Utolsó frissítés: 2009-06-06

Rianna Szubjektív | Naplókám | Ham'Pló | Képeslap| Linkek, partnerek | E-mail

Mániás oldalak:

MultiMánia | UtazásMánia | ZooMánia | FotoMánia | VillamosMánia | RepülésMánia

ZooMánia

Kapós az orrszarvúsperma!

 

Hírek

ZooMánia TV

Vélemény


Köln Zoo

Barcelona Zoo

Zagrab Zoo

BpZoo 1.

BpZoo 2.

BpZoo 3.

Akvárium BpZoo


Hefti

Marineland

Vörös tenger

Állati érdekességek

Fordításaim, cikkeim

Kutyák-Macskák

Kapós az orrszarvúsperma!

Budapest, 2005. május 25. (szerda)

A budapesti hím orrszarvú spermája iránt Franciaországban is nagy a kereslet

Különös frigyben működtek közre az állatkerti állatorvosok. A franciaországi La Palmyre Állatkert nőstény orrszarvújának mesterséges termékenyítéséhez ugyanis Easy Boy, a budapesti hím spermáját használták. Így – bár a két orrszarvú sohasem találkozott – akár közös utódjuk is születhet.

Easy Boy

Noelle és Easy Boy két szélesszájú orrszarvú. Sohasem találkoztak, mégis lehet, hogy közös utódjuk lesz. Noelle, a franciaországi La Palmyre Zoo nőstény orrszarvújának mesterséges termékenyítéséhez ugyanis a budapesti hím, Easy Boy spermáját használták az állatorvosok.

Bár a mesterséges termékenyítés - mint eljárás - már régóta használatos, orrszarvúaknál azonban csak az utóbbi egy-két évben kezdte kidolgozni a módszer részleteit a berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW - Institut für Zoo und Wildtierforschung) szaporodásbiológiai csapata. A szakemberek több orrszarvúnál is próbálkoztak művi úton vemhességet elérni, ám az igazi áttörést a budapesti nőstény orrszarvú termékenyítése jelentette. Mint ismeretes, Lulu jelenleg is vemhes, és nyár végére várt utódja – ha minden szerencsésen alakul – az első ilyen módon megfogant orrszarvú lehet a világon.

A budapesti sikeres termékenyítés miatt a pesti orrszarvúbika - név szerint Easy Boy - immár kipróbált hímnek számít, így nem meglepő, hogy spermáját más állatkertekben végzett mesterséges termékenyítésekhez is felhasználják.

Május 19-én csütörtökön a franciaországi La Palmyre Állatkert Noelle nevű nőstény orrszarvúját termékenyítették Easy Boy spermájával. A szaporító anyagot reggel vették le Easy Boytól, majd repülővel Bordeaux-ba, onnan pedig a La Palmyre Állatkertbe szállították, és még aznap meg is történt a termékenyítés. A két beavatkozás között tehát alig telt el néhány óra, pedig a két állatkert 1500 km-re esik egymástól. A sietségre azért volt szükség, mert így el lehetett kerülni a sperma mélyhűtését, amely lehetséges ugyan, de ennek technológiája jelenleg is kidolgozás alatt áll.

Az Easy Boytól levett spermából egyébként egy-egy mintát Berlinbe, illetve Hamburgba, az ottani kutatóintézetekbe küldtek. Berlinben az orrszarvúsperma mínusz 196 °C-on történő fagyasztásának, illetve tartósításának lehetőségeit kutatják, Hamburgban pedig arra igyekeznek eljárást kidolgozni, hogy az ivarsejtek alapján meg lehessen határozni a születendő utód nemét.

A mesterséges termékenyítés a haszonállatok tenyésztésében igen elterjedt módszer. Állatkerti alkalmazása is több évtizedes múltra tekint vissza, ám az orrszarvúaknál az eljárás még kísérleti stádiumban van. A mesterséges termékenyítés számos előnnyel bír az állatkerti gyakorlatban: a nagy testű állatoknál például a szállítási nehézségek nem korlátozzák a genetikailag megfelelő pároktól való utódnyerést, és kisebb a fertőző betegségek terjedésének kockázata is. Ráadásul olyan egyedeknél is szaporulat érhető el ezzel a módszerrel, amelyeknél más módon erre nem volna lehetőség. Ez különösen a ritka, kihalófélben lévő állatok, mint például az orrszarvúak esetében fontos. A Budapesten is látható déli szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum simum) 450 példány él a világ állatkertjeiben. Ha nagy biztonsággal megoldhatóvá válik mesterséges termékenyítésük, a módszereket várhatóan a még ritkább, a kihalás közvetlen közelébe került északi szélesszájú orrszarvúaknál (Ceratotherium simum cottoni) is használni tudják majd. Utóbbi alfajból állatkerti körülmények között csupán tíz, a vadonban pedig még további tíz egyed él.


Hasznos internetcímek:

Berlini Állatkerti és Vadállatkutató Intézet (IZW)

www.izw-berlin.de

Zoo de La Palmyre

www.zoo-palmyre.fr


Forrás:

Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya
Tel: 363-379/177; fax: 364-0109
Hanga Zoltán szakmai és sajtó referens
e-mail: hanga@zoobudapest.com; mobil: 06-20 / 200-5812


Vendégkönyv - Szívesen olvasgatok tetszés vagy akár nem tetszés nyilvánításokat! :))


A lap tetejére


Easy Boy és Noelle


Easy Boy
a budapesti hím 1979. július 28-án született az angliai Warminsterben, ahonnan négyéves korában került Budapestre.
Noelle
a franciaországi nőstény 1982. december 25-én született (a karácsony franciául Noël, mivel azonban ez hímnemű szó, az állat a Noelle nevet kapta) a hollandiai Beekse Bergen Szafariparkban, és kétéves kora óra él a La Palmyre Állatkertben.

A budapesti beavatkozás


A spermavétel altatásban történik, az állat éber állapotában erre nem volna lehetőség. Az altatás közben a prosztatát rektálisan (tehát a végbélen át) egy speciális szerkezettel, úgynevezett elektroejakulátorral stimulálják.
A május 19-i beavatkozáskor 15 ml volt az ejakulátum mennyisége, amelyet – az ilyenkor szokásos módon 30 ml-re higítottak. Az adag nagy részét a franciaországi nőstény aznapi termékenyítésére használták fel, de egy-egy mintát Berlinbe, illetve Hamburga küldtek. Az ejakulátumban a hímivarsejtek 90 %-a végzett aktív mozgást, ebből 57-64 % mozgott szabályosan. Ezek az adatok fontos jellemzői a sperma életképességének, és a kapott számok igen jó értéknek számítanak, Easy Boy tehát igen értékes tenyészállat.
A beavatkozást ezúttal is egy német, osztrák állatorvosokból, valamint a budapesti kert állatorvosaiból álló nemzetközi csapat hajtotta végre.

© Üzenet | Bannerek | Médiaajánlat | Impresszum

© 2002-2007 Rianna — Minden jog fenntartva.

FLS