Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Tengeripók az Akváriumban

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Tengeripók az Akváriumban

Budapest, 2005. május 11. (szerda)

A tengerlakó ízeltlábú valójában a rákok, és nem a pókok közé tartozik

nagy tengeripók különleges állat: valójában nem is igazi pók, hanem a rákok közé tartozik. Hátpajzsának hossza a húsz centit is elérheti, kedveli a hűvös vizet, a nőstények pedig százezerszámra képesek petéket rakni. Mi több, manapság a filmvásznon is találkozhatunk tengeripókkal, még ha nem is főszereplőként. Aki azonban élőben szeretne tengeripókot látni, mától az Állatkertben is megcsodálhatja ezt a különleges tengeri ízeltlábút.

A tengeripókok (Majidae) kissé megtévesztő nevet viselnek, mivel az igazi pókok általában nem szeretik a tengervizet. A tengeripókok nem is a pókok közé, hanem a tízlábú rákok rendjébe tartoznak. Kilencszáz fajuk közül egy, a nagy tengeripók (Maja squinado) mostantól az Állatkertben is megtekinthető.

A nagy tengeripók a Földközi-tengerben, illetve az Atlanti-óceán északi részén él. A kifejlett állatok nyaranta a part közelében, 20-30 méteres mélységben tartózkodnak, télidőben viszont mélyebbre, 50-90, vagy akár 120 méter mélyre húzódnak vissza. A kifejlett állatok vegyesevők, fő táplálékukat algák és puhatestűek alkotják.

Állatunk a hűvösebb vizeket kedveli, még a peterakáshoz is a 14-17 °C-os víz az ideális számára, mi több, a peték a 22 °C-os vízben már menthetetlenül elpusztulnak. A nőstények egy szaporodási időszakban (általában a nyári hónapokban) átlagosan 150.000 petét raknak, de a peték száma kivételes esetben akár 450.000 is lehet. A megtermékenyített petéket a nőstény magával cipeli, mivel – a víz hőmérsékletétől függően – 40, de akár 70 napig is eltarthat, amíg kikelnek. A lárvaállapotú utódok hetekig a vízben sodródnak, és csak az egyedfejlődés következő szakaszában, a növekedési fázisban alakulnak át az aljzaton mászkáló apró rákokká. A kifejlett, szaporodni is képes állapotot 2-3 éves korukban érik el, élettartamuk pedig akár 8 év is lehet.

Az Állatkert nemrégiben érkezett tengeripókjai a Pálmaház alatt található Tengeri Akvárium egyik medencéjében kaptak helyet. Ezt a medencét egészen másfajta tengervízzel látják el, mint az Akvárium trópusi halakat bemutató medencéit. Külön figyelmet kell ugyanis fordítani a víz hőmérsékletére, hiszen a tengeripókok számára hűtés nélkül már kellemetlenül meleg lenne a medence vize. A három tengeripók (két nőstény és egy hím) beszoktatása már meg is történt, és mától mindhármukat láthatja a nagyközönség.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

Tengeripók „L-es méretben”

A nagy tengeripók elég tekintélyes méretű jószág. A kifejlett hímek hátpajzsának hossza a 20 centimétert is elérheti, testtömegük pedig akár a 700 grammot is meghaladhatja. Ruházati metaforával tehát „L-es méretű tengeripóknak” nevezhetnénk
Egyébként létezik XL-es, vagyis extra nagy méretű tengeripók is. A japán környéki vizekben honos óriás tengeripók (Macrocheira kaempferi) hátpajzsa 30-40 cm-es, kitárt ollóinak fesztávolsága pedig a két métert is meghaladhatja. Ezzel a mi tengeripókunk óriási rokona a legnagyobb rák az egész világon.

Tengeripók a gasztronómiában és a filmvásznon

A Földközi-tenger mellékén élő népek évezredek óta fogyasztják a tengeripókot, még ha nem is egyszerű feltörni az állat kemény páncélját. Úgy látszik, hogy Hollywoodban ráadásul a középkori mediterrán világ fontos táplálékaként tartják számon, legalábbis erre enged következtetni, hogy a „Mennyei királyság” című filmben éppen tengeripók kerül a keresztes lovagok asztalára Messina kikötőjében.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS