Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Varacskosdisznók és kiskenguruk

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Varacskosdisznók és kiskenguruk

Budapest, 2005. április 21. (csütörtök)

Bátorodó sertésfélék, ugrálni tanuló zsebibabák

Eddig bátortalanok voltak, de most már egyre inkább megszokják helyüket az Állatkert Varsóból érkezett varacskosdisznói. Olyannyira, hogy már a kifutó felásásához is hozzáfogtak. A kiskenguruk viszont, akik mostanában kezdenek kijárni az erszényből, kevésbé alakítják át a környezetüket: egyelőre csak az ugrálás művészetének elsajátításával foglalkoznak.

Egyre inkább megbarátkoznak új helyükkel az Állatkert sivatagi varacskosdisznói. A négy állat még novemberben érkezett a Varsói Állatkertből, ám korábban a közönség - speciális okok miatt - nemigen láthatta őket. Ezeknél az afrikai sertésféléknél ugyanis régi állatkerti tapasztalat, hogy új helyükkel szemben eleinte igen bizalmatlanok. Nem volt elegendő tehát kivárni a szokásos karantén időszakot, valamint az időjárás kedvezőbbre fordulását, hanem ahhoz is időt kellett adni, hogy az állatok megismerkedhessenek új férőhelyükkel. Amíg ez megtörtént, a kifutót nádfonatú fallal vették körül a kert munkatársai, hogy a varacskosdisznók először nyugodtan hozzáedződhessenek a számukra új környezethez. A napokban viszont annyira nekibátorodtak, hogy - disznó módra - már el is kezdték új otthonuk feltúrását. Az állatkerti szakemberek számára ez jelzés értékű magatartás: azt mutatja, hogy az állatok most már eléggé megszokták a helyüket ahhoz, hogy a nagyközönség is megismerkedhessen velük.
A varacskosdisznó-négyes egy nyolc, illetve egy hatéves kocából, valamint egy hatéves, illetve egy hároméves kanból áll. Közülük egyelőre még csak az idősebbik kannak van neve: a tekintélyes külsejű állat a "Nagyagyar" nevet kapta gondozóitól.
A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként már évtizedek óta nem láthatott varacskosdisznókat a közönség. Pedig ezek a sertésfélék igen népszerűek. Kedveltségükhöz bizonyára hozzájárult az Oroszlánkirály című animációs film "Pumba" nevű figurája, amelyet varacskosdisznóról mintáztak.


Nemcsak a varacskosdisznók, hanem az óriáskenguru-család legifjabb tagja is otthonának megismerésével tölti az időt. A kiskenguru ugyan még tavaly született, ám ezt az állatgondozókon kívül csak kevesen tudhatták, hiszen az újszülött kenguru életének első hónapjait teljes egészében az erszény rejtekében tölti. A nyugati szürke óriáskenguruknál (Macropus fuliginosus) az erszényben fejlődő zsebibabák rendszerint 8-9 hónapos korukban lesnek ki először az erszényből, és 9-10 hónaposan hagyják el legelőször az erszényt. A tízesztendős, Rita nevű nőstény erszényében növekvő kiskenguru mostanában kezdi elhagyogatni az erszényt, és egyre inkább megismerkedik az otthonául szolgáló kifutóval. Azt még az állatgondozók sem tudták megállapítani, hogy a kicsi milyen nemű, így természetesen nevet sem kapott. A cseperedő kiskenguru anyai ágon régi budapesti család sarja, hiszen anyja (Rita), és nagyanyja (Regina) is Állatkertünkben született, a dédnagymama (Kinga) pedig egyike volt annak a három Perth-ből érkezett állatnak, akik 1983-ban a mostani óriáskenguru-família törzsalapító tenyészállatai voltak. A papa (Killer) a Rotterdami Királyi Állatkertben született.
Egyébként nem csupán az óriáskenguruk az egyedüli gyerekneveléssel foglalkozó erszényesek. A Főkapuval szemközti gyeptéren, illetve a Dombháznál lakó fehértorkú kenguruknál (Macropus parma) is több nőstény cipel kölyköt az erszényében


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Tudnivalók a sivatagi varacskosdisznóról


Tudományos név: Phacochoerus aethiopicus; angol név: Desert Warthog; német név: Wüstenwarzenschwein
Méret: 50-150 kg
Jellegzetesség: a kanoknál és a kocáknál is agyarakká módosult szemfogak figyelhetők meg, a kanok agyarai kifejezettebbek
Elterjedés: Afrika
Vemhességi idő: 170-175 nap
Utódszám ellésenként: 4-5, néha 8 malac
Legközelebbi rokona: szavannai varacskosdisznó (Phacochoerus africanus)

Minek az erszény?


Az erszényeseknél csak nagyon rövid vemhességi időre van lehetőség, mivel náluk hiányzik (illetve nagyon fejletlen) a méhlepény, így nincs mód a magzat táplálására az anyai véráramból. Ezért a legtöbb erszényes vemhességi ideje egy hónap körüli. Ilyen rövid idő alatt viszont nincs mód arra, hogy a kölyök kellően kifejlődjön. A fejletlen, csaknem embrionális állapotban világra jött újszülöttek fejlődése tehát az anyaállat testén kívül, a fejlett erszénnyel rendelkező fajoknál - így mind a 71 kengurufajnál - az erszény rejtekében folytatódik. A kölykök itt, az erszényben érik el azt a fejlettséget, amely a többi emlős újszülöttre általában jellemző. Az erszény tehát nem más, mint "biológiai inkubátor".

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS