Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Szezonnyitó sajtótájékoztató

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

2005-re is sok terve van az Állatkertnek!

Budapest, 2005. április 22. (péntek)

Környezeti nevelés, igényes szórakoztatás és a természet védelme a cél

Megújul a Sarkvidéki Panoráma, gyermekáldás várható az orrszarvúnál, teknősvédelmi kampány indul - ez csak ízelítő a Fővárosi Állat- és Növénykert idei terveiből. A kert célja ebben az évben is az, hogy - kimagasló látogatottságát megtartva - előmozdítsa a természet védelmét, szerepet vállaljon a környezettudatos szemlélet formálásában, és egyben természetközeli szabadidős programot biztosítson a családok számára.

A Föld Napján tartotta szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az elmúlt napokban esős időt erre az alkalomra szikrázó napsütés váltotta fel, így a Japánkert - a virágzó japán díszcseresznyékkel - kellemes hangulatú helyszíne volt az eseménynek. Az idei esztendő terveiről Zachár István kommunikációs osztályvezető, és Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője beszélt. A sajtótájékoztatót követően pedig a résztvevők elektromos kisvonattal járták be az Állatkertet. Az utazás végállomása az orrszarvúknál volt, ahol Czifra Péter állatgondozó mesélt Lulu vemhességéről, az ezzel kapcsolatban megtett intézkedésekről. Közben az orrszarvú nagy cuppogással egy vödörnyi almát is elfogyasztott.

Tavalyi eredmények

A 2004-es esztendőben is az Állatkert volt az ország leglátogatottabb kulturális intézménye: az év során 1.085.811 fő kereste fel a kertet. Gyarapodott a látnivalók száma is: 2004 januárjában a felújított Akváriumot, márciusban az újjáépült Vízparti Élet Házát, júliusban a teljesen új Dombházat, szeptemberben pedig a korszerűsített Majomházat vehette birtokba a nagyközönség.

Az év során világra jött állatok közül külön említést érdemel az öt kiskarmú vidra kölyök, hat lámacsikó, egy zebracsikó, egy tevecsikó, három szirtiborz kölyök, nyolc famászópatkány kölyök, tizenegy flamingófióka, fiókák a vörösfülű és a vörösvállú aráknál, a sziklapapagájoknál, a koronás galamboknál és a skarlát íbiszeknél. A Vízparti Élet Házában harminc foltos szalamandra látott napvilágot: nagyobb részüket a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködve a faj hazai élőhelyén engedték szabadon munkatársaink, így is erősítve e védett kétéltű hazai állományát. A jelentősebb állatbeszerzések közül az alfajtiszta szibériai tigrispár, új zsiráfbika és új hím orangután érkezése külön is megemlítendő.

Ami idén eddig történt

Január elején megkezdődtek az új oroszlánfóka-medence építési munkálatai, majd környezetgazdagítási szemináriumot szerveztünk hazai és külföldi szakemberek részvételével. Családi örömök érték az ugrótamarinokat, a tevéket, a zebrákat és a jávorantilopokat, és kiscsikó született a Parasztudvarban lakó hucul lovaknál is. Az egyik tigrispiton tojásokat rakott (jelenleg is kotlik rajtuk), a Húsvétot megelőző hetekben pedig két tucat kecskegida született a közönség legnagyobb örömére. Rendezvényeink közül említést érdemelnek a húsvéti programok, a Víz Világnapjának eseményei, az Exeter Egyetem vonószenekarának koncertje, továbbá három tematikus nap: a Madarak Napja, a Nagymacskák Napja, valamint a Medvenap is. A témanapokkal a kert nem titkolt célja, hogy rendszeresen ráirányítsa a figyelmet egy-egy érdekes, és egyben természetvédelmi szempontból is fontos állatcsoportra.
Új, érdekes színfolt az Állatkert látnivalóinak sorában az Akvárium kijárata mellett kialakított Őslénypanoptikum. A panoptikumokban általában használt technika egy továbbfejlesztett változatával, négykomponensű viaszból megformált őslényfigurák a földtörténeti múltba engednek bepillantást. Az Őslénypanoptikumban a közismertebb dinoszauruszokon kívül az ősi tengerek élővilágával, az egyik legkorábbi ősemlőssel, repülő őshüllőkkel, valamint a jégkorszak néhány különleges őslényével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Az idei év tervezett eseményei, jeles napok

Már most bizonyos, hogy az Állatkert idén is külön programot szervez a szokásos "jeles napokra": a Madarak és Fák Napjára, a Biodiverzitás Napjára, valamint a Környezetvédelmi Világnapra is. Az Állatok Világnapját világszerte október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján tartják. A hagyományoknak megfelelően a kert alapítványa ekkorra szervezi az Állatkerti Nevelőszülők Napját.
Az idei évben is lesznek nyáresti koncertek az Állatkertben. A tervek szerint a MÁV szimfonikusok két alkalommal is fellépnek majd, de koncertet ad a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band, valamint a Rajkó Zenekar is.
A tanévkezdés előtt, szeptember első napján küldi meg az Állatkert a fővárosi oktatási intézmények, óvodák, általános és középiskolák részére a soron következő tanévben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket bemutató anyagot. A tervek szerint újraindul az akkreditált pedagógus továbbképzés is.
Szeptember 19-e szokás szerint a sérült gyermekeké. A kert ezen a napon különleges programokkal várja majd őket, az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével együttműködve.

Változatlan árakon

Az Állatkert az idei esztendőben változatlan árakon látogatható, az év során nem tervez emelést a kert igazgatósága. Ugyanakkor az intézmény számít mindazoknak a segítségére, akik úgy döntenek, hogy adójuk egy százalékával az Állatkertet, a bemutatott állatok életkörülményeinek jobbítását, a régi állatházak megújítását, valamint a kertben folyó természetvédelmi munkát támogatják.

Építkezések, rekonstrukció

Jelenleg két helyen folyik építkezés az Állatkertben. Az egyik helyszín a Madárház szomszédsága, ahol új röpdék készülnek, illetve felújításra kerül a Madárház végében található, 93 éves röpde. A másik építési terület pedig a jegesmedvéknek, illetve az oroszlánfókáknak otthont adó Sarkvidéki Panoráma térsége. A tervek szerint az oroszlánfókák külső férőhelyének alapterülete 43 %-kal növekszik majd, a jegesmedvék pedig a meglévőnél csaknem két és félszerte nagyobb helyet kapnak. Az új oroszlánfóka-medence várhatóan nyár elejére készül el, a jegesmedvék férőhelyének átalakítása pedig ősszel fejeződhet be.
A felújítások, rekonstrukciók sora azonban ezzel nem ér véget: várhatóan ősztől kezdődhetnek meg a Nagyszikla felújításának munkálatai. Az eredeti tervek szerint ugyan a sziklán már nyáron megkezdődött volna a munka, de - részint a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, részint pedig az orrszarvúnk vemhességévek összefüggő szakmai okok miatt - jelenleg az őszi kezdés látszik valószínűnek.

A tavasz végére új állatkerti útmutató

Az Állatkert pénztárában jelenleg kapható, "Az életkert csodái" című állatkerti útmutató csaknem egy évtizede jelent meg. Itt van tehát az ideje egy új állatkerti útmutató megjelentetésének. A kiadvány - melyen jelenleg az utolsó simításokat végezzük - tavasz végétől segíti majd a közönség tájékozódását.

Orrszarvú vemhesség

Köztudomású, hogy Lulu nevű nőstény szélesszájú orrszarvúnk vemhes. Ez azért számít különleges eseménynek, mert magyarországi állatkertben még sohasem született orrszarvú. Ráadásul a vehem mesterséges termékenyítés útján fogant, márpedig az orrszarvúak mesterséges termékenyítése annyira újszerű eljárás, hogy sehol a világon még nem volt példa ilyen módon megfogant orrszarvú világra jövetelére.

Lulu jelenleg a vemhesség tizenharmadik hónapjában van (2004. április 6-án fogant a magzat). Mivel a szélesszájú orrszarvúknál a vemhességi idő 16-17, néha 18 hónap szokott lenni, az ellés nyár végére, vagy legkésőbb kora őszre várható. A magzat fejlődése - az emberhez hasonlóan - a vemhesség első kétharmadában inkább szervezeti differenciálódással jár, a most következő utolsó harmadban pedig intenzívebb méretnövekedéssel. Ezzel Lulu hasának teriméje, kiterjedése is növekedni fog, így szükség volt az istálló ajtajának kiszélesítésre, hogy a nőstény orrszarvú kényelmesen tudjon közlekedni.

További szükséges átalakítások is történtek az orrszarvúak férőhelyénél: a belső férőhelyek és a kifutó mellett most már egy kinti, de féltetővel fedett, különválasztható "télikert" készült az elkülönítési lehetőségek, illetve a "szülőszoba-választék" gyarapítása érdekében. Jelenleg próbaüzemben működik egy zárt láncú kamerarendszer is.

Mivel a helytelen táplálás a vemhességet károsan befolyásolja, az Állatkert arra kéri minden látogatóját, hogy az orrszarvúkat semmivel ne etessék, még "zoo csemegével" sem. Sőt, ha valamelyik látogató ilyesmit tapasztal, a kert vezetése arra kéri, hogy figyelmeztesse a tilalomra látogatótársát, vagy szóljon a legközelebbi állatgondozónak!

Teknőskampány

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az elmúlt években több sikeres természetvédelmi kampányt szervezett, amelyekhez a szövetség tagjaként a Fővárosi Állat- és Növénykert is csatlakozott. Az első ilyen kampány az ún. "bozóthús válságra" hívta fel a nyilvánosság figyelmét, de volt esőerdő kampány, és egy tigrisvédelmi kampány is. Mindhárom eddigi EAZA kampány komoly természetvédelmi eredményt hozott, és ebben a budapesti kertnek is jelentős szerep jutott.

Az idei szezonban az EAZA teknősvédelmi kampányához csatlakozik a Fővárosi Állat- és Növénykert. A teknősök védelmét szolgáló kampány a tervek szerint májusban indul.

Föld Napja

Április 22-én szerte a világon a Föld Napját ünneplik mindazok, akik felelősséget éreznek bolygónk jövőjéért. Nincs ez másként a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az élővilág megőrzésének e fontos műhelyében sem. Föld napi programjainkkal elsősorban az ifjúság figyelmét szeretnénk felhívni bolygónk égető problémáira, a természeti erőforrások fenntartható használatára. Ez ugyanis napjaink egyik legfontosabb nevelési kérdése. Nem véletlen, hogy az ENSZ tudományos, kulturális és oktatási szervezete, az UNESCO az idei évvel kezdődő időszakot a "fenntarthatóságra nevelés évtizedévé" nyilvánította.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Rendezvény
naptár


Május 10.
Madarak és Fák Napja
 
Május 22.
Biodiverzitás Napja
 
Június 6. Környezetvédelmi Világnap

Nyáresti koncertek: július 6.
július 13.
július 20.
július 27.
augusztus 3.
Szeptember 19. –
Sérült Gyermekek Napja
 
Szeptember 26-tól
Nyugdíjas Hét
 
Október 4.
Állatok Világnapja / Nevelőszülők Napja

December 3-4.
Mikulás az Állatkertben

Programok a Föld Napján


Föld napi vetélkedő (szerte az Állatkertben, rajt és cél a Főkapunál lévő sátornál)
 
Óriáspapírok (az étterem felé vezető úton)
 
Kézműves foglalkozás (a Nagy-tó partján)
 
Bemutatkozik az Ökoszolgálat (az Emberszabású Majmok Háza mellett)
 
Rügyek és Gyökerek Egyesület programja (az Akvárium kijáratánál)

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS