Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Őszi hírek...

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Őszi hírek egy hajdani 
"tilalmazott koronauradalmi erdő "-ből

Ahol  rénszarvasok és bölények találtak otthonra a budai hegyek között

 

 

Ritkán látott állatok a Budakeszi Vadasparkban

Alig egy hónapja, hogy újabb kedves és egyben fontos jövevényekkel gazdagodott a Budakeszi Vadaspark állatállománya - mindenki örömére.

Szeptember végén született meg a várva várt kis erdei bölény (bison bonasus athabascea) "aki" köszöni szépen egészséges, virgonc s láthatóan  jól érzi magát tekintélyt  parancsoló szüleivel együtt. Ők a Vörös Könyv szerint veszélyeztetett fajként vannak nyilvántartva. Egykor nagyurak vadásztak rájuk, a római anfiteatrumokban különféle állatviadalok gyakori szereplői voltak. Az egykori Eurázsiát benépesítő bölénycsordák már csak a múlt emlékei.

Nem messze a "szent családtól" másik 3 "csoda" él szintén szeptember óta: az  újonnan érkezett rénszarvasok - Dulcinea, Jázmin és Muki, akik mára  otthonosan mozognak tágas, természetes erdei környezetben kialakított kifutójukban. A Kárpát medencében utoljára a jégkorszakban laktak itt hozzá hasonló rokonaik.

A Budakeszi Vadaspark több mint negyedszázados fennállása óta először ad otthont ezeknek  a ritkán látott-látható állatoknak.

Szemet és szívet gyönyörködtető látvány és élmény egészen közelről megfigyelni az ezer színben pompázó budai  tájvédelmi erdőség mélyén megbújó vadasparki kifutókban  a szelíd méltósággal sétálgató állatokat.


* Zöld sziget - alig 20 percre egy lüktető metropolisztól

Az európai őshonos állatfajok bemutatására több min 25 éve létrehozott - mára már látványosan felújított Budakeszi Vadaspark a főváros és környékének egyetlen olyan természetes erdei pihenési, kikapcsolódási központja, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltést.

Adódik ez a táj szépségéből, a növény és állatvilág gazdagságából, a sík és a dombos területek váltakozásából, a túra útvonalak sokaságából, rendezettségéből, a pihenőhelyek kialakításából, valamint a könnyű és gyors megközelítésből.

* Kincs tüdőnknek - ahonnan Budapest kapja az éltető erdei friss levegőjét

Világviszonylatban is ritkaság, hogy egy nyüzsgő, kétmilliós város közvetlen szomszédságában ilyen változatos, értékes ritkaságokban bővelkedő természeti területet találjunk, amelynek megismerése mindenki számára emlékezetes találkozásokat rejthet közvetlen a háborítatlan természettel és annak kincseivel való megismerésben.

Különös jelentőségű, hogy Budapest friss levegőjét folyamatosan az itteni erdők felől  uralkodó északnyugati széljárás biztosítja - ez köztudott.  Az már nem annyira, hogy milyen erdei kincseket rejtenek a fővároshoz  simuló, völgybe húzódó Budakeszi környéki erdők.

* Séta nevezetes elődeink kedvelt erdejében

Valamikor Mátyás királyunk kedvelt vadasos erdeje, vadász és pihenőhelye volt ezen térségbeli, gazdag vadállományú erdő-rengeteg. Az ő utána következő gazdag és módos uraságok ugyancsak szívesen forgolódtak itt továbbra is, nem ritkán családtagjaikkal együtt a frissítő erdei széljárás, valamint a pihentető, szemet-lelket gyönyörködtető táj miatt is. Manapság kiépített erdei utakon poroszkálva idézhetjük meg uralkodó elődeinket, azzal a különbséggel, hogy ma már nem "tilalmazottak" ezek az erdők a "pór nép" előtt sem - mindenki által látogathatóak és élvezhetőek így - az  minden egészségi állapotot befolyásoló áldásos hatásával együtt!

Ma a vadaspark területén közvetlen közelről, elkerített kifutókban  figyelhetjük meg a vadonélő állatok életét egy erre a célra elkülönített cseres-tölgyes erdőrészen.

A vadasparki kilátóról  teljes körkilátás ad lelket gyönyörködtető élményt a Hárs-, a Hármashatár-, a Csiki-, a Kakukk-,a  Pozsonyi-, a János-, és a Fekete-hegyek irányába.

* Egy világviszonylatban egyedülálló "Európai Diplomás" növényünk a jégkorszakból

Hazánk flórájának leghíresebb tagja ,nemzeti kincsünk a különös, ún. "ereklye"virágunk  található itt, ezen  a tájegységen - főleg a Szénások fokozottan védett lejtőin Ez a pilisi len. Ez a kicsinyke, de gyönyörű sárga virág egyedülálló a világon. Elnyerte az Európai Tanács által adományozott Európai Diplomát is, mutatva a növény európai fontosságát. Még a jégkorszak előtti időkből származik. De akadnak itt még olyan értékes, a magyar flóra legbecsesebb  értékei is, mint a sárga habszegfű, a zergeboglár, az erdélyi kérics, a szürke bogáncs, többféle orchidea fajta vagy akár a magyar vadkörte.


Az ember a természettel való együttélés során örömmel és boldogsággal töltődik fel, és eközben maga is jobbá és szebbé válik.
A természet nevelő, jótékony hatásával tisztában kell lennünk.
Nem lehet sem alul, sem túlértékelni, s főleg sohasem szabad elfeledkezni arról, hogy mi is a természet része vagyunk.
Aki megismeri a természet utolérhetetlen szépségeit az gondosabban, humánusabban fog vele élni.

Éljünk az erdő, a természet adta kincsekkel tudatos bölcsességgel  és éltetni fog bennünket egészséggel, kiegyensúlyozottsággal, örömmel! 


Tugyi Mária
környezetvédelmi és erdei terepi vezető
Budakeszi Vadaspark 

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS