje, 14 órától ismét egy mesejáték, 15 órától pedig tánciskola szórakoztatja a közönséget. A Japánkertben "Fess vízzel" foglalkozás, a Barlangterem bejárata közelében pedig "öko-játékok" (ÖKO-Pannon Kht.) teszik teljessé a programkínálatot. A 14 éven aluli gyermekek egész nap díjmentesen látogathatják az Állatkertet.


Húsvét vasárnapján és hétfőjén, tehát 23-án és 24-én természetesen a húsvéthoz kötődő programokkal készül az Állatkert. A kert tizenégy pontján lesznek programhelyszínek, változatos kínálattal. Lesz  tojáskereső verseny, húsvéti kvízjáték, tojásfestés, zsonglőrtanoda, "nyuszi hopp" ugróverseny, "káposzta les", és sok más program is. A Japánkertben ugrálóvár és nyuszisimogató várja a kisebbeket, a Noé Arénában pedig az állatbemutató nyújt betekintést néhány különleges élőlény vadonbeli életébe. A főkapuval szemközt felállításra kerülő színpadon mindkét nap délelőtt 10-től délután 5-ig folyamatos programról gondoskodtak a szervezők, több koncertre, kvízjátékra és egyéb bemutatóra kerül sor a két nap folyamán. A fellépők között lesz az Alma Együttes, a Kolompos, a Füles Mackó, Mikola Péter és Kéry Kitti is.

 

Tudnivalók a nyulakról

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak - megfelelő tejjel történő - táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.
A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra, és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.
A nyúl vízigénye - ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap - nem túl jelentős; ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz.
A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futókábeleket, a tapétát, és bútorok lábait is.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az "idényszerű házikedvencként" megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. Ahogy több mint egy évtizede minden évben, az idén is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is)! Azok számára, akik végül nem vásárolnak nyulat, az Állatkert nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a "nyuszi-élményből". Ahogyan az intézmény tavaly már bejelentette, az idei évtől nem fogad be nyulakat a húsvéti ünnepek után. A probléma ismertté válása nyomán ugyanis az utóbbi egy-két évben már nem azok éltek ezzel a lehetőséggel elsősorban, akiknek eredetileg szólt. Ehelyett az utóbbi időben inkább azok hoztak be nyulakat, akik eleve nem törődtek a felelősség kérdésével, hanem kifejezetten arra számítottak, hogy a nyulakat úgyis "leadják" az Állatkertben. A nyulak befogadásának gyakorlata tehát a továbbiakban inkább az állattartással kapcsolatos felelősség megkerülésével járó magatartást erősítené.


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS