Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Vízilóstrand, majomkölyök

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Strandszezon a vízilovaknál, kölyök a majmoknál

Budapest, 2008. április 11. (péntek)

Szombaton nyílt napon várja az Állatkert a pedagógusokat

Nyílt napot tart az Állatkert szombaton a pedagógusok részére. A városligeti intézmény az ott igénybe vehető pedagógiai, környezeti nevelési lehetőségeket szeretné bemutatni az egész napos rendezvény keretében. A pedagógus igazolvánnyal érkezők díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe. A pedagógusoknak szánt programokon kívül más érdekességekket is kínál az intézmény: a Majomházban már látható Robin, a négyhetes aranyhasú mangábé, a vízilovak számára pedig megkezdődik a strandszezon.

Nyílt napot szervez az Állatkert pedagógusok számára. A most szombaton, azaz április 12-én megrendezésre kerülő programon az intézmény által kínált pedagógiai lehetőségeket kívánják bemutatni a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak. A délelőtt 9-től délután 4-ig tartó rendezvény során több állomáson is várják az érdeklődőket az intézmény zoopedagógusai. A program része két, egyenként kb. egy órás vezetés a pedagógusok részére, sőt, a szakemberek bemutatják azt is, hogy az állatkerti látványetetések és egyéb speciális programok miként építhetőek be a pedagógiai munkába. A Barlangteremben 9 és 15 óra között természetfilmeket, illetve a tanórán felhasználható rövid oktatófilmeket vetítenek. A nap folyamán a pedagógusok - pedagógus-igazolvánnyal - díjmentesen kereshetik fel az Állatkertet.

 

Orrszarvú költöztetés félidőben

Csütörtök reggel megkezdték az orrszarvúak átköltöztetését a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A régi és az új férőhely között kiépített folyosót a reggeli órákban nyitották meg az orrszarvúak előtt, és délre a Layla nevű fiatal állatot, valamint Easyboy-t, a hímet sikerült is átcsalogatni az új istállóba. Amint arra az állatkerti szakemberek is számítottak, a nőstény - Lulu - makacsabbnak, illetve óvatoskodóbbnak bizonyult, így pénteken is folytatni kell a "költöztetést". A régi és az új férőhely közötti folyosót az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kölcsön adott 50 darab, egyenként három és fél tonnás betonelemből alakították ki.

 

A pedagógusok számára szervezett programok mellett a nagyközönséget látnivalók sokasága is várja. A Majomházban például már jól látható Robin, a március 10-én született aranyhasú mangábé kölyök. A cerkófmajmok rokonsági körébe tartozó aranyhasú mangábék (Cercocebus chrysogaster) igazi ritkaságnak számítanak, hiszen az egész világon csupán kilenc olyan állatkert létezik, ahol ilyen állatok láthatóak, és őshazájukban, Nyugat-Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaság területén is igen kevés van belőlük. A Fővárosi Állat- és Növénykertben azonban nagy hagyományai vannak e különlegesen ritka majomfaj tartása és szaporítása terén. A mostani kicsi anyja, Regina is Budapesten született még 1993-ban. Az 1997-es születésű apaállat, Jochen a Wuppertali Állatkertből került Budapestre 2004-ben. A kicsi az elmúlt heteket szorosany anyjához simulva, annak bundájába csimpaszkodva töltötte, így csak a legszerecsésebbek figyelhették meg. Mostanra viszont már elérte azt a fejlettséget, hogy időről időre önálló felfedező utakra indulhasson, persze szigorúan az anyaállat közvetlen környezetében. A zoológia egyébként nagyon keveset tud az aranyhasú mangábék egyedfejlődésének időtartamáról, nincsenek például összehasonló vizsgálatok arról, hogy mennyi ideig élnek anyatejen, és mikor térnek át a szilárd táplálékra. A Fővárosi Állat- és Növénykertben éppen ezért minden kölyök fejlődésekor adatokat gyűjtenek az egyedfejlődés menetéről.

A vízilovaknál már pénteken megkezdődött a strandszezon, a gondozók reggel megkezték a 45 000 literes, 1932-ben épült külső medencéjét. A vízilovaknak természetesen téli medencéjük is van a belső térben, ám az elmúlt hetek időjárása már lehetővé tette, hogy az állatok rendszeresen a kifutóban tartózkodjanak, így csak éjszakára, illetve a fürdőzés idejére vették igénybe a belső férőhelyet. Jóllehet a külső medencét hagyományosan csak május elsejére szokták feltölteni - vagyis akkorra, amikor a budapesti strandokat is meg szokták nyitni - a meteorológiai helyzet alapján az Állatkert indokoltnak látta a hétvégére a külső medencét is feltölteni.


Forrás: A Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

A lap tetejére

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS