Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Sarkvidéki Panoráma

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Újjáépül a Sarkvidéki Panoráma

Budapest, 2005. január 11. (kedd)

Az oroszlánfókák új helye nyár elejére készül el

A 2005-ös évben is folytatódik az Állatkert rekonstrukciója. A jegesmedvék és az oroszlánfókák szálláshelyéül szolgáló "Sarkvidéki panorámánál" már el is kezdődtek a munkálatok. Az építkezés ideje alatt az állatok zavartalanul láthatók.

Megújul az oroszlánfókák és jegesmedvék otthona az Állatkertben. A kilencvenhárom éve átadott létesítmény két lépcsőben születik újjá az idei esztendőben. Legelőször az oroszlánfókák kapnak új medencét, a korábbi medencéjük szomszédságában. Az ilyen módon megüresedő régi fókamedencéjüket - némi átalakítás után - a jegesmedvék kapják meg, így a sarkvidéken honos mackók a korábbinál lényegesen nagyobb férőhelyen élhetnek majd. A tervek szerint olyan betekintő ablakok is készülnek, amelyeken át a víz alatt is megfigyelhetőek lesznek az állatok.


Miért nem eszik meg a jegesmedvék a fókákat?

"A sziklahegy északi oldalán egy vízmedencét is mélyesztünk a földbe, melyben a fókák több faja fog élni. Mindezek az állatok norvégiai, szibériai, grönlandi fajok, ezért társul adjuk melléjük a jegesmedvét is; azonban ezt nem szabadon eresztjük közéjük. Piros fókavér festené a medence vizét nyomban, ha a jegesmedvéket gondosan el nem választanók a többiektől. Azonban a ketrecek, meg a rácsok ilyen helyütt csak rontanák az egész kép hatását; ez okból stellingeni mód szerint tartjuk a jegesmedvéket. Télen is a szabadban maradhatnak, házat nem kívánnak. A hegynek egyik lejtőjét magasan körülfalazzuk természetesnek látszó sziklatáblákkal, amelyeken fel nem kapaszkodhatnak; egyik oldalon azonban a nézők felől nyitva marad e lejtős udvar s itt mély és széles árokkal fogjuk be a területe szélét. Olyanformán, hogy a közönség az árkot nem látja, amiért azt véli, mintha ezek a nagy ragadozók egészen szabadon lennének a sziklák között."
Lendl Adolf (1909)

Leghamarabb az oroszlánfókák új medencéje készülhet el: várhatóan június végén kerülhet sor az ünnepélyes megnyitóra. A jegesmedvék helyének kibővítéséhez csak ezután lehet hozzálátni, de a tervek szerint ez is befejeződhet ebben az esztendőben. Az átépítés ideje alatt az oroszlánfókák és a jegesmedvék zavartalanul láthatók lesznek, bár a "Sarkvidéki panoráma" előtti tágas térség természetesen le lesz zárva, amíg az építkezés tart.
A Kisszikla oldalában kiépített "Sarkvidéki panoráma" eredetileg 1909 és 1912 között épült úgynevezett panorámakifutó. Ezt az akkoriban újszerűnek számító állatbemutatási elvet Carl Hagenbeck dolgozta ki, és alkalmazta először 1907-ben megnyitott hamburg-stellingeni állatkertjében. A hagenbecki rendszer továbbfejlesztett változatának számító budapesti "sarkvidéki panoráma" terveit Lendl Adolf zoológus útmutatásai alapján Végh Gyula székesfővárosi mérnök, valamint Benke Gyula szobrászművész készítette.

A mostani felújítás eredményeként az oroszlánfókák külső férőhelyének alapterülete 43 %-kal növekszik majd, a jegesmedvék pedig a meglévőnél csaknem két és félszerte nagyobb helyet kapnak. Az első szakasz, vagyis az új fókamedence kialakításának költségvetése 200 millió forint, amiből 90 milliót a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma biztosít, a többit az Állatkert saját forrásból finanszírozza. A második szakasz, amely tehát a jegesmedvék férőhelyének kibővítését jelenti, további 190 millió forintba fog kerülni, ebből 110 millió forintra szintén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától van ígéretünk.


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812

Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére

A
"Sarkvidéki panoráma"
lakói
Vitus (13) és Lady (14), a két jegesmedve (Ursus maritimus), valamint Sjors (14) és Jaques (5), a kaliforniai oroszlánfókák (Zalophus californianus).

 

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS